Güncel Haberler

İDDİA: Daçka, İtalyan Şutör Bortolani’nin Talipleri Arasında (Analiz)

Önümüzdeki sezon FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde mücadele etmeye devam edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Darüşşafaka, yabancı rotasyonunu güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İtalya kaynaklı Il Gazzetino’da yer alan habere göre temsilcimizin gündemindeki isimlerden biri de geçen sezon kiralık olarak Treviso forması giyen ve 2025 yazına kadar Olimpia Milano ile kontratı bulunan genç İtalyan şutör Giordano Bortolani.

Ancak haberin detaylarında temsilcimizin bu transferde Reggio Emilia, Varese ve Treviso gibi rakiplerinin de olduğu belirtilmiş. Tabi bir diğer opsiyon da Milano’nun genç oyuncuyu kiralamak yerine bu sezon kullanmak istemesi de olabilir.

1.93 metre boyunda olan 21 yaşındaki İtalyan guard, bu sezon Serie A’da 30 maçta ortalama 23.4 dakika süre alırken 11.8 sayı, %38.9 3sayı, 2.5 ribaund, 1.3 asist ve Şampiyonlar Ligi’nde ise 17 maçta ortalama 23.2 dakika sahada kalırken 14.4 sayı, %53.6 3sayı, 2.8 ribaund, 1.4 asist istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Şampiyonlar Ligi’nde sezonun en iyi genç oyuncusu seçilen Bortolani, bu ödülü sonuna kadar hakeden kaliteli kumaşı ve yüksek potansiyeli ile çok önemli bir yetenek. Gelin birlikte onu biraz daha yakından atanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Bortolani’nin en önemli özelliği elit bir şutör olması. Çabuk ayakları ve mekaniği ile bir anda şutunu çıkarabiliyor, bu süratli ve kaliteli mekaniği ile rakip savunmaların önlem almakta zorlandığı bir şutör ki kendisinden uzun oyuncuların üstünden de yüksek isabetler bulabiliyor bu sayede. Sahanın her bölümünden her an şut tehditi bulunan bir isim. Sadece ceza atışlarında değil tabiki, dribbling üstü üçlükler, orta mesafeler ve floaterlar ile de etkili olabilen bir isim. Top tekniği ve özellikle yön değiştirmeleri kaliteli. Ayrıca topla süratli bir oyuncu rakibini bir anda ekarte edip potaya gidebiliyor, ilk adımı üst seviyede. Açık alanda verimliliği artan, koşmayı seven bir combo guard. Özellikle savunmada pas araları sonrası çaldığı toplarla takımını hemen hücuma kaldıran, kolay basketler kazandıran bir isim. Hem toplu hem de topsuz poziyonlarda elit bir tam saha oyuncusu. Tüm bunların yanı sıra bir combo guard için iyi bir fiziğe sahip olduğunu da belirtmek lazım.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlerine… Öncelikle bitirici bir oyuncu. Evet saha görüşü iyi ve pas yetenekleri de ortalamanın üstünde ama organizasyon becerleri henüz ham, bu nedenle de daha çok 2 numarada görev alan bir isim. Hücumda sadece şut tehditi yok, belirttiğim gibi potaya da gidebiliyor ama fiziği henüz teması alarak trafik içindeki pozisyonları yüksek verimle bitirebilecek seviyede değil, kalınlaşması gerekiyor 2 numarada daha etkili olabilmek için. Savunma tarafında ise limitli bir isim ve daha çok top çalmaya, pas aralarına konsantre oluyor. Bu da pozisyon kaybetmesine ve takım savunmasının düzenini bozmasına neden olabilyor. Ayrıca özellikle topsuz adam savunmasında reaksiyon ferakansı iyi değil. Hücumda olduğu gibi savunma tarafında da çabuk ayaklarının avantajına sahip olsa da fizikli oyuncular karşısında zorlanıyor, güçlenmesi gerekiyor.

Daçka 1 numaraya Starks gibi organizasyon becerisi yüksek bir ismi ve forvete de Yeboah gibi atletik özellikleri ön planda olan bir ismi ekledi. Dolayısıyla 2 numaraya dış şut tehditi yüksek ve takımın yüksek tempoda oynadığı zamanlara ayak uydurabilecek bir ismi eklemek koç Ernak’ın kuracağı yeni sistemde gayet doğru bir hamle gibi duruyor. Bortolani 3 sayılık atışlarda özel bir isim ve Treviso’da gelişime ne kadar açık olduğunu, bunu da ne kadar çabuk yaptığını gördük. Hücumda dış şutlara pas ve penetre özelliklerini de daha istikrarlı bir şekilde ekleyebilir, savunmada fiziğinin güçlenmesiyle beraber biraz daha aktif olabilirse yeni bir yıldızın doğuşunu beraber izleriz. Gelişimini sürdürmek isteyen bir oyuncu olarak Daçka’nın onun için en doğru adreslerden biri olacağını da belirtmek lazım tabiki.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …