Güncel Haberler

Analiz: Galatasaray NEF – Bahçeşehir Koleji Play-Off Serisi

ING Basketbol Süper Ligi play-off serisinde normal sezonu 3.sırada tamamlayan Galatasaray NEF ile 6. sırada tamamlayan Bahçeşehir Koleji karşılaşacak.

Bu sezon ligimize renk katan, iki kaliteli kadronun kapışmasına sahne olacak bu zorlu seriyi gelin birlikte analiz edelim. Keyifli okumalar.

“Hücum Verimliliği”

Sezona koç Memnun ile başlayan, son çeyreğinde ise koç Pistiolis ile yola devam eden Galatasaray, BSL’nin en skorer 2. takımı, maç başına 86.9 sayı gönderiyorlar rakip potalara. Bahçeşehir’de bulduğu ortalmaa 86.4 sayı ile rakibini yakından takip ediyor, 4. sırada yer alıyor. Bahçeşehir topu daha iyi paylaşan, Jamar Smith, Kartal ve Hall liderliğinde daha çok asist üreten bir ekip ki maç başına yaptıkları 22.2 sayı pası ile bu alanda 2. sırada yer alıyorlar. Her ne kadar Jones, Smith, Dekker gibi isimlerin birebirleri kuvvetli de olsa koç Ernak’ın sisteminde pasa dayalı bir hücum anlayışı mevcut. Ayrıca topun değerini de iyi bilen takımlardan biri olduklarını söyleyebiliriz, maç başına 11.8 top kaybıyla bu alanda 5. sırada yer alıyorlar.

Sarı kırmızılılar ise Dee Bost, Melo ve sonradan takıma katılan Canaan liderliğinde birebirlere daha fazla başvuran bir ekip. Ama özellikle Yunan koçun gelmesiyle beraber onlar da pas miktarını arttırdılar ve ortalama 20.2 asist ile bu alanda 5. sırada yer alırken, Bahçeşehir’e göre daha az kaybıyla oynuyorlar, maç başına 11.4 top kaybıyla bu alandaki en iyi 3. takım konumundalar.

İki takımın da kısaların yönlendirdiği, önce açık alanda koşmayı olmazsa da yarı sahada kısaların birebirleri ve yaratıcılığı üzerinden sergiledikleri bir hücum anlayışı var. Dolayısıyla iki koç da guardlarının verimini arttırabilmek adına gereken satranç hamlelerini yapacaklardır seri boyunca. Ancak şu bir gerçek ki savunma önlem alması gereken taraf Bahçeşehir olacak, Melo ve Bost’u yavaşlatamadıkları takdirde saha dezavantajı bulunan bu seride varlık göstermeleri mümkün olmayacak. Çünkü bu iki kısanın liderliğinde takım olarak sürekli potaya atak ediyorlar ve bolca temas alıyorlar, maç başına 15.9 serbest atış isabetiyle bu alanda ligin en üretken takımı konumundalar.

“3 Sayı Tehditi”

Evet hem Galatasaray’ın hem de Bahçeşehir’in ligin en iyi hücum eden takımlarından biri olduklarını belirttik. Maç başına 86 baremini geçen bu iki güçlü ekibin hücumda en güvendiği silahlardan birinin de 3 sayılık atışlar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Galatasaray perimetreden maç başına %37.3 isabetle ortalama 32.7 sayı üretirken, Bahçeşehir ise %39.6 isabetle 30.9 sayı üretebiliyor. Peki tersine bakalım, perimetreyi nasıl savunuyorlar? Bu alanda da birbirlerine çok yakınlar, sarı kırmızılılar maç başına 9.2 ve Bahçeşehir ise 9.1 üçlük isabetine izin veriyorlar. Bir başka deyişle iki ekip de perimetre savunmasında kendi ortalamalarını yakalayıp, rakibi bu alanda 25-27 bandında tutmaya çalışacak ve bunu başaran takım da zaten galibiyete bir adım yaklaşmış olacak. Galatasaray’ın önlem alması gereken isim tahmin edeceğiniz gibi Smith (2.4) ama Bahçeşehir’in işi daha zor, Trimble (2.8), Bost (2.8), Canaan (2.2) Bermuda Şeytan Üçlüsü’nden biri bile ritmini bulsa çok canları yanabilir.

“Bench Katkısı”

Guard rotasyonu ve hücum verimliliği artı 3 sayı tehditi konusunda Galatasaray bir önde diyebiliriz. Ama iki takım adına kritik olan bir diğer konu, rotasyon derinliği yani bench katkısı konusunda Bahçeşehir’in üstün olduğunu söylemek gerekli. Maç başına benchten 28.2 sayılık bir katkı alan koç Ernak’ın öğrencileri bu alanda ligin en iyi 2. takımı. Bunun temel nedeni de yerli oyuncuların, Muhammed, Oğuz, Kartal, Berkay, Erkan, hepsinden yüksek verim almaları. Sonuçta bu oyuncuların genelde 3 bazen 4 tanesi birden kenardan geliyor ve toplamda 41.2 sayı, 16.0 ribaund, 11.3 asist ortalamaları ile katı veriyorlar.

Galatasaray ise bu alanda rakibine göre epey geride, kenardan gelen isimlerden ortalamada sadece 18.8 sayılık bir katkı alabiliyorlar ki bu katkının bir kısmı da zaman zaman yedek başlayan Blackshear, Canaan, Kravish’den gelmişti. Yerli oyunculardan Sadık Emir 6.9 sayı ile en skorer isim olurken, sakatlıkların da etkisiyle kötü bir sezon geçiren kaptan Göksenin sadece 5.1 sayı ile yerli oyuncular arasındaki 2. isim konumunda. Okben, Canberk, Rıdvan, Ege gibi isimlerin katkısı onlardan beklenenin çok altında kalmış durumda.

Serinin 3 maçta bitmesini bekliyorum, yani uzun bir seri olacak. Dolayısıyla özellikle son maçta Bahçeşehir’in geniş rotasyonun avantajını daha fazla hissedeceğini söylemek yanlış olmaz. 5 yerli oyuncusunu aktif şekilde kullanan ve onları sahada tuttuğu dakikalarda istatistik kağıdından gözle görülür katılar alan koç Ernak’ın bu artıyı doğru kullanması durumunda Galatasaray’a karşı Sinan Erdem’de bir sürpriz yapması beklenebilir. Sarı kırmızılıların ise elinde aktif kullandığı 6 yabancısı var, dolayısyla maç ve maç özellikle uzun rotasyonunda Kravish, Ndour, Blackshear opsiyonlarını dinlendire dinlendire kullanabilme şansı olacak. Ama unutmayalım ki Bahçeşehir’in de elinde Oğuz olduğu için Black ve Solomon’dan birini maç kadrosuna almayarak dinlendirebiliyorlar. Sarı kırmızılıların maç içerisindeki bench katkısını arttırmaları şart ya da Bost ile Melo’nun her maçta yüksek enerjili bir şekilde skor üretimine aralıksız devam etmesi gerekecek…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Galatasaray, Formalite Maçında Dijon’a Konuk Oluyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu J grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Galatasaray Ekmas, …