Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, Mitrou-Long Yarışında Ön Sıralarda (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de tekrar eski başarılı günlerine dönmek isteyen Fenerbahçe Beko, yaz dönemini en hareketli geçirecek takımlardan biri olacak.

İtalya kaynaklı La Praalpina’da yer alan habere göre Fenerbahçe Beko, bu sezon Brescia forması ile Serie A’nın En İyi Çaylağı seçilen NBA patentli oyun kurucu Naz Mitrou-Long yarışında diğer takımların önünde yer alıyor. Haberde Olimpia Milano’nun da onunla ilgilendiği belirtilmiş.

1.94 metre boyunda olan 28 yaşındaki Yunan ve Kanada pasaportları bulunan oyun kurucu bu sezon Serie A’da 33 maçta ortalama 29.0 dakika süre alırken 17.6 sayı, %36.7 3sayı, 4.3 ribaund, 5.0 asist, 16.3 verimilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Avrupa’daki ilk sezonunu Brescia forması ile Serie A’da geçiren Long, çok yönlü bir oyun kurucu. Hem organizasyon becerisi ve liderliği, hem de skorer özellikleri dikkatleri üstüne çekti. Gelin birlikte artılarıyla analimize başlayalım. Öncelikle onun için doğuştan bir skorer demek yanlış olmaz, hücumda sezgileri kuvvetli bir isim. Özellikle elit top tekniği sayesinde birebirlerdeki agresif penetreleri hücumdaki en güçlü silahı. Potaya bu kadar çok giden bir isim olarak paralel şekilde çizgiyi de çokça ziyaret ediyor ve bu sezon Serie A’da 86.1 gibi yüksek bir yüzdeyle oynadı. Ayrıca sahanın her yerinden de ortalama üstü bir şut tehditine sahip. Kariyeri boyunca hem G-League ve NBA hem de Serie A’da her zaman yüksek pas verimliliği ile oynadı, iyi bir saha görüşü var. Savunma tarafına bakacak olursak… Bir oyun kurucu için boyu da fiziği de gayet iyi seviyede, güçlü vücudu sayesinde adam değişmelerde kanat oyuncularının karşısında da efektif olabiliyor. Birebir savunmada motivasyonu yüksek bir isim, çabuk ayakları ve aktif elleri sayesinde rakiplere zor anlar yaşatabiliyor ki top çalma becerisi de yüksek. Bunların yanında bu sezon Serie A’nın en çok savunma ribaundu alan guardı olduğunu da belirtelim.

Gelelim eksilerine, geliştirmesi gereken yönlerine… Öncelikle yay gerisinden istikrarsız bir isim. Serie A’daki maçlarda %36.7 isabet oranını tutturabildi ki bir maç 7-14 veya 4-10 gibi iyi isabet oranları yakalarken sonrasında 0-7 ya da 1-5 gibi oranlara da düşebiliyor. Topla oynamayı, birebirleri kullanmay ve sıkça penetre etmeyi seven bir guard olarak top kaybına da müsait bir isim. Evet çok iyi bir top tekniği var ama karar mekanizması, pas-şut tercihleri halen geliştirmesi gereken noktalardan biri, bu şekilde top kayıplarını azaltabilir ki bu sezon 3.1 top kaybı ortalaması ile oynadığını da belirtelim. Bir diğer önemli soru işareti ise tecrübe. Long Avrupa’da sadece 1 sezon oynadı ve Brescia da uluslararası kupalarda mücadele etmedi, yani sadece Serie A tecrübesine sahip. Savunma tarafında onun adına söyleyebileceğimiz fazla eksi yok. Atletik özellikleri ortalama seviyede ve patlayıcılığı yüksek, çabuk guardlar karşısında zaman zaman zorlanabiliyor. Ayrıca topsuz adam savunmasında konsantrasyonu biraz düşük ve bazen reaksiyon vermekte geç kalabiliyor.

Long, tecrübe konusunda soru işaretleri yaratıyor olsa da bana göre Henry’nin daha skora dönük bir versiyonu diyebilirim. Zaten Henry ile yolların ayrılması düşünülüyor ve Fenerbahçe’nin yeniden yapılan sürecinde Long gibi oyunun iki tarafında da takıma katkı sağlayabilen, hücumda gerektiğinde sazı eline alabilecek bir oyun kurucuya fazlasıyla ihtiyacı var. Bu sezon Euroleague sahnesinde “guardın kadar konuş” mentalitesini bir çok maçta birebir gördük, izledik. Özetle Long, kaliteli kumaşı ile kesinlikle tecrübe konusundaki soru işaretlerine rağmen riske girilebilecek bir isim. Çok yönlü oyunu, agresif tarzı, hücumdaki verimliliği ile Fenerbahçe taraftarının yeni sevgilisi olabilecek potansiyelde bir guard.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …