Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, Jekiri ile Anlaşmak Üzere (Analiz)

Koç Itoudis yönetiminde yeniden yapılanma sürecine giren Turkish Ailrines Euroleague temsilcilerimizden, son ING Basketbol Süper Ligi şampiyonu Fenerbahçe Beko, tanıdık bir uzunu gündemine aldı.

BasketNews’da yer alan habere göre Fenerbahçe Beko, son olarak Unics Kazan forması ile izlediğimiz, ülkemizde daha önce Gaziantep formasını da terletmiş olan Tonye Jekiri ile 2 yıllık sözleşme imzalayacak. Nijeryalı uzun ile Olympiakos, Bayern Munich ve Maccabi Tel Aviv de ilgileniyordu.

2.12 metre boyunda olan 27 yaşındaki atletik uzun bu sezon Euroleague sahnesinde 24 maçta ortalama 25 dakika süre alırken 7.6 sayı, %63.1 2sayı, 6.5 ribaund, 1.0 asist, 1.0 top çalma ve 12.2 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Jekiri, son yıllarda sürekli Euroleague’e oyuncu veren Gaziantep’den çıkıp önce Asvel’de kendisini Euroleague sahnesinde kanıtlamış, sonrasında da Baskonia’ya transfer olarak artık play-off takımının uzunu olarak seviye atlamıştı. Geride bıraktığımız sezon da Kazan forması ile koç Perasovic’in sert savunma ve önce çemberi koruma odaklı sisteminde önemli roller oynadı, istatistiklere yansımasa da ne kadar önemli bir parça olduğunu gösterebilmişti.

Yüksek motoru ile açık alandaki etkinliği, atletik özellikleri, güçlü fiziği ve orta mesafe tehditinin olmasıyla beraber hücumda da aslında iyi kullanılabilirse, beslenirse çift haneli katkı alabileceğiniz bir pivot ki sırtı dönük silahları da var. Atletik özellikleri ve çabuk ayakları sayesinde ikili oyunlarda da yüksek yüzdeli bir bitirici. Ama Euroleague sahnesinde asıl değerli yapan artıları kuşkusuz işin savunma tarafında. Zamanlaması ve tecrübesi ile doğru orantılı artan pozisyon bilgisi ile atletik özellikleri birleşince çok iyi bir blokçuya dönüşüyor. Bununla beraber çabuk ayakları ve güçlü gövdesi sayesinde ikili oyun adam değişmelerinde kısaların karşısında kalabildiğ gibi penetrelerine temas ederek pozisyonlarını da bozmayı biliyor. Alçak postta da itilmesi zor bir uzun olduğunu belirtmek gerekli. Savunmada pek fazla eksisi yok diyebiliriz. Hücum tarafında ise dribbling yaptığında top kaybı potansiyelinin çok yükselmesi, pasör özelliklerinin vasat olması, ona pozisyon hazırlamazsanız skor katkısı alamıyor olmanız ve zaman zaman ribaundlardaki konsatrasyonunun düşmesi gibi eksilere sahip.

Fenerbahçe, Udoh’dan sonra pota altında caydırıcı bir silahı hep aradı. Ribaundlar ve bloklar konusunda ön plana çıkan, güçlü, fizikli, sert ve gerektiğinde ortayı kapatabilecek bir uzun hasreti bu kez sona ermiş olabilir. Jekiri bu özelliklerin hepsini barındıran bir isim ki Asvel üstüne Kazan formaları ile artık Euroleague’e de tam olarak adapte olmuş durumda ve 27 yaşında, bir uzuna göre en olgun döneminde şuanda. Motley ile beraber 4-5 formasyonunda aynı anda sahada olacakları gibi birbirlerini 5 numarada yedekleyebilirler de. Burada tabiki kontratı devam eden Booker ile Polonara’nın da durumları önemli. Ama diğer hamlelerden bağımsız olarak Jekiri’nin savaşçı kimliği ve fiziksel temasa dayalı oyunuyla doğru bir ekleme olacağını söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …