Güncel Haberler

RESMİ: Kızıl Yıldız, Avustralya Ligi’nin MVP’si Adams ile İmzaladı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekibi Kızıl Yıldız‘ın yeni oyun kurucusu Avustralya Ligi’nin MVP’si oldu.

Adriyatik Ligi şampiyonu, geçen sezon Avustralya Ligi’nde Sydney Kings forması ile MVP seçilen Jaylen Adams ile 1 yıllık kontrat imzalandığını duyurdu.

1.88 metre boyunda olan 26 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu, geçen sezon NBL’de 24 maçta ortalama 31.6 dakika süre alırken 20.8 sayı, %41.3 3sayı, 5.1 ribaund, 5.8 asist, 1.2 top çalma istatistiklerine imza atmıştı.

OYUNCU ANALİZİ:

St. Bonaventure Koleji çıkışlı olan ve kariyerinde ilk kez Avrupa’da forma giyecek olan bu NBA patentli heyecan verici guardı gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Adams tam bir sahaiçi generali. Üstü saha görüşü ve elit pasları ile topa çok iyi yön veren, tempoyu kontrol etmesini bilen, kaliteli bir oyun kurucu. İkili oyunlarda hem devrilen hem de dışa açılan uzunları verimli şekilde beslemesini biliyor. Ayrıca skor içgüdüsü de yüksek bir guard, dribbling üstünden özellikle orta mesafeden etkili, floaterları ile öne çıkıyor ve savunmalar için hamleleri tahmin edilmesi zor bir skorer. Çabuk ve çevik bir bir guard, top tekniği üst seviyede, kendisine alan açmayı iyi biliyor ve bu özellikleri ile hem yarı sahada agresif bir delici, dominant bir birebirci hem de açık sahada, yüksek tempoda çok etkili bir isim. Geçtiğimiz sezon yay gerisinden de çok verimliydi, özellikle dribbling üstü gönderdiği üçlüklerle rakip savunmaların canını çok yaktı. Savunma tarafında da aktif bir isim, yardım gerektiğinde getirebiliyor, oyunu iyi okuyor. Topa baskı yapmayı bilen, çaldığı toplarla kolay sayılar üretebilen bir isim. Ayrıca perdelere kolay yakalanmıyor çabukluğu ve çevikliği sayesinde. Ayrıca bir guarda göre savunma ribaundlarında yüksek katkı veriyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere… Baskı altında karar verme mekanizması iyi seviyede değil, bu da şut seçimlerinde hata yapmasına veya riskli paslar denemesine neden olabiliyor. Yay gerisinden geçtiğimiz sezon iyi bir performans sergilese de kariyeri boyunca istikrarlı bir isim değildi, özellikle ceza üçlüklerinde. NBL sezonunda ortaya koyduğu performansı devam ettirebilirse bu konu artık geliştirmesi gereken noktalardan çıkacaktır. Tabi bir de geçiş hücumlarında uzak mesafe üçlüklerini denemeyi biraz azaltmalı, bu konuda iki ucu keskin bıçak, isabeti bulduğunda fark yaratırken kaçırdığı günlerde takımın ritmini bozabiliyor. Savunma tarafında birebir pozisyonlarda en büyük eksikliği perimetredeki rakibine fazla alan bırakması. Topsuz pozisyonlardaki reaksiyon kalitesi de düşük kalabiliyor. Guard pozisyonları açısından fiziksel anlamda bir eksisi yok ama tabi adam değişmelerde uzunlarla boğuşabilecek seviyede değil.

Kızıl Yıldız takımın dümenine geçireceği, hem skorer özellikleri bulunan hem de organizasyon becerisi kuvvetli bir isim arıyordu. Açıkçası Adams dışında başka bir çok isimle anıldılar ama bence bu karar onlar adına çok daha doğru oldu. Evet Avrupa tecrübesi hiç yok ama NBL’de kendisini kanıtlamış, MVP olmayı başarmış bir guard olarak en azından işin hücum tarafında Euroleague sahnesinde kesinlikle sırıtmayacağını düşünüyorum. Adaptasyon sorununu belki savunmada yaşayacaktır, burada çok daha sert ve yüksek konsantrasyonla oynaması gerekecek. Ama mevcut yetenek paketiyle bunu da aşacağını, Euroleague’deki en etkili oyun kuruculardan biri olacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …