Güncel Haberler

İDDİA: Zalgiris’in Gündeminde Motiejunas Var (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Zalgiris Kaunas, koç Maksyvitis yönetiminde kadrosunu büyük ölçüde yenileyerek başarısız geçen sezonu unutturma çabasında olacak.

15min sitesinde yer alan habere göre uzun rotasyonu için kadroya katmak istedikleri isimlerden biri de bu sezon AS Monaco forması ile uzun bir aradan sonra Avrupa sahnesine dönen ve kulübün alt yapısından yetişmiş olan milli uzun Donatas Motiejunas. Tecrübeli oyuncunun Fransız ekibi ile kontratı bu yaz sona eriyor.

2.13 metre boyunda olan 31 yaşındaki solak uzun bu sezon Euroleague sahnesinde 38 maçın 34 tanesinde ilk 5 başlarken ortalama 19 dakika sahada kalmış ve 9.7 sayı, %32.7 3sayı, 4.6 ribaund, 10.8 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Motiejunas’ın hücumda çok şey vaadeden bir isim olduğunu zaten biliyoruz ama kariyeri boyunca yaşadığı devamlılık ve konsantrasyon sorunlarını halen atlamadığını da Monaco serüveninde görmüş olduk. Gelin birlikte Litvanyalı uzunun önce artılarına bir göz atalım… Solak uzunun özel bir hücum paketine sahip olduğunu kabul etmek lazım. Genelde potaya yüzü dönük kalmayı ve dış şutları kullanmayı sevse de özellikle Çin’de biraz daha kilo aldığını, kalınlaştığını ve artık pota altında da fiziksel artılarını kullanmayı öğrendiğini bunu da Euroleague sahnesinde uygulayabildiğini gördük, her iki elini de etkili kullanıyor bitirşlerde. İkili oyunlarda perde sonrası hem dışa açılarak hem de potaya devrilerek üretebiliyor. Diğer taraftan bir uzuna göre top tekniği oldukça iyi seviyede ve çabuk bir ilk adımı var, perimetreden potaya atak edebilmesini sağlayan önemli artılar bunlar. Çin Ligi’nde biraz paslanmış olsa da halen mobil bir uzun, geçiş oyunlarında ve hızlı hücumlarda takımını yalnız bırakmadığını da Monaco’nun James liderliğindeki tempo basketbolunda bir çok kez izledik. Çin Ligi’nde olduğu gibi Euroleague seviyesinde de fiziği ve hücum çeşitliliği sayesinde ciddi ters eşleşmeler çıkararak, rakip koçların canını sıktı geçtiğimiz sezon ki pasör özelliklerinin de olması, alçak posttan pas dağıtımı yapabilmesi de önemli bir artıydı.

Gelelim eksilerine… Öncelikle ribaundlarda yeteri kadar agresif ve aktif değil. Çin Ligi’nde onu fiziksel anlamda fazla zorlayacak atletik oyuncu olmadığı için bu alandaki zaafları pek ortaya çıkmadı ama Euroleague seviyesinde sert ve temaslı ortamda bu zaafı daha fazla ön plana çıktı. Ribaundlar gibi savunmada da pek güvenilir bir isim olmadığını söylemek gerekli. Yanal hareketliliği çok iyi olmadığı gibi oyunun bu alanında konsantrasyonu da düşük. Çin kariyeri öncesi de savunmayı geçiştiren bir isimdi, şimdi oradaki düşük mücadele seviyesiyle beraber oyunun bu tarafında iyice gerilediğini gördük, Euroleague seviyesinde en zorlandığı konu buydu diyebiliriz. Hücumda ise temel eksilerinden biri şutuna fazla güvenmesi. Dediğim gibi Çin’de onu alçak postta fazla zorlayan oyuncu olmayınca bu eksisini törpilemişti ama şimdi Euroleague’de fiziksel savaştan kaçıp tekrar 3 sayı çizgisi gerisinden daha fazla top kullanmaya başladı ki bu da zaman zaman verimliliğinin düşmesine neden oldu zaten. Son olarak kariyeri boyunca serbest atış çizgisinde sorun yaşayan bir isimdi ve bunu Monaco formasıyla da devam ettirdi, sezonu sadece %44.7 isabet oranıyla tamamladı…

Monaco’da 5 numarayı atletik uzun Hall ile paylaştı. 5 numaradaki 40 dakikalık porsiyonu yarı yarıya paylaştılar diyebiliriz. Zalgiris’in de onunla beraber 5 numarada kimi düşüneceği kritik olacak. Lauvegne ve Nebo ile yolların ayrılması bekleniyor ama Nebo ya da Monaco’daki Hall gibi Motiejunas sahada değilken atletik bir 5 numarayla onun dakikalarını dengelemek daha doğru bir seçenek olacaktır. Ayrıca onun dış şut tehditini daha iyi kullanabilmek adına Monaco’nun yaptığı gibi Thomas ve Diallo gibi sırtı dönük silahları bulunan, alçak postta etkili forvetleri kullanmak da doğru bir seçenek olur Zalgiris adına.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …