Güncel Haberler

Final Serisi Analizi: Golden State Warriors – Boston Celtics

NBA‘de 2021-22 sezonunun sonuna artık en fazla 7 maç kaldı. Final serisinde Batı’nın şampiyonu Golden State Warriors ile Doğu’nun şampiyonu Boston Celtics kapışacak.

2 Haziran Perşembe günü başlayacak ve 4 galibiyet elde eden takımın basketbolda kulüpler düzeyinde “Dünya Şampiyonu” ünvanını kazanacapı bu müthiş seriyi gelin birlikte mercek altına alalım başlamadan önce.

Warriors, 2022 finallerine nasıl ulaşacağını gayet iyi biliyord çünkü bu onların son 8 sezondaki tam 6. final maceraları olacak! Evet son iki sezonu kurak geçirdiler ama GPS’leri onlara yine yolu gösterdi ve hazır Curry, Thompson, Green üçlüsü tekrar biraradayken bir kez daha final oynamak elbette keyifli olacak onlar adına. Onlar adına zorlayıcı nokta bu kez tamamlayacı oyuncuların tamamen değişmiş olması, Poole ve Wiggins ikilisi en iyi yardımcı oyuncu ödülüne adaylar kuşkusuz. İki ismin de sicilleri pek parlak değildi aslında ama play-off’larda hem performanslarının zirvesine çıktılar hem de bu parlak ışıklar altında tecrübesiz olsalar da bunu mental olarak da aşmayı başardılar. Veteran yıldız üçlüye yapılan bu gençlik ve çabukluk aşısı onlar adına yeniden şampiyonluk formulü olabilir.

Bu Celtics kadrosu ise NBA tarihinin Lakers’dan sonra en çok şampiyonluk kupası kazanan kulübüne bir kupa daha hediye etmek istiyorlar. Onların final yolculuğu Warriors’dan daha uzun ve yorucuydu. İlk turda Durant ile Irving liderliğindeki Nets’i, yarı finalde son şampiyon Bucks’ı 7 maçlık serinin ardından ve konferans finalinde ise Heat’i geçmeyi başardılar. Tatum bir süper yıldız olma yolunda emin adımlarla ilerlerken Brown da onun yaveri olarak çok iyi işlere imza attı. İki isim de çift yönlü oyuncular ve yanlarında Yılın En İyi Savunmacısı Smart’ın da olduğunu düşündüğümüzde Celtics’in elit bir savunma takımı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Curry sazı eline alacak mı?

Stephen Curry, bireysel anlamda 3 kez şampiyonluk yaşamış bir yıldız ama daha önce Warriors’un 5 final yolculuğunda da hiç bir zaman sahadaki en iyi oyuncu değildi. Çünkü bu süreçte Lebron ve Durant ön plandalardı ayrıca kendi standartlarının altında kaldığı için genelde Iguodala x-faktör olarak sahneye çıkıyordu. Bu sezon ise All-Star seçilmesinin ve tarihte ilk kez verilen Batı Konferansı finallerinin MVP’si ödülünü almasının ardından merakla beklenen soru acaba bu kez final serisinde sazı eline alarak koleksiyonunda olmayan finallerin MVP’si ödülünü kazanabilecek mi?

Green, Tatum’u ne kadar savunacak?

Elbette Green gibi daha önce Yılın Savunmacısı seçilmiş bir ismin, Jayson Tatum gibi ölümcül bir silahın karşına çıkması beklenen bir hamle olacak. Ama şunu da belirtmek lazım Green konferans final serisinde Dallas’ın yıldızı Doncic’i kısmen tuttu, bu görevi daha çok Wiggins üstlenmişti. Final serisinde de büyük olasılıkla Tatum görevi ona gelecektir çünkü Green’e göre daha iyi bir atlet ve Doncic karşısında da gayet iyi iş çıkarmıştı. Ama tabiki eğer Tatum, Wiggins’i faul problemine sokacak olursa diğer alternatif tartışmasız Green olacak.

Celtics’in uzun rotasyonu

Warriors’un zayıf karnının pota altı olduğunu, uzun rotasyonu olduğunu biliyoruz. Dallas’ın konferans finalinde yapamadığını yapmaları, bu alanda üstünlük kurmaları gerekiyor. Horford adeta ikinci baharını yaşıyor ve sağlıklı olduğu zaman R.Williams da atletik bir çember koruyucu. Ayrıca 4 numarada G.Williams da büyük oynadı şuana kadar ve gerekirse alternatif olarak Theis da var ellerinde. Celtics eğer pota altındaki avantajını kullanıp ters eşleşmeleri cezalandırabilirse Warriors’un kısa beşleri kullanmasını engelleyebilir.

Sonuç

Serideki iki takımın da farklı ve özel bir hikayesi var. Warriors, 2 yıllık aranın ardından tekrar final oynayacak ve Durant ile Thompson’ın sezon bitiren sakatlıklarıyla geçen sezonların ardından artık Green, Thompson, Curry üçlüsü ile yeniden BIG3 olarak sağlıklı durumdalar. Celtics ise kendi kaderini kendisi yazdı adeta; Ocak ortasından bu yana yakaladıkları form grafiği gerçekten müthişti. Tatum’un emin adımlarla süper yıldız olma yolundaki ilerleyişi, Smart’ın savunmada büyümesi ve play-off’larda zorlu engelleri aşarak buraya gelmeleri gerçekten alkışları hakettiler. Warriors saha avantajına sahip olacak ki bu sezon Chase Center’da hiç play-off maçı kaybetmediler. Ama Celtics ise bu sezonki play-off serilerinde tam 7 deplasman maçı kazandı ki sonuncusunda da Miami’yi evinde yenerek 7. maçın ardından konferans şampiyonu olmuşlardı. Bunu bir kez daha başarıp, Chase Center’daki 7. maçı kazanıp şampiyon olacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Cleveand, Orlando’yu Bir Kez Daha Çift Haneli Farklarla Yendi

NBA Doğu Konferansı çeyrek final serisi 2. maçında Cleveland Cavaliers konuk ettiği Orlando Magic‘i 96-86’lık …