Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray, Colson ile İlgileniyor (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi yine FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray NEF, 4 numara transferi için tanıdık bir isimle ilgileniyor.

Eurohoops’da yer alan habere göre sarı kırmızılılar, Pınar Karşıyaka ile kontratı sona eren Bonzie Colson ile ilgileniyorlar. İzmir ekibi de yıldız forveti takımda tutmak istiyor ve oyuncunun önümüzdeki günlerde kararını vermesi bekleniyor.

Bildiğiniz gibi sarı kırmızılılar Bost ile yeniden söz kesmiş, yerli rotasyonu için de Yunus Emre ve Mahir ile prensipte anlaşmışlardı. Diğer taraftan Trimble’ı Çin Ligi’ne ve Blackshear’ı ise Japonya Ligi’ne kaptırdılar.

1.98 metre boyunda olan 26 yaşındaki Colson, bu sezon BSL’de 32 maçta ortalama 32.8 dakika sahada kalırken 16.2 sayı, %36.4 3sayı, 7.0 ribaund, 1.5 asist, 1.5 top çalma, 16.6 verimlilik puanı ve BCL’de ise 9 maçta ortalama 35.3 dakika süre alırken 15.0 sayı, %34.2 3sayı, 7.2 ribaund, 2.1 asist, 1.7 top çalma, 15.7 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Colson, atletik özellikleri, enerjisi ve çok yönlü oyunuyla Daçka’daki çaylak sezonundan sonra Strasbourg’da da çok iyi işlere imza atmış bir isimdi, Karşıyaka’da da beklentileri tam olarak karşıladı. Öncelikle 1.98 metre boyunda olmasına rağmen güçlü fiziği ile pota altında etkili bir oyuncu olduğunu belirtmek gerekli. Sırtı dönük oyunlarda bir çok silahı var; geriye çekilerek bulduğu şutlar, sağ eliyle gönderdiği çengel atışlar ve sağ omzu üzerinden yaptığı çabuk dönüşlerle potaya yönelmeleri aralarında öne çıkanlar. Ayrıca ikili oyunlar sonrası potaya yaptığı direkt devrilmelerle aldığı pasları hava harekatlarıyla sonuçlandırabilmesi de artılarından biri. Diğer taraftan Colson yüksek motorlu bir oyuncu ve tam sahada koşan takımlarda gerek bitirici rolünde gerekse açık alanda topu taşıyabilmesi ile önemli bir parça, savunma ribaundunu alır almaz dribblingle takımı hücuma taşıyabilmesi günümüz basketbolunda çok önemli bir özellik 4 numaralar için. Bir diğer artısı da şu tehditi. Ayağını kurduğunda ceza şutlarını yüzdeli kullanan bir isim. Ayrıca gerek ikili oyunlarda kısa devrilmeler sonrası gerekse topsuz katlarda hareketli aldığı pasları şutlarla bitirebiliyor ve kapanan savunmalara karşı potaya gitmek yerine orta mesafe ile de cezalandırabiliyor rakiplerini. Hücumda sürekli oyunun içinde olması ve konsantrasyonun yüksek olması sayesinde zayıf taraftan yaptığı topsuz katlarla etkili olabildiği gibi hücum ribaundlarından çıkardığı ikinci şans sayıları da önemli. İşin savunma tarafında ise zayıf taraftan getirdiği yardımlarda atletizmi ve uzun kolları sayesinde blok tehditine sahip olan bir forvet. Aynı şekilde zayıf taraftan gelerek rakipleri basit hatalara zorlayan, uzun kolları ile pas aralarını da kapatabilen bir isim. İkili oyun savunmasında da çabuk ayakları ve uzun kolları ile yine fiziksel avantajlarını iyi kullanabiliyor ve guardların da karşısında rahatlıkla kalabiliyor. Ribaundlar konusunda da hem sezgileri kuvvetli bir isim hem de güçlü fiziği ile doğru pozisyon alıp atletik özellikleri ve uzun kolları ile kendisine avantaj sağlayıp genelde topu en yüksekten çekmeyi başarıyor, her iki pota altında da önemli bir silah bu alanda.

Geliştirmesi gereken yönlere bakacak olursak öncelikle pasör özellikleri henüz üst seviyede değil, genelde bitirmeyi seven ve tek yönlü bir oyuncu. Aslında saha görüşü iyi seviyede ama gerek alçak posttan gerekse penetre esnasında pek pas vermeyi tercih etmiyor, bu konuda kendisini geliştirip, zaman zaman daha doğru opsiyon olan pası kullanması gerekiyor. Bir diğer noktada da 3 sayılık atışlardaki istikarsızlığı, bu sailahını daha verimli kullanmanın yollarını bulmalı. İşin savunma tarafına bakarsak yüzü dönük olarak rakiplerini perimetrede savunabiliyor, ayakları ağır değil ama patlayıcı bir savunmacı da değil, iki ya da üçüncü hamleleri yapmakta zorlanabiliyor. Ayrıca alçak post savunmasında da sert ve kalıplı rakipler karşısında zaman zaman zorlanıyor. Bu sezon bazı maçlarda topsuz adam savunmasında da konsantrasyon sorunları yaşadığını, rakibini kaçırdığını gördük.

Colson, yüksek basketbol IQ’su ve liderlik özellikleriye beraber komple bir oyuncu, BCL seviyesinde başarı isteyen her takımın kadrosunda görmek isteyeceği bir yıldız. Öyle ki bu seviyeler için geliştirmesi gereken noktaları bile yazarken aslında işini iyi yaptığını ama daha üst seviyeye nasıl çıkacağını belirttik, yani özetle sahada her şeyi yapabildiğinin altını çizmek lazım. Evet belki Blackshear gibi fizikli bir 4 numara değil, yani Galatasaray Colson’u onun gibi kısa beşlerde pivot olarak kullanamaz ama onun dışında özellikle savunma tarafında çok daha fazla şey vaadeden bir yıldız ki hücumda da doğru kullanıldığı zaman takımı sırtlayıp götürebilecek kalitede bir isim. Özetle Colson hangi takımı seçerse o takımın sezona önemli bir artıyla başlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …