Güncel Haberler

İDDİA: Zalgiris, Hayes ile İmzalıyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Zalgiris Kaunas‘ın yeni uzunu tanıdık bir isim oluyor.

BasketNews’da yer alan habere göre Litvanya Ligi ekibi, sezonu ülkemizde Frutti Extra Bursaspor‘da geçiren Kevarrius Hayes ile anlaştılar, yakın zamanda resmi açıklama gelebilir.

2.06 metre boyunda olan 25 yaşındaki Orta Afrika Cumhuriyeti doğumlu uzun, geçtiğimiz sezon BSL’de 31 maçta ortalama 24.6 dakika süre alırken 9.7 sayı, 6.1 ribaund, 1.4 blok ve yarı finallerin MVP’si seçildiği EuroCup sahnesinde ise 22 maçta ortalama 24.7 dakika sahada kalırken 9.0 sayı, 7.0 ribaund, 1.2 asist, 1.1 blok ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Hayes, mobilitesi, atletizmi ve savunmadaki peformansıyla öne çıkan bir uzun. Cantu’da geçirdiği başarılı ve dikkat çeken sezonun ardından Asvel ile ilk kez çıktığı Euroleague sahnesinde pek beklentileri karşılayamadı. Ama beklendiği gibi bir alt kademede EuroCup sahnesinde gelişimini gösterip kendisini kanıtladı yeniden, Bursaspor onun için gerekli basamaklardan biriydi, hem temsilcimiz hem de Hayes bu süreçten en iyi şekilde faydalandılar.

Öncelikle artılarına bir bakalım. Atletik özellikleri sayesinde hücumda her an alley-op tehditi bulunan, lob paslarla hava harekatları yapabilen bir uzun. İkili oyunlarda hem yanal hem de dikey çabukluğu gayet iyi, çevik bir oyuncu güçlü ve kalın fiziğine nazaran. Dikey patlayıcılığı iyi olan, yüksek enerjiyle oynayan bir uzun olarak ribaundlarda başarılı, özellikle hücum ribaundlarında takımına önemli katkılar sağlıyor. Ayrıca box etmeyi bilen, adamını önce potadan uzak tutan bir anlayışa sahip. Savunma tarafında en büyük artısı doğuştan bir blok tehditine sahip olması. Zıpladığı pozisyonlarda hızlıca tekrar toparlanıp ikinci hamleyi de yapabiliyor, uzun kolları ile potaya yakın olduğu anlarda neredeyse her şutu bozuyor ya da blokluyor. İkili oyun savunmalarında da bu alandaki tercihleri iyi, ne zaman blok takip edeceğini ne zaman ayaklarının yerde kalması gerektiğini doğru şekilde belirliyor genelde. Savunmadaki basketbol IQ’su yüksek, pozisyonları takip eden, her top için savaşan bir isim. Ayrıca yüksek motara sahip olması ile hücumda olduğu gibi savunmada da geçiş oyunlarında işin için kalan bir uzun.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere… Hücum peformansı açısından henüz ham bir uzun. Alçak postta fazla silahı yok, güçlü fiziğini kullanıp rakiplerini sırtına almayı beceremiyor henüz. Evet iyi bir fiziği var ve atletizmi yüksek ama nasıl pozisyon alması gerektiğini bilmiyor. El ve parmak hassasiyeti istenen seviyede değil, bu da pasları net almasına ve pozisyonları yüksek yüzde ile bitirmesine engel oluyor, basit atışları kaçırabiliyor. İkili oyunlarda perdemelerin süresi hakkında daha dikkatli olmalı, biraz daha uzun süre sabit kalarak dribbling yapan takım arkadaşına alan açması gerekiyor, perdemelerde daha fazla fiziksel temasda bulunması gerekiyor. Serie A’da Watt, Vidmar ve Bilan gibi uzunlar ona fiziksel üstünlük kurabiliyordu ama Asvel’deki sezonla beraber biraz daha kilo aldı ve kalınlaştı. Orta mesafe tehditinin olmaması, pas yeteneğinin bulunmaması ve topsuz hareketliliğini alley-oop’lar ya da ikili oyun sonrası devrilmelerden ibaret olması onu hücumda çok sınırlı bir isim yapıyor. En azından kısa devrilmelerden sonra kendisine bir orta mesafe tehdit oluşturmalı ki skor üretimi konusunda takımına daha fazla katkı verebilsin.

Atletizmi, enerjisi ve çalışma etiği ile kesinlikle yüksek potansiyelli bir uzun Hayes. Asvel’de öğrenme ve kendisini geliştirme anlamında bence gereken fırsatları bulamadı. Ama Bursaspor’da koç Alimpijevic’in bu anlamda ona çok fazla yardımcı olduğunu, gelişimini hızlandırdığını düşünüyorum. Savunmada elit bir isim olma yolunda emin adımlarla ilerliyor ama eş zamanlı olarak hücumda da kendisini geliştirmeli, orta mesafe şutlar, topsuz hareketlilik, doğru perdeleme yapma ve çember altı bitiriciliği…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Pierria Henry Doping İhlali Nedeniyle Dört Yıl Men Cezası Aldı!

Pierria Henry, büyük olasılıkla sahte doping numunesi kullanarak yasaklı bir yöntem kullandığı gerekçesiyle 48 ay …