Güncel Haberler

İDDİA: Darüşşafaka’nın Yeni Oyun Kurucusu Fenerbahçe’den (Analiz)

Gelecek sezon da ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Darüşşafaka‘nın yeni oyun kurucusu tanıdık bir isim oluyor.

Basketfaul’de yer alan habere göre sezonu Fenerbahçe Beko‘da tamamlayan Markel Starks ile yeni sezon için anlaştılar. Menajerinin de doğruladığı bu transeri yakında Daçka’nın da açıklaması bekleniyor.

31 yaşında olan 1.87 metre boyundaki tecrübeli oyun kurucu, sezona Igokea’da başlamış ve BCL’de 9 maçta 12.7 sayı, %42.9 3sayı, 1.3 ribaund, 6.8 asist, 1.8 top çalma istatistikleriyle mücadele etmişti. Ocak ayında ise temsilcimiz Fenerbahçe’ye transfer olmuş ve Euroleague’de 4 maçta 0.8 sayı, 1.5 asist ve BSL’de ise yine 4 maçta 11.0 sayı, 3.0 ribaund, 4.0 asist istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Georgetown çıkışlı olan Amerikalı oyun kurucu, profesyonel kariyerine İtalya Serie A2’de başlamış ardından Cairns Taipans (Avustralya), Cremona, Frankfurt, Koroivos, Yalovaspor, Stelmet Gora, Avtodor, Igokea ve son olarak da Fenerbahçe formalarını terletmişti. Gelin Starks’ı biraz daha yakından tanıyalım, artılarını ve eksilerini mercek altına alalım.

En önemli silahının düzgün şut mekaniği ve sağlam stop’lar sayesinde bulduğu yüksek yüzdeli orta mesafeler olduğunu söyleyebiliriz ki sadece stop yapıp bulduğu atışlarda değil, floater dediğimiz atışlarla da takıma katkı veren, iki eliyle de pozisyonları bitirebilen bir isim. Penetrelerini ise genelde sağ tarafına yapmayı seviyor, bu yönde daha kuvvetli. Yay gerisinden ise verimli ve istikrarlı bir ceza atıcısı. Hareketli ya da dribbling üstü pozisyonlarda üçlük göndermek tercihleri arasında değil. Avtodor’daki sezonundan çok daha yüksek yüzdeyle üçlük kullanmıştı Igokea’da. Ayrıca açık sahada koşmayı seven, yarı sahaya göre çok daha verimli ve etkili olan bir guard. Sürati ve iyi top tekniği sayesinde potaya direkt olarak atak edebiliyor savunma yerleşmeden. Yarı sahada ise ikili oyunlarda skor üretebildiği gibi özellikle penetreler sonrası ceza şutörlerini iyi besliyor ki penetre pas silahını ikili oyunlar dışında da iyi kullanan bir guard. En etkili olduğu yerler serbest atış çizgisinin civarı. Hem üretimi hem de yaratıcılığını en verimli sergilediği noktlar buralar diyebiliriz.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Geçiş hücumlarında pozisyonları genelde şutlarla bitirmeye çalışıyor ama bu konuda çok verimli değil. Her ne kadar Igokea’da ve Fenerbahçe’deki kısa kariyerinde Avtodor’dakinden daha iyi şut seçimleri yapıyor olsa da halen karar mekanizmasının elit seviyede olmadığını belirtmek lazım. Igokea’da ve Fenerbahçe’de skorer özellikleri daha geri plandaydı, daha az top kullandığı için de üçlük yüzdesi yükseldi ve asist rakamları arttı. Ama dakikaları ve kullandığı şut sayısı arttdığında istikrar sorunu olan bir isim. Diğer taraftan patlayıcı bir ilk adımı yok ve penetrelerde çok çabuk bir isim değil, bu da penetrelerde net koridorlar bulmadıkça işini zorlaştırıyor. Genelde güçlü top tekniğine güveniyor. Ayrıca fiziksel olarak çok iyi seviyede değil ve bu da trafik içinde yaptığı penetrelerde pozisyonları bitirmesini zorlaştırıyor. Kapalı savunmalara yaptığı dalışlarda pas-şut tercihleri artı zamanlama problemleri nedeniyle top kaybı sayısı artabilen bir isim. Oyunun savunma tarafını fazla seven bir guard değil. Fazla efor sarfetmiyor ve konsantrasyon sorunları yaşayabiliyor aslında motive olduğunda çok iyi bir savunmacı olmasına rağmen… Fiziksel dezavantajları nedeniyle kalıplı guarların rahatlıkla sırtına alıp alçak posta inebildiği, çabukluk anlamında da yeterli olmadığı için atletik guardların perimetrede rahatlıla geçebildiği bir guard.

Euroleague seviyesi için yetersiz bir oyuncu olduğunu Fenerbahçe sınavında da kanıtlamış oldu. Zaten 30 yaşına kadar gelmiş ve kariyerinde oynadığı en yüksek seviyedeki takımlar Avtodor ve Igokea olan bir guard için farklı şeyler söylemek zor. Ancak BCL’de ve BSL’de son 8 takım arasında yer almak isteyen, başarısını koruma hedefiyle yeni sezona girecek olan Daçka’nın liderliğine güvenebileceği bir isim olduğunu söylemek lazım. Euroleague’de değil evet ama bu seviyelerde gayet önemli bir silah, etkili bir oyun kurucu olduğunu gösterdi Avtodor ve Igokea formalarıyla. Ülkemizi tanıyor olması da adaptasyon sürecini kısaltacaktır, özetle Daçka adına doğru bir hamle.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Malaga, Promitheas’ı Deplasmanda Yenerek İlk Final Four Biletini Kaptı

FIBA Şampiyonlar Ligi çeyrek final serisi 2. maçında Unicaja Malaga, Yunanistan’da konuk olduğu Promitheas‘ı 83-90’lık …