Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, Canaan’ı Gündemine Aldı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague temsilcilerimizden Fenerbahçe Beko, guard rotasyonunu tanıdık bir isimle güçlendirmek istiyor.

Dorsey’nin NBA’i tercih etmesi ile skorer guard pozisyonu için arayışa giren ING Basketbol Süper Ligi’nin son şampiyonu Fenerbahçe Beko, İtalyan medyasında yer alan çeşitli haberlere göre Galatasaray NEF ile kontratı sona eren Isaiah Canaan ile ilgileniyor.

1.83 metre boyunda olan 31 yaşındaki tecrübeli skorer geçtiğimiz sezona Unics Kazan’da başlamış ve orada Euroleague sahnesinde 24 maçta ortalama 24.4 dakika süre alırken 11.8 sayı, %41.0 3sayı, 1.8 ribaund, 1.3 asist ile katkı vermişti. Sonrasında Rus ekiplerinin Euroleague’den ihraç edilmesiyle takımdan ayrılmış ve sezon ortasında ülkemize gelerek Galatasaray ile anlaşmştı ve BSL’de 12 maçta ortalama 22.9 dakika süre alırken 11.3 sayı, %43.2 3sayı, 1ç9 ribaund, 2.2 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Canaan, herşeyden önce çok çalışkan ve enerjik bir guard. Hücumda takımı sürükleyebilecek bir lider ve sahanın her noktasından skor üretebilecek kaliteye sahip. Fiziksel dezavantajları var gibi görünse de aslında güçlü bir oyuncu, süratli ilk adımı ile yaptığı penetrelerde güçlü fiziği sayesinde de dengesini koruyup skora gidebiliyor ki zaten üst düzey top tekniği ile etkili, verimli bir birebirci. Diğer taraftan hem dribbling üstü hem de yakala at pozisyonlarındaki yüksek yüzdeli üçlükleriyle yenilen Fenerbahçe’de hücumlara derinlik ve güç katacağı net bir gerçek. Savunma tarafında ise konsantre olduğu zaman top baskı konusunda katkı verebilen bir isim.

Gelelim eksilerine. Öncelikle skoru düşünen bir guard, yani onun için bir oyun kurucu demek kesinlikle yanlış olur ki zaten bunu Kazan’da da bir kez daha göstermişti, sadece 1.3 asist ortalamaları ile oynadığını, organizasyon işini genelde Brown’a bırakmıştı. Her ne kadar hücumda bir çok silahı olsa da daha çok 3 sayılık atışlara yönelen bir isim ki bu alanda da zaman zaman gereksiz ısrar eden, verimini düşüren bir isim. Ayrıca top kaybı konusunda yüksek rakamlara ulaşmasa da özellikle penetre sonrası trafik içinde tercih hataları yapmaya müsait bir guard. Savunma tarafında ise ortalamanın altında bir guard, ekstra günleri hariç genelde rakiplere kolay sayı şansları veriyor. Topsuz pozisyonlardaki reaksiyonları epey düşük, rakibini takip ederken pozisyonunu kaybediyor. Ayrıca her iki guard pozisyonu için de kalıplı guardların sırtına alarak alçak postta üstünlük kurabileceği bir isim konumunda.

Fenerbahçe, De Colo’nun takımdan ayrılmasıyla skor gücü anlamında ciddi bir güç kaybetti tartışmasız. Önce Dorsey’e gittiler ama onun NBA tercihi sonrası artık iyice daralmaya başlayan piyasada seviyeyi bir kademe daha aşağı çekmek durumunda kaldılar. Elbette Canaan NBA tecrübesi bulunan ve Kazan forması ile kendisini Euroleague sahnesinde kanıtlamış bir skorer. Ama De Colo ve Dorsey gibi elit seviyedeki skorerlerden sonra onu düşünmek bana göre biraz beklentilerin altında kalmak olacak. Canaan fiziksel özellikleri ve oyun tarzı nedeniyle 1-2 numara arasına sıkışmış, artılarından çok eksileri olan bir guard ki nitekim Euroleague’de olmayan Galatasaray bile onu BSL’de kullanırken temkinli davrandı. Euroleague sahnesinde pay-off ve hatta Final Four kovalamak isteyen bir takımda ancak alternatif skorer olarak benchten gelebilecek bir oyuncu. Ayrıca elinizde Wilbeki gibi topu bu kadar seven ve yine skorer özellikleri ön planda olan bir 1 numara varken Canaan ile birlikte sahada olmanız takım kimyası adına da pek mümkün görünmüyor…

https://youtu.be/q1kawhvMK0Q

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …