Güncel Haberler

RESMİ: Tofaş’ın Yeni Uzunu Senegalli Toure Oldu (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Tofaş, yeni pivotunu açıkladı.

Tofaş, yaptığı açıklamayla sezonu Fransa ekibi Roanne‘da tamamlayan Boubacar Toure ile 2 yıllık kontrat imzalandığını duyurdu.

2.13 metre boyunda olan 26 yaşındaki Senegalli uzun, geçtiğimiz sezon Pro A’da 28 maçta ortalama 21.9 dakika sahada kalırken 9.6 sayı, %68.7 2sayı, %47.4 s.atış, 7.3 ribaund, 1.0 asist, 1.1 blok istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Kolej kariyerini Amerikan Kolej Basketbol Ligi (NCAA) takımlarından Grand Canyon Antelopes ve Eastern Michigan Eagles’da geçiren, Eastern Michigan University’den mezun olduğu 2019-2020 sezonunda MAC (Mid-American Conference) konferansında All-MAC Savunma Takımı’na seçilen ve All-MAC mansiyon ödülü alan Toure’yi gelin artılarıyla eksileriyle biraz daha yakından tanıyalım.

Önce artılarına bir göz atalım… Senegali pivot, 2.13 metre boyu ve uzun kolları ile dikkat çekiyor. Atletik özellikleri de üst seviyede. Bu fiziksel artılarıyla beraber hücumda etkili bir çember altı bitiricisi olduğunu belirtmek gerekli. Günümüz basketbolunun en önemli hücum silahlarından biri olan ikili oyunlarda hem hava harekatlarında hem de devrilirken hareketli aldığı pozisyonlarda yüksek yüzdeli bir bitirici. Genel anlamda topsuz katları iyi yapan, doğru pozisyonlarda çembere yakın topla buluşturulduğunda durdurulması zor bir pivot. Ayrıca hücum ribaundlarında da faydalı bir isim, takımına ikinci şans sayıları getirebiliyor. Mobil bir uzun olduğunu, yüksek tempoda tam saha koşan takımını yanlız bırakmayan bir uzun olduğunu da belritmek lazım. Savunma tarafı ise en güçlü olduğu yer. Yine atletik özellikleri ve fiziksel artılarının sayesinde çok iyi bir blok tehditine sahip. Hem rakibi ile beraber potaya giderken hem de zayıf taraftan getirdiği yardımlarla üzerinden sayı bulunması zor, bir isim blok yapamasa bile rakipleri ciddi anlamda bozuyor. Kendi pota altında da rakip pota altında olduğu gibi etkili bir ribaundçu.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Hücumda sınırlı bir oyuncu olduğunu belirtmek gerekli. Sırtı dönük silahları oldukça ham. Dolayısıyla birebir tehditi yok denecek kadar az, onu potaya en yakın şekilde topla buluşturmanız ve direkt bitirmesi gerekiyor. Aksi durumda geçen her saniye verimliliğinin düşmesine, top kaybı tehlikesi yaratmasına neden oluyor. Zaten potadan uzaklaştıkça da etkinliği sıfıra iniyor. Şut tehditi ya da yüzük dönük opsiyonları yok. Ayrıca pasör özelliği olan bir uzun da değil. Bunların yanında pota altında çok vakit geçirmeyi seven bir uzun olarak çok temas alıp çizgiye gidiyor ama buradaki yüzdesi de çok düşük. Savunma her tarafında her ne kadar faydalı bir isim olsa da ikili oyun savunmasında tepeye çıktığı anlarda ağır kalabiliyor, kısalara kolay yeniliyor ve genelde tepeye çıkmayarak takımın rotasyon yapması ve onu çember altında bırakması gerekiyor.

Özetle blok tehditi, ribaundlardaki etkinliği ve ikili oyunlardaki bitiriciliği ile Tofaş’a BCL seviyesinde fayda sağlayacaktır. İkili oyun savunması ve serbest atışlarda kendisini biraz daha geliştirebilirse rahatlıkla sınıf atlayabilecek bir seviyedeki uzunların en verimli olduğu dönem olan 27-31 yaş aralığına da girmek üzere. Dolayısıyla Tofaş’ın onunla 2 yıllık kontrat imzalaması da bence doğru bir hamle olmuş.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …