Güncel Haberler

Analiz: Büyük Britanya – Türkiye

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemleri B grubu 4. ve son maçında A Milli Takımımız, İngiltere’deki Newcastle şehrinde bulunan Vertu Motors Arena salonunda Büyük Britanya‘ya konuk oluyor.

Belarus, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline katkıda bulunduğu için turnuvadan ihraç edilmişti ve bu nedenle de millilerimiz de dahil kalan 3 takım direkt olarak 2. tur biletini kapmış oldular. Ancak bu ilk tur gruplarındaki her galibiyet ikinci tura taşınacağı için millilerimizin bu maçı kazanması önemli olacak.

Gelin bu deplasman maçını birlikte analiz edelim ve galibiyetin anahtarlarını belirleyelim. Keyifli okumalar.

Üçlükler Üçlükler Üçlükler

12 Dev Adam yeniden yapılanmaya giderken koç Sarıca ve koç Ene döneminde savunma odaklı, sert ve rakibe kolay sayı vermeyen bir görüntü vermişti. Ama hücumda hep zorlanmıştık açıkçası. Şimdi koç Ataman’ın gelmesiyle Efes’de olduğu gibi milli takıma da hücumda özgürlük getirip verimliliği arttırması bekleniyor. Bu yolda da en kritik konulardan biri üçlük yüzdesi olacak. Millilerimiz şuana kadar bu gruptaki maçlarda %30.7 gibi kötü bir yüzdeyle 3 sayı isabeti bulabildiler. Kaptan Melih maç başına 3.3 3 sayı isabeti ile öne çıktı ve koç Ataman’ın sisteminde de önemli bir parça olacak kuşkusuz. Larkin ve Şehmus gibi iki delicinin savunmayı üzerine çektiği anlarda Melih’den ve diğer kanat oyuncularından bulacağımız üçlükler kritik olacak. Diğer taraftan maç başına 1.7’şer isabet bulabilen Buğrahan ve Larkin’in de koç Ataman’ın gelişiyle daha fazla ve daha verimli üçlük kullanacaklarını düşünüyorum. Efes’deki özgüveni burada da hissedeceklerdir artık. Özetle maç başına 74 sayı üreten kısır bir takımız ve bunun temel nedenlerinden biri de üçlüklerden ortalamada sadece 27 sayı bulabiliyoruz, Britanya gibi atlet ve fizikli bir takım karşısında yay gerisinden daha yüzdeli atmalıyız ki İngilizler her ne kadar %40 ile bizden daha iyi üçlük atıyor olsalar da maç başına sadece 7.3 isabet bulabiliyorlar. Yani yay gerisindeki savunmaya da dikkat edersek onları çok daha fazla zorlayabiliriz.

Sertaç ve Ömer Faruk Faktörü

Evet bu maçta dört gözle milli forma ile izlemeyi beklediğimiz genç yıldızımız Alperen’i takımı Houston’dan izin çıkmadığı için izleyemeyeceğiz ama Barça’da istikrarlı bir sezon geçiren Sertaç ve Miami forması ile süre bulduğunda NBA sahnesinde bile tam bir ribaund canavarı olduğunu gösteren Ömer Faruk yine pota altında bizleri heyecanlandıracak isimler. Elemelerdeki ilk 3 maçın ortalamasına baktığımızda İngilizler ile ribaund konusunda denk olduğumuzu söylüyor rakamlar ama bu maçlarda Sertaç ve Ömer Faruk’un kadroda olmadığını hatırlatalım. Şimdi her iki pota altında da onlara üstünlük kuracağımızı düşünüyorum ki Daçka’dan tanıdığımız Olasenim dışında uzunlardan önemli bir ribaund katkısı almıyorlar, kritik olan Hesson’un forvetten ve Nelson’un guarddan aldığı ribaundlar. Bu nedenle Setaç ve Ömer Faruk dedik ama kısalarımızın da bu iki oyuncuyu iki box-out edip onlara ribaund şansı tanımamaları önemli olacak. Savunma ribaıundları tempoyu kontrol etmemiz için önemli olacakken ikinci şansdan buldukları ortalama 11.3 sayıyı da sınırlamamızı sağlayacak. Ayrıca bizim de onların pota altında daha aktif olmamız lazım, bu iki uzunumuzun olmadığı maçlarda maç başına sadece 9.7 sayılık ikinci şans katkısı alabilmiştik. Bunu arttırmamız gerekiyor ki hücum ribaundlarında aktif ve agresif olmamız onların hızlı hücumlarına da daha en baştan önlem almamızı sağlayacak aynı zamanda.

Bench Katkısı

Her ne kadar bu maçta Cedi, Furkan ve Alperen gibi önemli isimlerden faydalanamıyor olsak da elemelerin ilk bölümünde de yıldızlardan yoksun olduğumuz maçlarda benchten çok iyi katkı almış bir ekiptik. İngiltere maç başına 17.3 sayılık katkı alırken biz kenardan tam 27.3 sayılık katkı almayı başardık. Tabiki koç Ataman’ın hangi beşle sahada olacağını tahmin etmek güç ama Larkin, Melih, Buğrahan, Şehmus dörtlüsünden en az ikisinin kenardan geleceği senaryoda kısalardan alacağımız katkı yine kritik olacak. Ayrıca Egehan, Metecan, Onuralp gibi isimlerin sahaya koyacakları enerji ve çok yönlü performans hem savunmamızı yukarı çekmemizi hem de hücumu daha verimli oynamamızı sağlayacak. Özetle Britanya’ya göre çok daha geniş bir rotasyonumuz var ve her pozisyonda koç Ataman’ın bu nimetlerden faydalanması, sahada sürekli diri ve agresif bir beş tutmamız bu maçı kazanmamız için gerekli bir başka anahtar nokta olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …