Güncel Haberler

İDDİA: Panathinaikos, Kendisine Önerilen Kuzminskas’ı Düşünüyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Panathinaikos, forvet rotasyonunu güçlendirmek istiyor ve bu yolda marketteki arayışlarını sürdürüyor.

SDNA’da yer alan habere göre Yunanistan Ligi finalisti kendilerine önerilen, geçen sezonun sonunda Zenit‘den ayrılan Mindaugas Kuzminskas hamlesisni düşünüyor.

2.05 metre boyunda olan 32 yaşındaki Litvanyalı oyuncu geçen sezon Euroleague sahnesinde 22 maçta ortalama 13.0 dakika süre alırken 5.0 sayı, 2.0 ribaund ve VTB Ligi’nde ise 10 maçta ortalama 17.0 dakika süre alırken 7.0 sayı, %33.3 3sayı, 1.9 ribaund ile katkı verebilmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Litvanyalı uzunu değerli yapan temel özelliği kuşkusuz fiziğine rağmen yüzü dönük hücum silahlarının olması ve bunları bir kanat oyuncusu gibi ortaya koyabilmesi tabi dış şut tehditini de unutmamak gerekli. Patlayıcı bir atlet olmamasına rağmen bu kadar hareketli olması ve potaya gidebilmesi de ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor. Kısa forvet pozisyonu için çok güçlü ama ağır kalabiliyor, uzun forvet için ise atletik özellikleri yetersiz kalıyror, yani biraz arada kalmış bir oyuncu.

Gelin birlikte onu değerlendirmeye hücum performansıyla başlayalım. Öncelikle belirttiğim gibi 3 sayı tehditi var ama bunu yüksek yüzdeyle kullanamıyor, kariyeri boyunca da istikrarı yakalayamadı bu alanda. Diğer taraftan orta mesafeden üretim mentalitesi de bulunmayan bir isim, dribbling sonrası direkt çembere gitmeyi tercih ediyor, orta mesafeleri denediğinde de alıştığı tarzdan çıktığı için zorlanıyor zaten. Top tekniği neredeyse bir oyun kurucu kadar iyi ama orta mesafe ve üç sayı tehditinin istikrarsız olması, artı patlayıcı bir ilk adımının bulunmaması onu savunmalar tarafından tahmin edilebilir bir isim yapıyor. Ancak bu yüksek top tekniği ve fiziksel artıları birleşince basketbol IQ’su iyi seviyede bir oyuncu olarak potaya gitmenin yolunu her zaman buluyor, savunmaları iyi okuyor, koridorları buluyor. Parmak hassasiyeti de iyi durumda, bu nedenle pota altı bitirişleri gayet yüzdeli. Zaten hücumda bahsetmemiz gereken en önemli artılarından biri de alçak posttan ürettiği sayılar. Rakiplerini her fırsatta agresfi şekilde alçak postta sırtına almaya çalışıyor ve buradaki geniş ayak hareketleri yelpazesi artı zekası ile rakiplerini ekarte edebilyor. Buradan pas dağıtımı özelliği de var, kafası her zaman yukarıda olan Kuzminskas, uzun boyunun avantajıyla saha görüşü de iyi bir isim. Modern basketbolda point-forvet diyebileceğimiz isimlerden biri. Ayrıca mobilitesi yüksek bir isim, açık alanda takımına destek veren, bitirici olarak da ribaundu aldığında dribbling yapabilen isim olarak da faydalı. Son olarak her iki pota altında da etkili bir ribaundçu, fiziğini ve uzun kollarını iyi kullanan, nasıl pozisyon alması gerektiğini sezgileriyle birleştiren bir isim.

Gelelim savunma tarafına yani oyundaki eksilerine göz atmaya… Hücumda onunla ilgili ne kadar olumlu şey söylediysek savunmada tam tersi diyebiliriz. Fiziksel ve mental bir çok avantajı bulunmasına, bunları hücumda iyi kullanmasına rağmen savunmadaki yolunu kariyeri boyunca bulamamış bir isim. Pozisyonuna göre önemli bir fizik avantajı olsa da yanal hareketliliği ağır ve bu da bir çok kanat oyuncusunn birebirde onu rahatlıkla geçmesine neden oluyor. Yine de uzun kolları ve fiziğinin avantajıyla yardım savunmasında faydalı olabiliyor, güçlü sezgilerinin de yardımıyla pas aralarına girebiliyor. Diğer taraftan iyi bir fiziğe sahip olsa da 4 numaradaki sert ve kalıplı uzunları savunabilecek kuvvete sahip değil.

Kuzminskas kariyerinin başında bir süper yıldız olabilecek özelliklere sahipti. Ancak artık 32 yaşında ve özellikle savunmadaki defoları nedeniyle ne NBA denemesi başarılı oldu ne de Euroleague’de üst düzey bir takımda başarılı olabildi şuana kadar. Koç Pascual ve Zenit onun Euroleague denemesi için tekrar hazır olduğunu düşünüyorulardı ama sergilediği performansla onları da yanılttı. Açıkçası Panathinaikos’un ona Euroelague sahnesinde tekrar bir şans vermesine sürpriz niteliğinde bakıyorum ve pek olası bir transfer olarak görmüyorum.

https://youtu.be/uRh1fzIEW38

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …