Güncel Haberler

Analiz: Golden State Warriors – Dallas Mavericks Batı Konferansı Final Serisi

NBA Batı Konferansı final serisinde normal sezonu 3. sırada bitiren Golden State Warriors ile 4. sırada tamamlayan Dallas Mavericks karşılaşacaklar.

Warriors, sakatlıklarla boğuşmasına, Curry, Thompson ve Green’in normal sezonda sadece 11 dakikayı birlikte paylaşmalarına rağmen konferansı 3. sırada bitirmeyi başarmıştı. Sonrasında ğlay-off ilk turunda Denver’ı 4-1 ile geçtiler. Sonrasında yarı finalde ise Morant’den yoksun olsa da genç ve dinamik bir kadroya sahip olan dişli rakipleri Memphis’i ise 6. maçta geçmeyi bildiler.

Mavs ise sezonu 4. sırada bitirdi ve Doncic’in performansına, Kidd’in takıma gelmesine ve sezon ortasında yaptıkları doğru takasa güvendiler, bunun meyvelerini de önce ilk turda Jazz’ı 6. maçta geçerek sonra da ligin en yüksek galibiyet yüzdesine sahip takımı Suns’ı 7. maçta eleyerek adlarını konferans finaline yazdırdılar.

Warriors’da eksikler tamamlanıyor

Memphis serisinin son 3 maçını kaçıran koç Kerr, COVID protokolünü tamamladı ve bu seride takımının başında olacak. Veteran forvet Iguodala’nın da serinin 2. maçıyla beraber tekrar kavuşması bekleniyor. Bildiğiniz üzere boynundaki rahatsızlık nedeniyle Memphis serisinde hiç forma giyememişti. Ayrıca sağ ayağındaki sakatlık nedeniyle Memphis serisinin son 2 maçını kaçıran Porter da seriye başlayabilecek.

Elbette Warriors’un başarısı Curry, Thompson, Green üçlüsünün perfomansına bağlı. Ama diğer eklemeler de önemli bir etki yaratabilir kuşkusuz. Kerr’in yokluğunda vekaleten takımın başında olan koç Brown, tecrübesi, takımı iyi hazırlaması ve savunma setleri ile iyi iş çıkarmıştı. Ama tabiki Kerr’in yeri ayrı, takıma üç şampiyonlukta da liderlik eden bir isimdi ve hücumda eşsiz bir yaratıcılığa sahip diyebiliriz. Ayrıca Iguodala’nın play-off tecrübesi ve Porter’ın çok yönlü performansını özlerken kanat rotasyonunda da çok az opsiyona sahiplerdi. Dallas karşısında bu konuda endişelenmeleri gerekmeyecek onların dönmesiyle beraber.

Doncic faktörü

Warriors için bu seride kaçınılmaz olan bir gerçek var, o da Luka Doncic zehrinin tadına bakacak olmaları, tıpkı Clippers, Jazz ve Suns’ın maruz kaldıkları gibi… Özellikle play-off’larda hiç bir takım ona bir panzehir bulamadı şuana kadar!

2020’de Clippers Doncic’in 31 sayı, %50 saha içi isabeti ortalamlarına rağmen kabusdan son anda uyanmış, 2021’de ise Doncic’in 35.7 sayı, %49.0 saha içi ortalmaları ile yıldızlaşmasına engel olamasalar da ona yardım eden başka bir isim olmaması ve Leonard sayesinde yine ayakta kalan, seriyi geçen taraf olmuşlardı. Bu sezon ise önce Jazz serisini 29.0 sayı, %46.9 saha içi isabet ortalamalarıyla sonra da Suns serisini 32.2 sayı, %45.7 saha içi isabet ortalamalarıyla domine etmeyi başardı.

Warriors ise önce Nuggets serisinde Jokic sonra da Memphis serisinde Morant karşısında durdurulması neredeyse imkansız olan yıldızlardan ikisine karşı önemli bir tecrübe kazandı buraya gelene kadar. Warriors’un Doncic karşısında bir uzun (Green, Porter, Looney) ve bir kısa (Thompson, Wiggins) ile ikili sıkıştırmalar yapmasını, Splash Brothers’dan birini sürekli karşısında görüp savunmada yıpratılmasını, Doncic’in özel performanslarını kabul edip diğer Mavs silahlarının (Brunson, Finney-Smith, Dinwiddie) devreye girmelerine engel olmalarını bekliyorum.

Curry, Thompson ve Green’in ne kadar yardıma ihtiyacı olacak?

Boone’un Curry’nin sakatlığı nedeniyle Denver serisinde ilk beş başladığı 3 maçta ne kadar önemli katkılar verdiğini, sonrasında da Memphis karşısında kenardan gelerek iyi işler çıkardığını görmüştük. Ayrıca Memphis serisinde özellikle ilk 3 maçta çaylak Kuminga da çift haneli dakikalar alarak kritik katkılar vermişti.

Bu üç oyuncunun da Dallas karşısında x-faktör olma konusunda önlerinde fırsatlar olacak kuşkusuz. Ancak bu 3 ismin de henüz istikrarı yakalayamamış olması 3 yıldızın, Curry, Thompson ve Green’in Memphis serisinden daha yüksek verimle oynamasını gerektirebilir. 6. maçta bu üçlü ne kadar dominant ve etkili olduklarını göstermişlerdi ama aynı zamanda seride kötü şut attıkları ve acemice top kayıpları yaptıkları performanslara da şahit olmuştuk.

Sonuç

Doncic, NBA’deki 4. sezonunda artık dominantlık seviyesini maksimize etmiş durumda ki takım arkadaşlarını da bir üst seviyeye taşımaya başladı. Ama Warriors’ın yıldızlar topluluğu kadrosuna karşı Doncic bile yeterli olmayabilir, Warriors’un 6. maçta seriyi geçerek final biletini kapmasını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Boston, Miami’de Yine Kazandı

NBA Doğu Konferansı çeyrek final serisi 4. maçında Boston Celtics konuk olduğu Miami Heat‘i 88-102 …