Güncel Haberler

Maç Analizi: Fenerbahçe, Efes’i Yenip Kupayı Sinan Erdem’de Kaldırdı

ING Basketbol Süper Ligi final serisi 4. maçında Fenerbahçe Beko, Sinan Erdem’de konuk olduğu Anadolu Efes‘i 80-92’lik skorla yenerek seriyi 3-1 ile tamamladı ve 2021-22 sezonunu şampiyon olarak bitirdi.

Sarı lacivertliler böylelikle tarihlerindeki 10. BSL kupasını kulüp müzesine götürmüş oldular ve 4 yıllık aranın ardından da şampiyonluk sevincini yeniden yaşadılar.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Fenerbahçe Beko‘da finallerin MVP’si seçilen Jan Vesely 18 sayı, 9-10 2sayı, 7 ribaund, 3 asist, 3 top çalma ile öne çıkarken, Nando De Colo 17 sayı, 2 ribaund, 4 asist, Marko Guduric 16 sayı, 5 ribaund, 5 asist ve Melih Mahmutoğlu 13 sayı, 2 ribaund ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Anadolu Efes cephesinde ise Tibor Pleiss 17 sayı, 3 ribaund, Chris Singleton 17 sayı, 4 ribaund, Shane Larkin 10 sayı, 2 ribaund, 6 asist, 2 top çalma, Elijah Bryant 10 say, 4 ribaund ve Vasilije Micic 10 sayı, 4 ribaund, 7 asist ile direnen başlıca isimlerdi.

EDİTÖR YORUMU:

İki takım da üretim de zorlanarak başladı. Maçın stresinin sahaya yansıdığını ve ellerin titrediğini gördük, karşılıklı olarak kaçan dış atışlarla geçildi ilk bölüm. Fenerbahçe çabuk uyanan taraf oldu ve Biberovic ile Booker gibi x-faktörleri devreye sokarak öne fırladılar. Yaklaşık 3 dakika boyunca sayı üretemeyen Efes ise Micic’in sazı eline almasıyla skora ortak oldu geç kalmadan. Vesely’nin enerjik oyununa pota altında karşılık veremedi ev sahibi ve fark açılmaya başladı. Koç Djordjevic, Bryant ve Singleton’ın şutunu riske ederek Larkin ve Micic’in üstündeki baskıyı arttırınca verimli sonuç aldı. Çeyreğin son bölümünde hücumda Henry ve Guduric’i de devreye sokan sarı lacivertliler ilk 10 dakikayı 12-24 gibi net bir üstünlükle önde kapattı. İkinci çeyrekle beraber Efes çember dövmeye devam edince fark açılmaya devam etti. Lacivert beyazlılar maçtaki ilk üçlüklerini ikinci çeyreğin 3. dakikasında sürpriz bir isimden, Dunston’dan bulabildiler. Efes, Bryant ve Larkin’in potaya atak ederek bulduğu sayılar sayesinde farkı eritmeye başladı. Onlara Micic de eşlik edince 7-0’lık bir seri yakaladılar, fark tek hanelere indi. Fenerbahçe dış şutları kaçırmaya başlayınca Efes maça ortak oldu ve soyunma odasına sarı lacivertlilerin 35-41’lik üstünlüğü ile gidildi.

İkinci yarıya da moralli ve enerjik başlayan taraf Efes oldu. Pleiss ve Micic’in etkili oyunuyla beraber Singleton’dan gelen ekstra üçlükler sayesinde uzun bir aradan sonra farkı 1 sayıya kadar indirdiler. Ancak Fenerahçe MVP Vesely ve Henry’nin agresif oyunuyla 5-0’lık bir seri yakaladı ve yeniden üstünlüğü ele aldı. Efes, Pleiss ile bir kez daha reaksiyon gösterdi, bir kez daha farkı 1 sayıya kadar indirdi. Bu sefer sazı eline alan tecrübeli yıldız net bir duruş sergileyip üst üste sayılar üretince sarı lacivertliler savunmada da vidaları sıkarak farkı 8 sayıya kadar çıkardı yeniden. Efes, yay gerisinden çember dövmeye devam ederken kenardan gelen kaptan Melih’in de üçlük isabeti bulmasıyla Fenerbahçe iyice havaya girdi, 3. çeyreği 61-70 ile önde geçtiler. Final çeyreğine de Melih’den gelen üçlükle başladılar sarı lacivertliler, Efes’in mental olarak artık çökmeye başladığının sinyallerini gördük. Efes geri dönmek için çabalasa da Melih’den sonra Metecan’dan da gelen x-faktör katkısı umutlarını söndürdü. Guduric’in kritik anda devreye girmesi, Fenerbahçe’nin Efes kısalarına yaptığı baskının artmasıyla beraber fark da açıldı ve 15 sayılara kadar çıktı. Bu bölümde Vesely’den gelen smaçla da Fenerbahçe farkı 17 sayıya çıkarıp fişi çekti.

Fenerbahçe’de koç Djordjevic, Efes’den daha iyi ve geniş olan yerli rotasyonunun avantajını seri boyunca çok iyi kullandı. Bu sayede yabancı oyuncularını da yüksek verimlilikle kullanma şansı bulan Sırp koç özellikle ikili oyun savunmasında Bryant ve Singleton’ın şutunu riske ederek kısalara yaptığı baskının verimini çok iyi aldı. Özetle Sırp koçun seneye takımın başında olmayacağı artık kesin gibi ama gider ayak özel bir performans sergiledi kuşkusuz. Tabi bir parantez de takımla beraber son kupasını kaldırmış olan Vesely’e açmak lazım. Sezon boyunca beklentileri karşılayamadı evet ama bu seride gerçekten bir yıldız gibi oynadı, hem soğuk kanlılığını korudu ve mental olarak elit seviyedeydi hem de sahadaki performansı MVP ödülünü sonuna kadar hakeden cinstendi. Evet Fenerbahçe, Euroleague sahnesinde istediğini alamadı ama 2021-22 sezonunu taraftarlarına BSL şampiyonluk kupasını hediye ederek kapatmayı başardı.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …