Güncel Haberler

İDDİA: Baskonia’nın Gündeminde Thompson Var (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘in transferde sessiz ekiplerinden Cazoo Baskonia, yeni oyun kurucusunu bulmuşa benziyor.

Diario de Noticias de Álava’da yer alan habere göre İspanya Liga Endesa ekibi geçen sezon Lokomotiv Kuban‘da izlediğimiz Darius Thompson ile ilgileniyor. Zalgiris de Amerikalı guardın peşinde.

1.92 metre boyunda olan 27 yaşındaki oyun kurucu, bu sezon EuroCup sahnesinde 12 maçta ortalama 30 dakika süre bulurken 13.2 sayı, %33.3 3sayı, 3.0 ribaund, 5.8 asist, 1.7 top çalma, 17.2 verimlilik puanı gibi dikkat çeken istatistiklere imza atmıştı.

OYUNCU ANALİZİ:

Thompson, profesyonel kariyerine Hollanda liginde başlayan sonrasında ise Brindisi forması ile Serie A’da yıldızını parlatan ilginç bir oyuncu. Gelin birlikte artılarıyla eksileriyle onun Euroleague sahnesinde neler yapabileceğine bir göz atalım.

Önce artılarıyla başlayalım… Thompson önceliği pas ve penetre olan bir guard. Evet atletik özellikleri elit seviyede değil ve dikkat çekici bir patlayıcılığı yok ama bir şekilde rakiplerini potaya kadar götürüp skor üretmeyi başarıyor. Adeta kendi yarattığı bir tempo var ve burada nasıl ivmeleneceğini çok iyi biliyor. Adımlamaya başladıktan sonra son hamlesini bilerek yavaş yapıyor ve savunmacısı ile mesafeyi açarak dengesini sağlayarak pozisyonları bitirebiliyor. Savunmaları çok iyi okuyor ve zayıf noktalarını bularak buraya atak ediyor. Pozisyonuna göre fiziksel artıları fazla ve bu da pota altında kendisinden uzun oyunculara karşı bile skor üretimini sürdürmesini kolaylaştırıyor. İkili oyunlardaki etkinliği onun en önemli artılarından biri. Müthiş bir saha görüşü var ve tüm takım arkadaşlarını kontrol ederek onları en uygun anlarda topla buluşturabilecek pas becerisine de sahip. Elbette perde sonrası pozisyonları kendisi de bitirebilecek özelliklere sahip, bahsettiğimiz gibi potaya atak edip üretim yapabiliyor rahatlıkla. İkili oyunlardaki karar mekanizmasının üst seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Basit hatalar ve top kayıpları yapmayan, verimli bir organizatör. Tabi bu özelliklerini açık alanda da çok iyi kullandığını, yüksek tempoları da sevdiğini belirtmek gerek. Hızlı hücumlarda kendisi dribblingle gidip pozisyonları bitirebiliyor, koşucuları pasları ile besleyebiliyor veya kendisi koşucu olarak da bitirişleri en uçta yapabiliyor. Oyunun savunma tarafında da çok şey vaadeden bir isim. Fiziksel artıları sayesinde hem perimetrede hem de alçak postta bir çok farklı pozisyonu savunabiliyor. Temastan çekinmeyen, hücumları iyi okuyan, reaksiyonları kuvvetli bir oyuncu. Ayrıca aktif ve çabuk elleri ile top çalma departmanında da öne çıkan bir isim. Savunmadaki çok yönlü yetenekleri her seviyedeki takıma lazım cinsten diyebiliriz rahatlıkla.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Öncelikle dış şutlar üzerine çalışması gereken silahların başında geliyor. Elbette dış şut tehditi yüksek, öyle boş bırakabilecek cinsten bir isim değil ama uzun vadede istikrarlı ve güvenilir bir şutu olmadığının da altını çizmek gerekli. Euroleague seviyesinde onun canını en çok sıkacak konu bu olabilir. Çünkü şutuna güvenmediği için pas ve penetre tercihine yöneliyor daha çok, bu da hücumdaki opsiyonlarını daha tahmin edilebilir kılıyor. Savunma tarafında ise iki noktada kendisini geliştirmesi gerekiyor. İlki ikili oyunlarda perdelemelere kolay takılması, daha çabuk ve pro-aktif manevralarla perdelerden kurtulması, en azından uzun süre takılmaması lazım. Diğer konu ise topsuz adam savunması. Konsantrasyon sorunları yaşaması ve zaman zaman adamını çok boş bırakması önemli eksiler. Ayrıca rakibine gereğinden fazla şut mesafesi tanıması onun işini kolaylaştırmasına neden oluyor.

Detaylı analizimden ve kullandığım dilden de anlayacağınız üzere Thompson beni çok heyecanladıran ve keyifle izlediğim guardlardan biri. Açıkçası Eurleague sahnesinde Baskonia gibi orta altı takımlarda rahatlıkla ilk beş oyun kurucu görevini üstlenebileceğini düşündüğüm bir oyuncu. Kuban ile kontratından çıkma konusunda bir yol bulabilirse Baskonia adına Baldwin’in yerini doldurmak adına nokta atışı olacağı görüşündeyim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …