Güncel Haberler

RESMİ: Asvel, Obasohan’ı Açıkladı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden, Fransa Betclic ELITE Pro A şampiyonu LDLC Asvel Villeurbanne, guard rotasyonuna Belçika milli takımının yıldızını ekledi.

Geçtiğimiz sezon Hapoel Jerusalem forması ile izlediğimiz Retin Obasohan ile gelecek sezon için anlaştıklarını duyurdular.

1.88 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli guard, Winner Ligi’nde 32 maçta ortalama 30.5 dakika süre alırken 16.4 sayı, %39.0 3sayı, 3.7 ribaund, 4.8 asist, 1.1 top çalma ve Şampiyonlar Ligi’nde ise 9 maçta ortalama 32.2 dakika süre alırken 14.7 sayı, %19.0 3sayı, 3.2 ribaund, 5.3 asist, 1.4 top çalma ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Alabama çıkışlı olan oyun kurucu Avellino, Brose Bamberg, Nymburk gibi düşük profilli takımlarda forma giymesine rağmen Belçika milli takımında sergilediği perfromansla dikkatleri üzerine çekmiş bir isim ki bu sezon Jerusalem de heyecan verici performanslara imza attı ve Euroleague takımlarının dikkatini çekmeyi başardı. Gelin bu spektaküler guardı birlikte inceleyelim.

Öncelikle artılarına bir bakalım… Birebirde adam eksiltmeyi çok seven bir guard. Top tekniği elit seviyede, yön değiştirmelerle savunmayı sarmasıyı çok iyi bildiği gibi güçlü omuzları ve çabuk ayakları da potaya yöneldiğinde ona avantaj sağlıyor ki pozisyonları iki eliyle de bitirebiliyor. Bunun yanında orta mesafe tehditi de yüksek. Ayrıca ikili oyun organizasyonlarında hem devrilen uzunları hem de ceza şutörlerini besleme özelliklerine sahip, saha görüşü ve pas becerisi de iyi seviyede. Dribbling üstü sadece orta mesafeden değil yay gerisinden de tehditi var ve ritmini bulduğu zaman da etkili bir şutör olduğunu belirtmek lazım. Tepe ikili oyunlarında perdenin altından geçen savunmayı dribblingi kesmeden üçlükle cezalandırmayı seviyor. Potaya gidebilme ve pas özelliği de olduğu için üçlü tehdite sahip, bu da önlem alınmasını zorlaştırıyor. Açık alanda da çok verimli bir oyun kurucu. Hem koşucuları aktif şekilde tarayıp onları asistleyebiliyor hem de süratli bir şekilde dribbling ile potaya giderek savunma yerleşmeden pozisyonları kendisi de bitirebiliyor. Savunma tarafında da atletik özellikleri, enerjisi ve uzun kolları ile gereken her türlü silaha sahip. Her zaman sağlam kalmayı başarıyor ve güçlü fiziği, geniş omuzları sayesinde boyu kısa olmasına rağmen alçak postta da kolay yenilmeyen bir guard.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere… Dribbling ile üretmeyi seven ve topa sahip olmayı seven bir guard olduğu için hata riski de fazla elbette. Trafiğin içine yaptığı penetrelerde karar verme mekanizması halen elit seviyede değil. Potaya mı gideyim pas mı vereyim derken basit hatalar yapabiliyor, Şampiyonlar Ligi’nde maç başına 4 top kaybı yapmıştı. Bunun dışında serbest atışlarda bir guard için iyi bir yüzdeye sahip değil, 75-80 bandından geziniyor ki bunun 80-85 bandında olması ideal. Yay gerisinden tehditi var ama istikrarlı değil, zaman zaman maç içinde bile yüzdesi çok düşebiliyor. Örneğin Şampiyonlar Ligi’ndeki yüzdesi 19 gibi çok düşük bir seviyedeyken Winner Ligi’nde ise yüzde 39’a çıktığını gördük.

Obasohan, her ne kadar 29 yaşına gelmiş olsa da hiç Euroleague tecrübesi yok hatta Avrupa kupalarındaki tecrübesi de oldukça sınırlı. Evet Belçika milli takımı ile uluslararası düzeyde önemli işlere imza attı ama hepimiz Euroleague sahnesinin çok farklı olduğunu biliyoruz. Çift yönlü oyunu ile Jones’u aratmayacağını düşünsem de organizasyon ve istikrar anlamında henüz Euroleague sahnesinde ilk 5 yükünü kaldırabilir mi kafamda soru işaretleri var ki yanında De Colo gibi topu seven ve dominant bir skorer varken paylaşım konusunda da kendisini geliştirmesi gerekecek. Jones kadar iyi bir pasör değil ve onun gibi hücumda haddini bilerek oynamıyor, tercih hataları yapmaya ve hücumu zaman zaman gereksiz forse etmeye meyilli bir guard. Bu yönlerini geliştirip törpileyebilirse onun da Jones’a benzer başarılı bir kariyeri olacağını da söylemek lazım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …