Güncel Haberler

İDDİA: Asvel, Mathews ile Ciddi Şekilde İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekplerinden LDLC Asvel Villeurbanne, guard rotasyonunu yeniliyor.

Fransa Betclic ELITE Pro A‘nın son şampiyonu Asvel, BasketNews’un haberine göre bu sezon Anwil Wloclawek‘de izlediğimiz ve şuanda serbest olan Amerikalı guard Jonah Mathews ile ciddi şekilde ilgileniyor.

Sezon içerisinde adı temsilcimiz Fenerbahçe Beko ve sezon sona erdikten sonra ise Milano ile de anılmıştı. Temsilcimiz adına Polonya ekibinin yüksek bonservis talebi görüşmeleri tıkamıştı ki sarı lacivertliler sonrasında Starks’ı kadrolarına katmışlardı.

24 yaşında olan 1.90 metre boyundaki skorer oyuncu bu sezon PKL’de 39 maçta ortalama 30.4 dakika süre bulurken 17.8 sayı, %34.8 3sayı, 3.6 ribaund, 3.8 asist, 1.4 top çalma, 16.7 verimlilik puanı istatistikleriyle parlamıştı.

EDİTÖR YORUMU:

Önceliği skor olan ama her iki guard pozisyonunda da görev alabilen bir isim Mathews. Her zamanki gibi genç oyuncunun artılarıyla başlayalım analizimize. Birebirlerde etkili olan dribbling üstü hem potaya direkt gidişlerle hem de orta mesafelerle skor üretebilen bir guard. Pasör özellikleri de gayet iyi seviyede, saha görüşü yüksek ve bencil bir skorer değil. Atletik özellikleri sayesinde hem yarı sahada potaya gidişlerde hem de tam sahadaki bitirişlerde kendisine avantaj sağlıyor. Teması alan ve çizgiden de yüksek yüzdeyle oynayan, skorunu bu şekilde yükseltebilen bir isim. Ayrıca el yakan topları kullanmaktan çekinmeyen, taşın altına elini koymayı bilen bir lider olduğunu Anwil’de gösterdi bu sezon. Savunma tarafında ise atletizmi ve çabuk ayakları onun en önemli artıları. Topa baskı konusunda NCAA kariyerinde olduğu gibi Avrupa’da da etkili bir isim. Fiziksel olarak da sert ve güçlü bir oyuncu, alçak postta da rakiplerinin arkasında durabiliyor. Diğer taraftan 1-2 numarada oynayan bir oyuncu için özellikle savunma ribaundlarına iyi katkı veriyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Topla oynamayı çok seven bir guard, her iki pozisyonda da durum aynı onun için. Tabi bu da top kaybı riskini yukarı çeken bir etken. Evet bencil bir isim değil ama önceliği içgüdüsel olarak skor üretmek ve bu nedenle de şut seçimleri artı karar mekanizması gelişime açık yönlerinden biri, bu alanlarda kendisini geliştirebilirse çok daha verimli bir skorer olur. Ayrıca yay gerisinden de istikrarsız bir şutör olduğunu belirtmek lazım. Evet ritmini bulduğunda çok tehlikeli bir cezalandırıcı ama gününde olmadığında durmayı bilmeli, oyunu yay gerisinden forse etmemeli. Savunma tarafındaki eksilere bakacak olursak… Özellikle tepe ikili oyunlarında perdelerden çıkmakta zorlanabiliyor ki zaten üst düzey bir perimetre savunmacısı değil, çabuk ve top tekniği yüksek guardlara karşı topa baskı konusunda iyi olsa da devamlılığı yok. Topsuz savunma aslında eksilerinden biri değil ama maç içerisinde bir çok kez konsantrasyon düşüşleri yaşayıp, rakibini kaçırabiliyor, dolayısıyla bu da geliştirmesi gereken noktalardan biri.

Asvel’de Okobo’nun Monaco’ya transfer olması neredeyse kesinleşti ve Jones’u da Valencia’ya kaptırdılar. Dolayısıyla guard rotasyonuna en az 2 hamle yapmaları bekleniyor. Mathews her ne kadar Euroleague tercübesi bulunmayan bir guard olsa da skorer özellikleri ile heyecan verici bir genç oyuncu ve Asvel gibi düşük bütçeli Euroleague takımları için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Elbette gelir gelmez Okobo’nun yerini doldurmasını beklemek haksızlık olur ama yüksek potansiyeli önemli yerlere gelebilir. Özellikle savunma tarafını biraz daha güçlendirebilir ve Euroleague sertliğinde de skor üretimini istikrarlı hale getirebilirse…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …