Güncel Haberler

İDDİA: Maccabi, Onuaku ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de tekrar başarılı günlerine dönmek isteyen Maccabi Tel Aviv, gelecek sezonun hazırlıklarına başladı.

Eurohoops’da yer alan habere göre Bnei Hertziliya forması ile İsrail Winner Ligi‘nde MVP seçilen Chinanu Onuaku ile ilgileniyorlar ve yıllık 600 bin dolar değerinde bir teklif de yaptılar. Ancak Amerikalı uzunun önceliği NBA ki hem Cleveland hem de Boston’un yaz kampında boy gösterecek.

2.07 metre boyunda olan 25 yaşındaki Onuaku bu sezon Winner Ligi’nde 32 maçta ortalama 26.6 dakika süre alırken, 16.1 sayı, %30.6 3sayı, %67.2 satış, 9.6 ribaund, 2.8 asist, 1.3 blok, 1.7 top çalma, 23.3 verimlilik puanu istaristikleriyle mücadele etmişti. Takımının Maccabi Tel Aviv’i elediği yarı final serisindeki 3 maçta ise 21.0 sayı, 10.0 ribaund, 5.0 asist istatistikleriyle yıldızlaşmıştı.

EDİTÖR YORUMU:

NBA’de Houston Rockets’da kısa bir dönem forma giyen Amerikalı uzun, Avrupa’daki kariyerine ise Zadar’da başlamıştı. Geçtiğimiz ya da Herzliya’ya transfer oldu ve Adriyatik’de olduğu gibi burada Winner Ligi’nde de atletizmi, güçlü fiziği ve boyalı alandaki etkinliği ile istatistikleri parçaladı şuana kadar.

Öncelikle hücumdaki artılarına eksiklerine bir göz atalım. Onuaku alçak postta pozisyon almayı çok iyi bilen bir uzun. Fiziğini kullanarak rakibini arkasında tutmayı aldığı topları yüksek yüzdeli yakın atışlarla bitirmeyi biliyoruz. Adriyatik’deki zayıf boyalı alan savumasındaki etkinliğini de Winner Ligi’nde yer alan daha atlet ve kalın uzunlara karşı da sürdürmeyi başardı. Fiziksel artılarının yanı sıra mobil bir uzun olması sayesinde çabuk ve hızlı dönüşlerle özellikle dip çizgiden etkili olan bir uzun. Atışlarının neredeyse tamamını güçlü olduğu sağ eli ile yaptığını belirtelim. Genelde gücünü kullanarak rakibini tamamen çember altına itip pozisyonları patlayıcı smaçlarla bitirmeyi seviyor. Bu alanda geliştirmesi gereken nokta karar verme mekanizması olacak. Alçak posttaki hamlelerine karar vermeden önce birkaç saniye düşünmesi gerekiyor ve bu da savunmaların önlem almasını kolaylaştırıyor, Euroleague seviyesinde ilk etapta sorun yaşayabilir. İkili oyunlarda çok etkili bir uzun. Hem sert perdeler yapabiliyor hem de çembere dikey ve çabuk devrilebiliyor. Elbette atletizmi ve patlayıcılığı sayesinde de ikili oyunlarda bir alley-oop potansiyeline sahip neredeyse her pozisyonda. Ayrıca kısa devrilmelerde alçak post oyunlarının aksine daha çabuk karar veriliyor ve köşelerdeki ceza atıcılarını da besleyebiliyor. Onuaku açık alanda da çok etkili ve verimli bir uzun. Bitirici olarak kulvar koşularını direkt potaya yapmasının yanı sıra çaldığı toplarda ya da çektiği hücum ribaundlarında bir kaç dribbling yaparak takımının hücuma çabuk çıkmasını sağlayabiliyor. Henüz oynadığı takımlarda bu özelliğini kullanmamış olsa da aslında iyi bir pasör. Hem saha görüşü iyi hem de parmak hassasiyeti pasların etkinliğini arttırıyor. Elbette elit bir pasör değil ama bu alanda ciddi bir potansiyele sahip. Hücum tarafında geliştirmesi gereken en önemli nokta şutlar diyebiliriz. Neredeyse tüm sayılarını potaya yakın atışlardan buluyor. Ama bu sezon hem orta mesafe şutlarını hem de dış şut tehditini arttırdığını, gelişimini hızlandırdığını gördük. Eskilerin deyimiyle “karpuzlama” methodu ile kullandığı serbest atışlar ise halen önemli eksilerinden biri, çizgiden %65 isabet oranını bile zor tutturuyor.

Gelelim savunma tarafına. Onuaku alçak postta iyi bir savunmacı, çemberi iyi koruyan bir uzun. Ayakları yere sağlam basıyor ve güçlü fiziği ile onu itebilmek gerçekten zor. Alçak postta canını sıkabilecek noktalardan biri sürekli bir elinin rakibinin sırtında olması. Bunu alışkanlık haline getirdiği için rakipler tarafından gösterilip kolay fauller alabiliyor. Güçlü fiziği, atletizmi, dengesi sayesinde çember etrafındaki her şuta müdahele ediyor, bloklayamayasa bile bozuyor. Euroleague seviyesinde belki de onunla ilgili en büyük soru işareti ise ikili oyun savunması olacaktır. Evet istatistiksel olarak iyi bir ikili oyun savunmacısı, aktif elleri ve güçlü bacakları ile iyi iş çıkarıyor. Ama zaman zaman kötü pozisyon alarak devrilen oyuncuya fazla alan bırakabiliyor. Kalçalarını ve bacaklarını daha çabuk hale getirerek dönüşleri ve yanal hareketliliğini geliştirmesi gerekiyor. Diğer taraftan dışarı devrilen uzunlara karşı da zorlandığını biliyoruz. Bu pozisyonlarda fazla açılıyor ve sonrasında da raksiyon göstermekte ağır kaldığı için rakipler bacaklarına atak ederek onu kolayca geçebiliyor. Hücum tarafında bahsetmedik ama her iki pota altında da aktif bir ribaundçu. Fiziksel artılarını çok iyi kullanıyor, zamanlaması da iyi seviyede. Sezgileri kuvvetli ve rakipleri boz-out etmeyi biliyor. Elbette Euroleague seviyesinde Winner Ligi’nde olduğu gibi ribaundları domine etmesini beklemek haksızlık olur ama sahada kalacağı sürelere göre iyi bir katkı vereceği gerçek bu alanda.

Özetlemek gerekirse oyunun iki alanında da enerjisi, güçlü fiziği ve atletizmi sayesinde yüksek potansiyeli bulunan bir uzun. Özellikle alçak postta etkili bir silah Onuaku ve bir kaç ufak düzeltme-gelişimle savunma tarafında elit bir isme dönüşebilir. Hücumda da alçak posttan pas dağıtımı konusunda bir adım yukarı çıkabilecek potansiyeli var. Zizic’in takımdan ayrılmasıyla beraber Reynolds’un yanına benzer özelliklerde atlet bir uzun katmak istiyorlar ki bu hiç de yanlış bir seçim değil. 5 numarada dakikaları paylaşacak iki sert, fizikli, ribaund ve alçak post tehditi yüksek silaha sahip olacaklar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …