Güncel Haberler

Araştırma: Euroleague’de Şampiyon Efes ve Final Four Takımları Ne Kadar Para Ödülü Aldılar?

Turkish Airlines Euroleague‘de 2021-22 sezonunu geride bıraktık.

Temsilcimiz Anadolu Efes‘in üst üste 3. kez finale kalarak, ardından da üst üste 2. kez şampiyonluğa ulaşarak tarih yazdığı bu önemli sezon sonrasında en çok merak edilen konulardan biri de takımların aldıkları para ödülleri.

Final Four’a katılım bedeli olarak 4 takım da 1.5 miyon Euro’yu kasalarına koydular. Final Four başarısına göre dağıtılan ödüller ise şöyleydi:

  • Şampiyon (Anadolu Efes): 1.5 milyon Euro
  • Finalist (Real Madrid): 850 bin Euro
  • Üçüncü (FC Barcelona): 750 bin Euro
  • Dördüncü (Olympiakos): 650 bin Euro

Anadolu Efes özelinde duruma bakarsak. Normal sezon da pazarlama havuzundan 1.275 milyon Euro ve galibiyet bonuslarından 600 bin Euro kazanmıştı temsilcimiz. Buna 1.5 milyon Euro Final Four katılım bedeli ve 1.5 milyon Euro da şampiyonluk bedelini eklediğimizde temsilcimzi sezonu toplamda 4.875 milyon Euro’luk bir ödül geliriyle tamamlamış durumda. Temsilcimizin 2021-22 sezonu için oyuncular ve koçlar için ödediği bütçe ise 15 milyon Euro’ydu. Yani Efes, şampiyon olmasına rağmen ancak harcamasının üçte birini ödül olarak Euroleague’den geri alabildi.

Yine toplamlara bakacak olursak, Olympiakos 3.28 milyon Euro galibiyet bonusları ve pazarlama havuzundan, 1.5 milyon Euro Final Four katılım bonusundan ve 650 bin Euro da dördüncülükten elde ederek sezonu 4.84 milyon Euro’luk gelirle kapattı. Yunan ekibinin bu sezon oyuncular ve koçlar için ödediği bütçe ise 8.5 milyon Euro’ydu. Yani gelir-harcama dengesine göre sezonun en iyi takımı konumundalar.

FC Barcelona ise 2.92 milyon Euro galibiyet bonusları ve pazarlama havuzundan, 1.5 milyon Euro Final Four katılım bonusundan ve 750 bin Euro da üçüncülükten elde ederek 5.17 milyon Euro’luk gelirle sezonu kapattı. Barça’nın bu sezon için oyuncular ve koçlar için ödediği bütçe 18.8 milyon Euro’ydu.

Finalist Real Madrid ise ezeli rakibi gibi 2.92 milyon Euro galibiyet bonusları ve pazarlama havuzundan, 1.5 milyon Euro Final Four katılım bonusundan ve 850 bin Euro da finalist olduğu için elde ederek sezonu 5.27 milyon Euro ile en fazla gelir elde eden takım olarak tamamladı. İspanyol devinin bu sezon oyuncular ve koçlar için ödediği bütçe 19.2 milyon Euro’ydu, bu alanda da ligin zirvesinde yer alıyorlardı.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …