Güncel Haberler

Analiz: Miami Heat – Boston Celtics Doğu Konferansı Final Serisi

NBA Doğu Konferansı finalinde sezonu konferans lideri olarak tamamlayan Miami Heat ile 2. sırada yer alan Boston Celtics karşılaşacak.

2020’de COVID önlemleri nedeniyle Orlando’daki fanusta oynanan ve Heat’in kazandığı konferans finalinin rövanşı karşımızda olacak. Elbette 2 yıl öncesine göre bazı yüzler değişti ama iki takımın da iskeletinin aynı kaldığını belirtmemiz gerek.

Ayrıca bu kez saha avantajı önemli olacak ve konferansı zirvede bitiren Heat bu avantajın sahibi konbnumunda. Diğer taraftan Celtics’in ise son 3-3.5 ayda ligin en iyi takımı olduğunu belirtmek lazım ki yarı finalde de son şampiyon Bucks’ı elemişlerdi. Tatum’ın tam bir yıldıza dönüştüğü o 7 maçlık seride Boston savunması da kusursuza yakın bir seviyeye çıkmıştı.

İki takım da adam değişmeleri çok seviyor

Celtics play-off döneminde çıktığı maçlarda gelen perdelerin %55’inde adam değişme yapmış ve bu 16 play-off takımı arasındaki en yüksek yüzde konumunda. Benzer şekilde Heat’de bu alanda öne çıkan ekiplerden biri, perdelerin %40’ında adam değişti şuana kadar ve bu alanda 4. sırada. Dolayısıyla seri boyunca bir çok pozisyonda adam değişme savunmalarının yer alacağını göreceğiz ve hangi takım oluşacak ters eşleşmeleri daha iyi işlerse bir adım öne geçecektir. Boston’da Jayson Tatum ya da Jaylen Brown guardlarla eşleştiklerinde bunu cezalandıracaklardır. Miami ise perdeleme pozisyonlarında ve hücum ribaundlarında bu adam değişmeleri cezalandırabilir konumda.

Butler, Miami’nin skor yükünü taşımaya devam edebilecek mi

Jimmy Butler‘ın son yıllarda boyalı alan dışındaki şut yüzdesi belki istikrarsız, iyi seviyede değil ama yine de özel hücum performansları sergilediği, büyük skor patlaması yaşadığı bir çok maçı da izledik. Bu sezon play-off’larda ise hem içerden dışarıdan şut yüzdesini yukarı çekerken tam 28.7 sayı ortalaması tutturdu şuana kadar. 2020 yılında Boston serisinde, 19.0 sayı ortalaması ile oynamış ve diğer 3 serinin altında bir performans sergilemişti. Ama Heat, diğer 3 oyuncusunun 19 ve üstü sayı ortalaması yakaladığı seriyi 4-2 ile geçerek adını NBA finaline yazdırmıştı. Eğer Celtics, Butler’ı potadan ve serbest atış çizgisinden uzak tutabilirse, Heat’in bu sezon play-off’larda pek ihtiyaç duymadığı şekilde diğer isimlerden de özel skor katkıları alması gerekebilir.

Rotasyon derinliği

Şuana kadarki play-off istatistiklerine baktığımızda Boston, benchten en iyi katkı alan 2. takım konumunda. Eğer Robert Williams da seriye başlayabilirse elbette bu katkı daha da artacaktır. Buna karşın Heat ise bench katkısı konusunda, elinde sezonun en iyi 6. adamı Tyler Herro olmasına rağmen 16 play-off takımı arasında 10. sırada, vasat bir noktada. Öyle ki o oyundayken Miami’nin artı-eksi istatistiği tam 100 pozisyon başına 35.1 sayı ile düşüyor. Bunun nedeni de Heat’in çok kuvvetli bir beşe sahip olması. Öyle ki ilk 5 oyuncularından 4 tanesi sağlıklı bir şekilde sahada olduklarında hem Hawks hem de Sixers’a toplam 165 dakikalık sürede, 100 pozisyon başına 25.8 sayı ile üstünlük kurmuşlardı. Ama bu seride bench dakikaları da kritik olacak kuşkusuz ve Celtics’in elinde oyunun iki alanı için de güvenebileceği daha çok opsiyonu olduğu da bir gerçek.

Sonuç:

Heat saha avantajını ligde en iyi kullanan ekiplerden biri, Doğu’da 29-12 ile bu alanda en iyi takımken, play-off’da çıktıkları 6 iç saha maçının tamamını da kazandılar şuana kadar. Bu maçlarda 100 pozisyon başına sadece 100.5 sayı izni verirken rakiplere ortalama 17 sayılık bir farkla üstünlük kurmuşlardı. Celtics ise şuana kadar play-off’da çıktığı 5 deplasman maçından 4 tanesini kazandı ki bunlardan sonuncusu Milwaukee karşısında 6. maçta gelmiş, sezona devam etmelerini sağlamıştı. Bizleri bir kez daha sert, çekişmeli ve savunma odaklı bir serinin beklediğini düşünüyorum. Ama Celtics’in savunmada çok az defosunun olması ve Tatum’un yüksek üretkenliği sayesinde değişmeli savunmalara Heat’in aksine daha fazla çözüm üretebilmeleri ile beraber seriyi 6. maçta kazanarak adını finale yazdıran taraf olacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Cleveland, Seriye Farklı Orlando Galibiyeti ile Başladı

NBA Doğu Konferansı play-off ilk tur eşleşmesi birinci maçında 4. seri başı Cleveland Cavaliers konuk …