Güncel Haberler

FLAŞ: Efes, Zizic ile Anlaşmak Üzere (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘i üst üste 2 kere kazanarak tarihe geçen Anadolu Efes, gelecek sezon için de iddialı bir kadro kurmak için çalışmalarına şimdiden başladı.

BasketNews ve Eurohoops’da yer alan habere göre Anadolu Efes, daha önce ülkemizde Daçka forması ile de izlediğimiz, bu sezon Maccabi Tel Aviv‘in başarısı için mücadele eden ve kontratı sona eren Ante Zizic ile 2 yıllık kontrat konusunda anlaşmaya yakın.

2.10 metre boyunda olan 25 yaşındaki Hırvat uzun, bu sezon Euroleague sahnesinde 31 maçın 28 tanesine ilk beşte başladı ve ortalama 21 dakika sahada kalırken 12.2 sayı, %66.7 2sayı, 5.0 ribaund, 15.5 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

Zizic, Efes’e karşı sezon içinde oynadığı iki maçta ise sırasıyla 23 sayı, 9-11 2sayı, 6 ribaund, 2 blok, 31 verimlilik ve 17 sayı, 7-14 2sayı, 8 ribaund, 16 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Hırvat uzun, profesyonel kariyerine çok erken başladı. Ülkemizde Daçka ile başarılı imzalara atmış, ardından NBA’de de şansını Cleveland ile denemişti ama pek de istediğini alamadı. Sonrasında tekrar Avrupa’ya döndü ve Real ile imzaladı derken son anda Maccabi ile anlaştı. İsrail ekibinde geçirdiği iki sezonda gelişimini sürdürdü, olgunlaştı ve artık Euroleague’in elit uzunlarından biri olarak kendisini kanıtladı.

Tüm bu kariyere rağmen Zizic’in sadece 25 yaşında olduğunun altını çizelim. Yani uzunların asıl patlamayı yaptığı 27-30 yaş aralığına daha 2 senesi var, yani üzerine koyacak çok şeyi, kaliteli bir kumaşı ve mühiş bir potansiyeli var. Öncelikle 2.10 boyundaki bir uzun için atletik özellikleri ve hareketliliği çok iyi seviyede. Sahada enerjisi ve mücadeleci kimliğiyle ön planda olan bir oyuncu. Yine bu fizikteki bir uzuna göre el ve bacak koordinasyonu çok iyi ki bu sayede hem ribaundlarda hem de ikili oyunlardaki devrilme sonrası bitirişlerde çok başarılı. Ayrıca yumuşak bilekleri sayesinde bu sezon portföyüne kattığı dönerek ve geri çekilere bulduğu şutlarla da takımına skor katkısı vermeye başladı. Artık alçak postta birebirden üretebilen bir uzun. İkili oyunlarda da gerek alley-oop’lar ile gerekse direkt devrilmelerle savunmaların canını epey sıkıyor çünkü pozisyonları çoğunlukla patlayıcı bir şekilde smaçlarla bitirmeyi tercih ediyor. Savunmada da potansiyeli yüksek bir isim. 2.10 boyunda olmasına rağmen bacakları ağır değil, ikili oyunlarda kısaların direkt olarak üstüne atak etmek isteyeceği bir uzun değil ki blok tehditi de oldukça iyi seviyede. Bununla beraber iyice güçlenen fiziği ile artık alçak postta rakip uzunları da iyi şekilde göğüslüyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere… Serbest atışlarda belirgin bir düzelme söz konusu olsa da halen çizginden %73 isabet ortalamasına sahip. Çember altında bu kadar vakit geçiren ve sürekli temasa, yani faule maruz kalan bir uzun için bu yüzdeyi yukarı çekmesi skor potansiyelini de aynı paralelde arttırabilir. Hücumda halen tek yönlü bir silah. Pas özellikleri henüz ham, ikili sıkıştırmalarda ya da kısa devrilmelerde pas tehditi yok. Bu da tabi savummaların ona kolay önlem almasına tercih hataları yapıp top kaybı sayılarının artmasına neden oluyor. Sırtı dönük hücumlar ve orta mesafe şut tehditi bir kaç seneye göre kesinlikle daha iyi durumda ama halen üst seviyede değil. Bu iki silahı geliştirmesi ile skor potansiyeli yukarı çıkacaktır.

Efes’in bu sezon uzun rotasyonunda zorlandığı anları bir çok kez izledik. Dunston ve Pleiss artık yaşlandılar, sakatlıklar artıyor ve üst seviyede onlardan ciddi dakikalarda verim almak kolay değil. Diğer taraftan Petrusev deneyi de başarısız olduğu için pota altında bir kan değişikliği, bir enerji aşılaması şart. Bence bu noktada Dunston ve Pleiss’dan birinden vazgeçilecekse Zizic hamlesi çok ama çok doğru olacaktır. Pleiss’ın Efes’e 29 yaşında geldikten sonra gösterdiği gelişime hep beraber şahit olduk. 25 yaşındaki Zizic’in de Maccabi’de sergilediği gelişimin üstüne koyacağını düşünüyorum koç Ataman yönetiminde. Üst üste 3. şampiyonluğu da isteyen Anadolu Efes için eksikleri giderme konusunda ilaç gibi bir transfer olacağı kanaatindeyim.

https://youtu.be/u3XwDizhaKM

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …