Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, NBA Patentli Skorer Edwards ile Anlaştı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague temsilcisimiz Fenerbahçe Beko, şutör pozisyonu için NBA patentli genç bir guard ile anlaşmaya vardı.

ING Basketbol Süper Ligi şampiyonu Fenerbahçe Beko, Sports TV’de yer alan habere göre son olarak Detroit Pistons ve G-League’de izlediğimiz Carsen Edwards ile anlaşmaya vardı.

1.85 metre boyunda olan 24 yaşındaki Amerikalı guard, geçen sezon NBA’de sadece 4 maçta bo göstermiş ortalama 20.0 dakika süre alırken 5.8 sayı, 1.5 ribaund, 3.5 asist ile katkı vermişti. G-League’de ise 44 maçta ortalama 34.3 dakika sahada kalırken 23.3 sayı, %37.1 3sayı, 2.8 ribaund, 4.1 asist, 1.5 top çalma ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

2019 NBA Draftı’nda 2.tur 33. sırada Sixers tarafından seçilen ve geçtiğimiz sezon G-League’in sayı kralı olan bu heyecan verici, yüksek potansiyelli skoreri gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Edwards, doğuştan şutör yeteneklerine sahip bir isim, özellikle yay gerisinden. NBA üçlük mesafesinden bile çok etkili bir şutör. Ritmini bulduğu günlerde tam anlamıyla alev alıp kısa sürelerde çift haneli skor katkısı verebiliyor. Ayrıca dribbling üstü skor üretme konusunda da bir çok opsiyona sahip, potaya direkt kıvrılabildiği orta mesafeden de tehditleri var. Top tekniğinin iyi olması, sürati, hareketli pozisyonlarda dengesini kolaylıkla sağlaması ve atletizmi sayesinde iyi bir birebirci. Topsuz pozisyonlarda da gerek perdelerden çıkarak gerekse ceza atışlarında yine verimli bir şutör. Savunmada ise güçlü fiziği ve uzun kolları, farkındalık seviyesi, çabuk ayakları ve yer yakın oynaması sayesinde hem 1 hem de 2 numaraların karşısında kalabiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Fiziksel özellikleri daha çok bir oyun kurucuyu andırsa da hücumda skor öncelikli bir guard ve net bir bitirici. Organizason ve pas özellikleri sınırlı, saha görüşü ve oyunu okuma konusunda da oyun kurucu seviyesinde değil. Şutları onun en önemli silahı, bu nedenle de iniş çıkışları fazla olan bir skorer kim şut seçimleri de geliştirmesi gereken noktalardan biri zaten. Potaya gittiği pozisyonlarda iyi bir bitirici evet ama teması aldığında yani trafik içinde zorlanabiliyor, uzunların üstünden bitirmek değil de onları yanlarına alarak bitirmeyi tercih ediyor. Orta mesafe tehditi de sınırlı, özellikle günümüz basketbolunda kısalar için artık önemli hale gelen floaterları silahları arasına eklemeli. Savunma tarafında bir çok artısı olsa da fiziksel dezavantajlara sahip, onun yanında oynayan guardın bu açıkları kapatması gerekiyor.

Edwards, Fenerbahçe’nin aradığı gibi şutör özellikleri ön planda olan bir skorer. Ama fiziksel dezavantajları da bulunan bir isim. Dolayısıyla onu mevcut koşullarda, Wilbekin’in olduğu bir yerde ilk beş oyuncusu olarak görmek zor. Çünkü ikisinin birlikte sahada olması özellikle savunmada Fenerbahçe’ye ciddi anlamda handikaplar getirir. Bir numaraya alınması düşünülen Calathes ile birlikte kullanılabilir ki Yunan guardın organizasyon ve savunma alanındaki artıları sayesinde o da bitirici olarak hücumda faydalarını daha rahat gösterecektir. NBA’de tutunamamasının nedeni oyun kurucu özelliklerinin sınırlı olması ve fiziksel anlamda da yetersiz kalmasıydı. Euroleague’de fiziksel anlamda o kadar sıkıntı çekmez ama pasör özelliklerini geliştirmesi lazım ki kalıcı olabilsin. Özetle Edwards skor potansiyeli çok yüksek bir guard kuşkusuz ama genç ve tecrübesiz bir oyuncu, Euroleague’e nasıl ve ne kadar sürede adapte olacağı kritik olacak. Ayrıca Calathes ya da benzer profilli saf bir oyun kurucu transferi yapılmayacaksa bu hamlenin takım kimyası adına çok yanlış olacağı kanaatindeyim…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …