Güncel Haberler

RESMİ: Büyükçekmece, Litvanyalı Uzun Sajus ile Anlaştı (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Büyükçekmece, kadrosunu Litvanyalı bir uzun ile güçlendirdi.

İstanbul temsilcisi, geçen sezon Bayreuth forması ile izlediğimiz Martynas Sajus ile gelecek sezon için anlaşıldığını duyurdu.

26 yaşında olan 2.08 metre boyundaki Litvanyalı uzun geçen sezon BBL’de 31 maçta ortalama 26.3 dakika süre alırken 11.4 sayı, 6.9 ribaund, 1.7 asist, 0.9 blok ve Europe Cup’da ise 14 maçta ortalama 25.7 dakika sahada kalırken 13.2 sayı, 6.7 ribaund, 2.0 asist, 0.9 blok ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Zalgiris altyapısından yetişen ve orada A takımda oynadıktan sonra Polonya, İspanya ve Almanya gibi liglerde de boy göstermiş, genç yaşına rağmen tecrübesi yüksek olan Sajus’u gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Onun için geleneksel bir uzun demek yanlış olmaz. Hücumdaki en önemli silahı alçak posttaki etkili birebirleri. Güçlü ve kalın fiziği sayesinde rakiplerini iterek kendisine yer açmayı bilen, hem ayak hareketleri hem de dönüşleri ile kendisine pozisyon yaratabilen bir pivot. Her iki omzu üzerinden de zıplayarak bulduğu çengel atışlarla skor üretimine her maç çift haneli katkı verebiliyor, pozisyonları her iki eliyle de bitirilebilmesi çok değerli. Bununla beraber ikili oyunlarda da iyi bir perdeci ve potaya keskin devrilerek aldığı pasları yüksek yüzdeyle bitirebiliyor. Onun tarzında bir uzun için çizgiden de verimli, geçen sezon her iki kulvarda da %75 ortalamanın üstünde serbest atış isabeti bulmuştu. Savunmadaki en önemli artısı ise blok tehditi. Gerek zayıf taraftan getirdiği yardımlarla gerekse rakiple teması sağladıktan sonra zamanlaması sayesinde yaptığı bloklarla çemberi iyi koruyan bir uzun. Ayrıca her iki pota altında da iyi pozisyon alan, rakipleri box-out yapmayı bilen ve yine zamanlaması sayesinde ribaunlarda da etkili olan bir uzun.

Gelelim eksilerine… Hücumda silahları potadan uzaklaştıkça sıfırlanan bir uzun. Orta mesafe ya da dış şut tehditi yok. Mobilite, atletizm, patlayıcılık gibi konularda da ortalamanın altında, dolayısıyla yüksek tempoda uzun süreler sahada kaldığında sorun yaşayabiliyor, yarı sahada daha etkili bir pivot. Savunmada da aynı hücumda olduğu gibi çemberdeb uzaklaştıkça zorlanıyor. Perimetrede bacakları ağır kalabiliyor ve bu nedenle de ikili oyun savunmasında çember altında kalması takım düzeni adına genelde daha doğru oluyor, aksi durumda ters eşleşmelere neden olabiliyor.

Koç Çıvgın yönetimindeki Büyükçekmece, Gerun’un ayrılmasıyla beraber onun yerini benzer özelliklerde bir uzunla doldurmuş oldu. Yine yarı sahada özellikle sırtı dönük birebirleri ile skora katkı veren, topsuz pozisyonlarda da etkili olabilen ve pota altındaki savaşçı kimliği ile hem ribaundlara yardım eden hem de çember savunmasında açıkları kapatabilen bir ismi kadrolarına katmış oldular. Büyükçekmece gibi düşük bütçeli bir takım için kesinlikle çok doğru bir transfer ve koç Çıvgın’ın sisteminde tıpkı Gerun gibi kendisini çok iyi göstereceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …