Güncel Haberler

Analiz: Olympiakos – Anadolu Efes Final Four Eşleşmesi

Turkish Airlines Euroleague‘de Final Four heyecanı geldi çattı.

19 Mayıs günü saat 19:00’da temsilcimiz Anadolu Efes, yarı finalde Olympiakos ile karşı karşıya gelecek. Gelin birlikte Anadolu Efes‘in şampiyonluk yolundaki bu ilk maçın analizini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Şut Yüzdeleri

Sezon içersinde iki takımın oynadığı maçlarda farklı rakamlar, istatistikler öne çıkmıştı. İki takım da birer galibiyet alırken, eşit ya da denk oldukları istatsitikler de pek görememiştik. Ama konu şut yüzdelerine gelince işte orada ciddi bir fark çıkıyor karşımıza! Efes iki maçın toplamında 18 top kaybı ile daha iyi durumdaydı, Olympiakos ise toplamda 26 top kaybı yapmıştı. Bunun yanında Efes hem daha fazla pozisyona girmiş hem de %62 ikilik yüzdesiyle bu alanda net bir üstünlük kurmuştu. İki takım da toplamda 71 tanes 2 sayılık deneme yaparken Olympiakos’un yüzdesi ise 53.5’da kalmıştı yani Efes’den 6 tane daha az isabet bulmuşlardı. Temsilcimiz aynı zamanda 3 sayılık atışlarla da dominant bir performans sergilemiş, iki maçta toplam 20 isabeti %33.9 isabetle bulmuştu, Kırmızılar ise 17 isabeti sadece %30.9 yüzdeyle bulabilmişti.

Olympiakos, Tempoyu Kontrol Etmeli

Olympiakos şuana kadar rakiplerine ortalamada sadece 75.6 sayı izni verdi ve Euroleague’in en iyi savunma yapan takımlarından biri konumunda. Bunun temelinde de tempoyu kontrol etmeleri ve yarı saha basketbolunu fırse etmeleri yatıyor. Rakipler onlara karşı yay içerisinden yani 2 sayılık atışlarda zorlanıyorlar, 52.3% ile 2 sayılık atışlara izin veriyorlar. İşte oyunu yarı sahada kabul edebilmek için Larkin ile Micic’in tempoyu domine etmesine engel olmak kritik olacak ve bu konuda Sloukas ile Walkup’ın tempoyu kontrol etme becerilerine güvenecekler. Olympiakos ligin en kötü 2. hücum ribaundu ortalamasına (8.9) sahip takımı ve bu maçta hücum ribaundlarını ne kadar çok zorlarlarsa Efes’in tam sahada koşmasına bu yoldan da o kadar engel olabilirler.

Larkin’in Tonu, Vezenkov’un Savunması

Efes, Larkin’in son maçlarda yakaladığı form grafiğini Olympiakos karşısında da sürdürmesini umuyor. Milano serisinde takımının 3-1 ile kazanmasını sağlayan, kritik anlarda taşın altına elini sokan Larkin, 14.8 sayı, 4.8 asist, 3.2 ribaund, 18.8 verimlilik puanı ortalamaları yakalamıştı. Bu maçta karşısında Walkup ve hatta zaman zaman McKissic gibi sert, fizikli savunmacılar olacak. Dolayısıyla onun da hangi tonda olacağı, kritik anlarda nasıl reaksiyon göstereceği direkt olarak belirleyici olacak. Biz Simon’un yokluğunda Micic, Beaubois ve Moerman gibi isimlerle Larkin’e destek olabiliriz, opsiyonumuz fazla. Olympiakos cephesinde ise en dikkat etmemiz gereken isim kuşkusuz sezonun en iyi beşine seçilen Vezenkov olacak. Moerman ve Singleton’ın onun karşısında sert ve fiziksel bir oyun sergilemesi, savunmadan ödün vermemeleri gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …