Güncel Haberler

RESMİ: Monaco, Beklenen Okobo Transferini Açıkladı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘in iddialı ekiplerinden biri olan, Fransa Betclic ELITE Pro A‘nın son finalisti AS Monaco önemli bir transfere imza attı.

LDLC Asvel Villeurbanne forması ile Euroleague sahnesindeki çaylak sezonunda adından sıkça söz ettiren Elie Okobo ile 2 yıllık kontrat imzaladıklarını duyurdular.

Bu yaz serbest kalacak olan 1.91 metre boyunda olan 24 yaşındaki genç guard, Euroleague sahnesindeki çaylak sezonunda 14.5 sayı ortalaması ile bu alanda 6. sırada yer alırken, 536.8 3sayı, 2.8 ribaund, 3.9 asist, 13.5 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti. Temsilcimize karşı Ülker Spor Salonu’nda oynadığı maçta da tam 23 sayı üretmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Solak guard atletik özellikleri ve çok yönlü oyunuyla öne çıkıyor. Hücumda bir çok silahı var ve en önemlisi dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi. Atletizmi ve çabukluğu sayesinde ikili oyunlar sonrası potaya rahatça kıvrılabilen Okobo, temas aldığı anlarda çizgiden de yüksek yüzdeyle oynayan bir isim. Ayrıca sahanın her yerinden şut tehditi var. Özellikle ikili oyunlar sonrası dribblingi kesmeden bulduğu üçlüklerle etkili. Hücumda bu kadar artısı var ama aynı zamanda oyunu iyi okuyan, hisseden, takım arkadaşlarını da çok iyi organize eden bir isim. Pasör özellikleri, saha görüşü iyi seviyede ve ikili oyunlarda hem devrilen uzunu hem de ceza şutörünü bulabilecek pasları gönderebiliyor. Özetle ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip. Ayrıca söylemeye gerek bile yok ama açık alanda, yüksek tempoda etkinliği artan, hem pasör hem de bitirici olarak takıma katkı sağlayabilen bir isim. Atletik özellikleri sayesinde pozisyonuna göre ribaundlar da ortalamanın üstünde katkı veriyor, özellikle hücum ribaundlarında. Savunma tarafında da doğuştan gelen fiziksel özellklerini, avantajlarını iyi kullanıyor, oyunun bu alanında da çalışkan ve agresif bir isim. Onu değerli kılan en önemli artılarından biri savunmaya da liderlik edip, savaşçı kimliği, oyunu okuması ve enerjisi ile takımı da yukarı taşıyabilmesi.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Öncelikle evet sahanın her yerinden şut tehditi var ama istikrarlı değil, bu da zaman zaman verimliliğinin düşmesine neden oluyor. Her ne kadar atlet ve çabuk bir oyuncu olsa da potaya gidişlerde, özellikle trafiğe girdiğinde teması sönümleyebilecek sertlikte ve kalınlıkta bir fiziğe sahip değil. Bu da dengesinin çabuk bozulmasına hatta bazen bu nedenle de temastan kaçınıp yeteri kadar çizgiye gidememesine neden oluyor. Hücumda bazen oyundan kopuyor ve sadece pası düşünüyor, bu da pasif kalmasına skora yeteri kadar katkı verememesine neden oluyor. Oyunu daha iyi okuyup nerede devreye girip sazı alması gerektiğini analiz etmeyi öğrenmeli. Savunmada agresif ve baskıyı seven bir guard, ancak basit faullere de açık, erken faul problemine girebiliyor, tatlı sert oyunu, doğru ve zamanında teması öğrenmeli bu durumdan kaçınmak için.

Fransız yıldız Euroleague’deki çaylak sezonunda tam anlamıyla fırtına gibi esmişti. Özellikle normal sezonun ilk kısmında ekürisi Jones ile beraber durdurulamaz bir ikili oldular ve kaybettikleri maçlarda bile herkes onun performansından söz eder olmuştu. İkinci yarıyla beraber ise rakipler onu daha fazla ciddiye almaya başladılar ve gelen savunma önlemleriyle beraber etkisi azalmaya başladı. Ancak halen atletizmi, deliciliği ve her geçen gün arttırdığı şut tehditi ile çok önemli bir skorer. Bunun yanında savunmada da tıpkı James gibi istediği zaman özel işlere imza atabilecek yeteneklere, potansiyele sahip. Onları birlikte izlemek bizim için çok keyifli olacak ama rakip savunmalar için epey can sıkıcı olacağını net olarak söyleyebiliriz. Özetle Monaco gibi bütçesini yükseltecek ve tekrar play-off kovalayacak bir takıma giderek çıtayı yükseltmiş olacak Okobo ve yüksek frekansta geçirdiği çaylak sezonunun ardından onun için zorlu bir sınav olacak. Hem Monaco hem de onun için doğru bir hamle olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …