Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray, Carter ile İlgileniyor (Analiz)

Ülkemizi gelecek sezon da FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray NEF, guard rotasyonunu Euroleague patentli bir isimle güçlendirmek istiyor.

Yunanistan kaynaklı HoopFellas sitesine göre sarı kırmızılılar, gelecek sezon Avrupa kupalarında boy gösteremeyecek olan Zenit‘in guardı Tyson Carter ile ilgileniyorlar.

1.93 metre boyunda olan 24 yaşındaki Amerikalı skorer guard, geçtiğimiz sezona Lavrio’da başlamış ve Zenit’de tamamlamıştı. VTB’de 21 maçta ortalama 17.2 dakika süre alırken 6.6 sayı, 1.6 ribaund, 2.8 asist ve Euroleague sahnesinde ise sadece 4 maçta ortalama 9.3 dakika sahada kalırken 1.0 sayı, 1.3 asist ile katkı verebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Carter skorer özellikleri ile ön plana çıkan bir combo-guard. Öncelikle çok iyi bir ceza atıcısı, bu sezon kritik yerlerde sahneye çıkarak el yakan şutları soktu. Yumuşak bir bileği ve toğu yüksekten çıkardığı düzgün bir mekaniği var. Diğer taraftan patlayıcılığı ve atletik özellikleri sayesinde de delici bir oyuncu, çabuk yön değiştirmeleri ile savunmacısını zor duruma sokabiliyor. Topsuz katlarda rakip savunmanınn boşluklarını takip eden, sezgileri yüksek bir oyuncu. Ayrıca ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip; şut atabiliyor, potaya gidebiliyor, pas verebiliyor. Savunmayı iyi okuyan genelde doğru kararlar veren bir guard. Oyun kurucu kumaşı da var, bu alanda gelişime açık bir guard. Daha çok takımın ikinci organizatçörü konumunda ve hem pasör özellikleri hem de saha görüşü umut verici seviyelerde. Yarı saha hücumundaki bu artılarının yanı sıra tam sahada etkinliği bir kademe daha fazla artıyor. Dribbling ile tüm sahayı geçip rakip potaya kadar gidebildiği doğru ve iyi pası bulup koşan kanatları ya da trailer gelen uzunları da besleyebiliyor, açık alanda top kontrolü iyi olan bir guard. Oyunun diğer tarafına bakacak olursak; öncelikle çok iyi bir perimetre savunmacısı. İkili oyunlarda da rakibi iyi okuyan, ince fiziği sayesinde perdelere kolay takılmadan aradan sıyrılan bir guard. Ayrıca çabuk elleri ve güçlü sezgileri ile hem toplu oyuncu savunmasında hem de pas aralarında top çalma potansiyeli yüksek bir isim. Bir diğer artısı da tam sahadan topa baskıyı seven, gayet iyi yapan, rakibin aklına girerek onu yorabilen, yıpratabilen biri isim olması.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Fiziği istenen seviyede değil, biraz daha kilo alıp kalınlaşması gerekiyor. Teması aldığı pozisyonlarda dengesini sağlamakta, trafik için bitirmekte zorlanıyor. Bu nedenle fiziği toparlanana kadar kendisinden uzun ve kalın oyuncular karşısında potaya gitmek yerine floaterları ya da orta mesafe diğer atışları kulllanması daha faydalı olacaktır. Evet pas özellikleri olan, bencil olmayan bir skorer ama paslarının sertliği ve keskinliği de geliştirmesi gereken noktalar arasında, genelde savunmalar tarafından engellenebilir şekilde yumuşak kalıyor pasları. İkili oyunlarda üçlü tehditi var dedik ama dribbling üstü orta mesafe şutlarını biraz daha istikrarlı bir hale getirmesi gerekiyor, bu alanda güven vermiyor. Savunma tarafında da önemli eksilerinden birisi fiziksel özellikleri. Güçlü guardların karşısında ve alçak postta arkasında kalmakta sorun yaşıyabiliyor, bu nedenle de adam değişmelerde her oyuncu onu sırtına alarak alçak posta götürmeye çalışıyor.

Genel olarak artıları daha fazla olan, özellikle hücumda yüksek potansiyelli bir guard Carter. Ayrıca savunmada vaadettikleri de onun iki yönlü elit bir guard olabileceğinin sinyallerini veriyor. Geçirdiği iyi sezonun ardından bu sezonun da ilk kısmını Lavrio’da geçirmesi ve BCL’de uluslararası alanda da tecrübesini arttırıp gelişimini sürdürmesi, istikrarını koruması onun artık Euroleague için hazır olduğunu göstermişti. Ama Zenit’de beklentileri karşılayamadı. Zaten adaptasyon süresi de erken bitti Rus ekiplerinin Euroleague’den ihraç edilmesiyle. Şimdi Galatasaray ile bir alt seviyede ama Lavrio’nun aksine zirveyi hedefleyen bir takımla tekrar kendisini kanıtlaması gerekecek. Oyunun iki alanında da vaadettiği enerjisi, atletizmi ve yüksek potansiyeliyle BCL sahnesinde elit bir çift yönlü guard olduğunu göstermişti. Açıkçası hem Melo hem de Canaan’ı kaybetmiş Galatasaray için heyecan verici bir isim. Spektaküler oyunu ve açık alandaki etkinliği ile Galatasaray taraftarının seveceği bir isim olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …