Güncel Haberler

Euroleague CEO’su Bertomeu, İstanbul’un Final Four Adaylığı ve Özel Davetiyeler Gibi Önemli Konular Hakkında Konuştu

Turkish Airlines Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu final maçı öncesi basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Herkesin en çok merak ettiği soru olan Bertomeu’nun geleceği ve ondan sonraki CEO’nun kim olacağı sorularına yanıt alınamadı. Bildiğiniz üzere Euroleague A lisansı olan ekipler onun sezon sonunda görevini bırakmasına dair 6-5 ile onay vermişlerdi ama henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bertomeu bu konuda kısa bir kaç cümle söyledi:

Çok sakinim, kararlarını kabul edeceğim. Önemli olan şey organizasyon, ben değilim.

Ayrıca, EuroLeague bu sezon %12’lik bir iş büyümesi ve izleyicilerde %22’lik bir ilgi artışı sağlarken, kulüp bütçelerinin %60-65’inin maaşlara ayrılması hedefiyle maaş sınırı modelini içerecek olan Finansal Fair Play kurallarının yeni bir versiyonunu hazırlıyor.

Bu, finansal Fairplay’in 2015’te uygulanan EuroLeague versiyonunun belirlediği ilk %50’lik hedefte değişim anlamına geliyor. Bertomeu, takımların finansal durumları hakkında şöyle konuştu:

Maaş giderleri, kazandığı gelirin %150 üzerinde olan takımlarımız var.

Ve eğer bu rakam sizi şaşırtmazsa, Bertomeu’ya göre ortalama EuroLeague bütçesi şu anda 24 milyon Euro. Bu, olağan tahminlerden çok daha büyük ve aynı zamanda böyle bir sayı, resmi kaynaklar tarafından ilk kez ortaya atıldı.

Bu sayı gelecek sezon düşebilir, çünkü EuroLeague’in CSKA Moskova’yı turnuvaya alması beklenmiyor. Ancak CSKA, muhtemelen, EuroLeague’in paydaşlarından birisi olarak oy kullanma hakkına sahip bir hissedar olarak kalacak ama aynı zamanda Ukrayna’daki savaş sebebiyle lisansı beklemede duracak. Bu da bir paradoksa neden olacak. Buradaki anahtar kelime ise “mücbir sebep”.

Bunun dışında Bertomeu, EuroLeague’in büyümesi için Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya gibi yeni stratejik pazarları bir kez daha vurguladı.

Ayrıca İstanbul’un önümüzdeki sene Final Four için aday olduğunu belirtti.

Önümüzdeki sezon EuroLeague’deki wild card’lar için Türkiye’nin yanı sıra, Adriyatik Ligi ve İspanya’dan da adaylar olduğunun notunu düşen Bertomeu, lige katılım için gereken minimum bütçenin ise 7 milyon euro olduğunu söyledi. Bu rakamın Frutti Extra Bursaspor için çok olduğu bir gerçek, bu nedenle de 3 davetiyetiden birinin Valencia’ya diğer ikisinin ise Adriyatik Ligi finalistlerine verilmesi yüksek ihtimal olarak görünüyor.

EuroCup cephesinde ise format değişmeyecek ve artık kulüplerle uzun vadeli sözleşmeler yapmak için bir plan ya da hedef yok. Jordi Bertomeu’ya göre, EuroCup kendi kendine sürdürülebilir ve EuroLeague gelirlerinden herhangi bir finansal desteğe ihtiyaç duymuyor.

Bertomeu’nun EuroLeague için kulüplere yaptığı teklif değişmedi. Bu teklif, Monaco gibi zaten bu yöne doğru ilerleyen rekabetin özüyle aynı vizyona sahip takımların eklendiği, yalnızca uzun vadeli lisanslara sahip olacak 18 veya 20 takımdan oluşan bir lig içeriyor.

Kaynak: Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …