Güncel Haberler

İDDİA: Bahçeşehir’in Yeni Uzunu Boutsiele Oluyor (Analiz)

FIBA Europe Cup şampiyonu olan ve gelecek sezon FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde ülkemizi temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Bahçeşehir Koleji, transfer harekatına hızlı başladı.

İstanbul ekibi, beIN Sports’un haberine göre son olarak AS Monaco forması giyen Jerry Boutsiele ile anlaştı, resmi açıklamanın Pro A’da sezon bitince gelmesi bekleniyor.

29 yaşında olan 2.08 metre boyundaki Fransız uzun bu sezon geçirdiği sakatlıkların da etkisiyle beklentileri karşılayamadı ve ne koç Mitrovic ne de koç Obradovic’in rotasyonlarında kendisine yer bulamadı, genelde 3. uzun rolündeydi. Pro A’da 27 maçta ortalama 14.4 dakika süre alırken 3.4 sayı, %42.9 2sayı, 3.4 ribaund ve Euroleague’de ise 16 maçta ortalama 11.6 dakika sahada kalırken 1.8 sayı, %46.2 2sayı, 2.6 ribaund istatistikleriyle katkı verebildi.

EDİTÖR YORUMU:

Solak uzun güçlü fiziği ve hücumdaki çok yönlü performansı ile biliniyor. Bir önceki sezon Limoges forması ile uluslararası arenada da, Şampiyonlar Ligi’nde de oynadığı dominant basketbolla adından sıkça söz ettirmişti. Zaten uzunlar için tam da olgunluk yaşında Boutsiele. Bir kez daha 27-30 yaş döneminin 5 numaralar için ne kadar önemli olduğunu göstermiş oldu bizlere. Solak uzunun zaten alçak postta etkili olduğunu, güçlü fiziği ile rakiplerini itmekte ve çabuk ayakları ile dönüşleri de kullanmakta zorlanmadığını biliyoruz ki hücumdaki etkinliğinin, skor katkısının neredeyse %90’ı alçak post üretiminden artı ikili oyun devrilmelerinden yani aslında yine pota altından geliyor. Onun önemli artılarından biri de orta mesafe şut tehditi. Elit bir blokçu değil ama hem hareketli rakiplerini adımlamayı doğru yaptığı anlarda avlayabiliyor hem de zayıf taraftan gelerek blok katkısı verebiliyor. Ribaundlar konusnuda her iki pota altında da savaşçı ve agresif bir isim. Güçlü fiziği ile rakiplerini box-out etmeyi biliyor ve onu ietmek kolay değil.

Gelelim gelişime açık yönlerine. Hücumda potadan uzaklaştıkça etkisi düşüyor. Evet orta mesafe ceza şutu tehditi var ama dribbling yaptığı her an top kaybı potansiyeli yüksek, yüzü dönük silahları bu nedenle çok sınırlı. Diğer taraftan savunma tarafında gayretli, agresif ve çalışkan bir uzun. Ancak kolları fiziğine göre çok uznu değil, patlayıcılık ve atletizm de öne çıkan özellikleri değil. Bu nedenle de blok tehditi sınırlı ve ikili oyunlarda adam değişmelerde bacakları ağır kalabiliyor. İşte savunmadaki bu eksileri nedeniyle de Euroleague seviyesinde tutunamadı açıkçası. Monaco’nun koçları genelde daha atletik olan Hall’u ve Faye’yi hep onun önünde düşündeler.

Limoges’da çok iyi bir sezon geçirmiş ve BCL seviyesi için değerli bir uzun olduğunu kanıtlamıştı aslında. Ama Euroleague’deki sınavında net olarak sınıfta kaldı. Şimdi Bahçeşehir bana göre önemli derecede risk alarak ona tekrar BCL seviyesinde bir şans verecek. Ancak şunu da belirtmek lazım kariyeri boyunca sakatlıklarla boğuşmuş, fiziksel anlamda da kötü bir sezon geçirmiş Boutsiele’e eğer as uzun olarak güvenip kadroya katıyorlarsa temsilcimizin hedeflerine uygun bir transfer olmayacağını söyleyebilirim. Bahçeşehir gibi bütçesi ve o paralde hedefleri yüksek bir takımın ilk 5 uzunu olacak seviyede değil.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …