Güncel Haberler

Final Serisi Analizi: Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes

ING Basketbol Süper Ligi‘nde final serisi heyecanı başlıyor.

Sezon başında da basketbol severlerin tahmin ettiği, sürpriz olmayan bir eşleşme bizleri bekliyor olacak. İki Euroleague temsilcimiz Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes, final serisinde kupa için mücadele edecekler ve 3 galibiyet alan taraf zafere ulaşacak.

Gelin birlikte Fenerbahçe Beko‘nun saha avantajına sahip olacağı bu zorlu serinin analizini yapalım. Keyifli okumalar.

Micic faktörü

Efes, yarı final serisinde Galatasaray karşısında beklenenden çok daha fazla zorlanmıştı. Final Four ve ardından Karşıyaka maçının üst üste gelmesi, takımda yorgunluğun baş göstermesine neden olmuştu. Ama iki yıldız Larkin ile Vasilije Micic sahneye çıkarak kritik yerlerde sazı ellerine almışlar, takımlarına 3-2 ile final biletini getirmişlerdi. Ancak 5. ve son maçta, karar maçında Micic 3. çeyrekte Ndour’un ayağına basarak sakatlanmış, tekerlekli sandalye ile sahayı terketmişti. MR sonrası bir operasyon gerekmediği belirtilmişti ama final serisinin ilk maçında oynaması beklenmiyor. Bu da BSL istatistiklerine bakarsak Efes’in 17.7 sayı, 5.4 asist gibi bir katkıdan, daha da önemlisi kritik anlarda bu istatistiklerin ötesinde liderlik yaparak takımını krizden çıkarabilecek bir liderden yoksun olacağını söylememiz gerekir.

Efes’in Fenerbahçe ile ligin ilk yarısındaki karşılaşmasında, Sinan Erdem’de oynanan maçta Micic forma giyememişti ve o maçta sarı lacivertliler 68-90 gibi net bir skorla kazanmayı başarmışlardı. Dolayısıyla bu maçta Micic’in büyük olasılıkla forma giyemeyeceğini düşündüğümüzde Larkin başta olmak üzere Efes kısalarının, ekstra oynamaları gerekecek, olağan şüpheliler Bryant ve Beaubois olacak elbette. Serinin geri kalanında hangi maçlarda forma giyebileceği, ne zaman ve ne durumda döneceği direkt olarak Efes’in kaderini belirleyecek.

Savunma ribaundları

Son şampiyon Efes, rakiplerine karşı tempoyu kontrol eden, bu sayede de etkili kısalarına açık alanda istediği zaman koşarak pozisyonlar yaratabilen bir takım. Bunu yaparken de baktığımızda temel faktörün savunma ribaundları olduğunu görüyoruz. Bu alanda ligin lideri konumundalar. Maç başına 25 ribaund alan Efes, bu sayede hızlı hücumların ya da geçiş hücumların başlangıcını kendi pota altında yapabiliyor. Bu alanda Moerman, Singleton, Pleiss, Bryant ve Dunston öne çıkan isimler.

Fenerbahçe cephesinde ise ribaundlar takımın güçlü olduğu konulardan biri değil. Efes’in savunma ribaundlarını net olarak çekmesini engellemeleri gerekiyor ve bunun için hücum ribaundlarında ekstra bir efor sarfetmeleri gerekiyor ki bu alanda ligin orta şekerli takımlarından biri olduklarını, maç başına 8.4 hücum ribaundu alabildiklerini belirtelim. Özellikle Dyshawn Pierre‘in yokluğunda (ilk maçta oynaması beklenmiyor) Vesely’nin çok daha fazla çalışması gerekecek ve kadroda yer aldıkları anlarda Booker ile Polonara’nın da bu alanda ekstra katkılar vermeleri şart. Tabi aynı isimlerin kendi potalarının altında da ribaundlara konsantre olmaları gerekiyor, genel olarak sarı lacivertlilerin ribaund konsantrasyonunu yukarı çekmesi gereken bir seri. Pierre’in serinin geri kalanında ne zaman ve ne durumda formasına kavuşabileceği ribaundlar konusunda Fenerbahçe adına belrileyici noktalardan biri olacak.

3 sayı savunması

Efes, Micic’den yoksun olsa da halen 3 sayı tehditi çok yüksek olan bir takım. Yay gerisinden maç başına 11.3 isabet buluyorlar ve bunu %39.5 isabet oranı ile yapıyorlar. İki alanda da ligin lideri konumundalar. Larkin, Beaubois, Moerman 3 sayı tehditi en yüksek isimler, Anderson da Micic’in sakatlığında rotasyona girebilirse bu alanda önemli katkılar verebilir. Tabi son maçlarda performansını zirveye çıkaran Bryant’ı da bu alanda unutmamak lazım, ritmini bulduğunda tehlikeli bir şutöre dönüşebiliyor. Savunma tarafında ise 3 sayılık atışlar Efes’in ortalama seviyede olduğu bir alan, yani potansiyel zaaflarından biri olabilir. Maç başına 9.5 isabete %35.6 yüzdeyle izin veriyorlar.

Sarı lacivertlilerin hücumda önemli silahlarından biri 3 sayılık atışlar, maç başına 10.1 isabeti %39.4 oranla buluyorlar ki bu alanda Efes’i çok yakından takip ediyorlar. Melih ve De Colo bu alanda olağan şüpheliler ki Guduric’in de sakatlığı atlatması onlar adına kritik önem taşıyor. Ayrıca son dönemde benchten gelerek gönderdiği üçlüklerle dikkat çeken İsmet’i de unutmamak lazım, x-faktör olduğu maçları izledik Daçka serisinde. Savunma tarafında da Efes’e benzer bir trend içindeler. Rakiplerin yay gerisinden %35.9 oranla 9.6 isabet bulmasına izin veriyorlar.

İki takım adına da hücum performanslarının önemli bir bölümünü oluşturuyor üç sayılık atışlar. Bu nedenle savunmada kimin üstünlük kuracağı, yüzdeleri nasıl düşüreceği gaibiyeti getirecek kritik faktörlerden biri olacak. Tabi bu alanda da Micic’in yokluğu Efes adına büyük bir dezavantaj olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …