Güncel Haberler

İDDİA: Baskonia, Besson ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Bitci Baskonia transfer piyasasında şuana kadar epey sessiz kaldı.

İspanya Liga Endesa temsilcisi, El Correo Alava’da yer alan habere göre guard rotasyonunu güçlendirebilmek için geçtiğimiz sezon Avustralya’da NZ Breakers formasını giyen Hugo Besson ile ilgileniyor.

1.91 metre boyunda olan 21 yaşındaki Fransız guard 2022 NBA Draftı’nda 2.tur 58. sıradan Pacers tarafından seçilmişti ve geçtiğimiz sezon ise NBL’de 25 maçta ortalama 27.8 dakika süre alırken 13.9 sayı, %30.8 3sayı, 3.9 ribaund, 2.4 asist ile katkı verebilmişti. Şuanda da Bucks forması ile NBA Yaz Ligi’nde kendisini deniyor.

OYUNCU ANALİZİ:

Fransız guard, ülkesinde Antibes alt yapısında basketbola başlamış, sonrasında ise Pro A’da Chalon Saone ve Pro B’de St. Quentin formalarını giymiş bir isim. İlk kez ülkesinin dışına çıktığı NBL macerasının ardından yetenekleriyle NBA gözlemcilerinin de dikkatini çekmiş olan bu yüksek potansiyelli guardı biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Besson, skorer özellikleri yüksek seviyede, hatta skoru kokluyor desek yanlış olmaz. Kendi şutunu yaratabilen bir guard, çabuk ve etkili yön değiştirmelerinin yardımıyla savunmacısını ekarte ederek şutunu bulabiliyor, yüksek yüzdeli bir orta mesafe şutu tehditine sahip. Sadece kendi pozisyonu yaratarak değil, ceza şutlarında da çok tehlikeli bir isim ve mesafe tanımadığının da altını çizmek gerekli. Gerek topsuz koşular ve perdelemeler sonrası gerekse dribbling üstü gerçekten özel bir şutör, kağıt üstünde %30.8 ile üçlük isabeti buluyor görünse de bundan çok daha fazlasını vaadettiğini net olarak söylemek lazım. Topu elinden çabuk çıkardığı yumuşak bir mekaniği ve düzgün bir bileği var, özgüvenini kaybetmeyen bir şutör. Hep şutundan bahsettik ama çembere gittiği pozisyonlarda da temastan korkmayan, pozisyonları dengesini sağlayıp bitirebilen bir skorer aynı zamanda. Penetreleri esnasında 3 boyutlu bir skorer olduğunu belirtmek lazım ki özellikle orta mesafeden bulduğu floater atışlar ile de savumayı çaresiz bırakabiliyor, burada da yumuşak bilekleri iş başında. Penetre-pas konusunda da, ikili oyunlardaki organizasyon becerileri konusunda da ortalamanın üstünde yeteneklere sahip, kesinlikle bencil bir isim değil ve rakibini ekarte edip takım arkadaşlarını da servislemeyi biliyor. Gerektiğinde 1 numaralara organizasyon anlamında destek olabiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Toplu adam savunması konusunda ciddi soru işaretleri var. Özellikle 1-1’de kolay yenilebilen bir guard olduğunu belirtmemiz lazım. Savunma tarafında kesinlikle vasat bir isim, rakip takımlar onun perimetredeki zaaflarını değerlendirmek için fırsat kovalıyorlar. Bacaklarını çabuklaştırmalı, yere daha fazla yaklaşarak dengesini korumalı ve en önemlisi oyunun bu tarafında daha fazla konsantre olmalı (özellikle topsuz adam savunmasında), daha fazla efor sarfetmeli, farkındalık ve oyunu hissetme konusunda katetmesi gereken önemli bir yol var diyebiliriz… Hücumda ise şut seçimleri en önemli sıkıntısı diyebiliriz. Genelde potaya gitmek ya da pas seçeneğine yönelmek yerine zor şutlar kullanmayı seçiyor, bu da verimliliğini düşürüyor elbette. Açıkçası bu istikrarsız şutları onu keskin bir şutör olarak nitelendirmemizi engelliyor. Genel anlamda ise daha skora dönük bir guard, topla fazla oynayıp kendi skorunu düşünmesi nedeniyle takım oyuncusu kalibresinden epey uzakta kalıyor. Ayrıca bu kadar fazla topla oynaması ve tercih hataları nedeniyle basit top kayıpları sayısı da epey artıyor.

Özetlemek gerekirse Besson, tercih hatalarını minimize edip, şut tercihlerini doğru yapabilirse Euroleague seviyesinde elit bir şutöre dönüşebilir, hücumda gerçekten yüksek bir potansiyele sahip. Ama savunmada henüz çok ham bir oyuncu, öğrenmesi gereken çok şey ve katetmesi gereken uzun bir yol var oyunun bu tarafında. Bu nedenle ben ne Euroleague ne de NBA sahnesi için hazır olmadığını düşünüyorum. EuroCup ya da BCL seviyesinde pişmesi gerektiğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …