Güncel Haberler

İDDİA: Bologna, Bako ile Anlaştı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘in yeni ekiplerinden biri olan İtalya Lega Basket Serie A‘nın finalisti Virtus Bologna, uzun rotasyonuna takviye yapmaya hazırlanıyor.

Encestando’nun haberine göre sezonu Manresa‘da tamamlayan Ismael Bako ile anlaşmaya vardılar, yakın zamanda resmi açıklama gelebilir.

2.08 metre boyunda olan 26 yaşındaki Belçikalı uzun, geçtiğimiz sezon Liga Endesa’da 33 maçt aortalama 21.5 dakika süre alırken 10.3 sayı, 5.8 ribaund ve Şampiyonlar Ligi’nde ise 13 maçta ortalama 21.5 dakika sahada kalırken 8.7 sayı, 6.1 ribaund , 1.1 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Uzun oyuncuların genelde 27-28 yaşından sonra esas potansiyellerine çıkabildiklerini biliyoruz. Bu nedenle de Bako’nun daha önünde katetmesi gereken ciddi bir yol var. Asvel’de Euroleague sahnesinde boy göstermeyi denemiş ama yetersiz kalmıştı. Manresa’da ise her geçen gün gelişen fiziği, atletizmi ve boyalı alandaki yumuşak bilekleri artı blok tehditiyle yıldız olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini hep beraber izlemiştik. Gelin onu biraz daha yakından tanıyalım…

Önce artılarına bakalım. Pota altında etkili bir bitirici. Büyük elleri var ve hassasiyeti de iyi seviyede, bu nedenle pasları rahatlıkla alarak top kaybına izin vermeden potaya smaçlayabiliyor. Yüksek motoru sayesinde takımla beraber koşabiliyor, hızlı hücumlarda da bitirici olarak verimli olabiliyor. Atletik özellikleri, uzun kolları ve 2.08 metre boyuyla çember altındaki etkinliği ribaundlarda da yüksek olan bir isim. Yine bu fiziksel artıları ve zamanlaması sayesinde iyi bir blokçu. İkili oyun savunmalarında adam değişmelerde kısaların karşısında da çabuk yenilmiyor ve takımını yanlız bırakmıyor. Onun için komple bir savunmacı diyebiliriz.

Geliştirmesi gereken noktalara bir göz atalım… Hücum tarafında henüz çok ham bir oyuncu. İkili oyunlardaki hava harekatları ve çembere yakın aldığı topları smaçla bitirmesi artı hücum ribaundları dışında silahı yok diyebiliriz. Orta mesafe ya da dış şut tehditi ve sırtı dönük birebirlerinin olmamasıyla beraber hücumda pasif kaldığı anlar görebiliyoruz sıklıkla. Ayrıca pas özellikleri de zayıf, ikili sıkıştırmalarda top kayıplarına meyilli. Oyunun dinamiklerini halen öğrenmeye çalışan, basketbol IQ’sunu ve pozisyon bilgisini arttırmaya çalışan bir uzun.

Manresa’da koç Martinez ona maç başına 21-22 dakika süre vererek hem Endesa hem de BCL’de pişmesini hızlandırmıştı. Yani artık bir sonraki basamak için hazır olduğunu, kendisini Euroleague’de test etme zamanının geldiğini söyleyebiliriz rahatlıkla. 5 numarada Jaiteh ile dakikaları paylaşacaklar, dolayısıyla gelişimi için önemli bir fırsatın sahibi olacak. Asvel’deki kötü denemenin aksine bu kez alternatif uzun rolünde daha başarılı olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …