Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Frutti Extra Bursaspor Play-Off Serisi

ING Basketbol Süper Ligi play-off serisinde normal sezonu lider olarak tamamlayan Fenerbahçe Beko ile 8. ve son sıradan play-off biletini kapmayı başaran Frutti Extra Bursaspor karşılaşacak.

Euroleague’de istediğini bulamayan ve play-off bileti dahi alamayan Fenerbahçe Beko ile 7DAYS EuroCup’da finalde Virtus Bologna’ya kaybeden Frutti Extra Bursaspor’un kapışacağı bu zorlu seriyi gelin birlikte mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

“Topun Değeri”

Fenerbahçe maç başına ürettiği 84.2 sayı ile ligin en skorer 5. takımı konumunda. Bu verimli hücum performansının temelinde ise koç Djordjevic’in top paylaşımına, pas trafiğine dayalı sistemi var. Maç başına 21.9 asist eşliğinde sayılarını üretiyorlar ve Vesely ile De Colo’nun iyileşmesiyle beraber hücumda tehditler arttığı için elbette asistler ve pas trafiği de paralel oranda yükselmiş durumda. Starks’ın da takıma artık adapte olmasıyla beraber hücumda topun değerini daha iyi biliyorlar ama halen sıkıntıları olduğunu belirtmek gerekli, ortalama 13.4 top kaybı ile ligin en kötü 3. takımı konumundalar. De Colo’nun sahada olmadığı ve Guduric’in sorumluk almaktan kaçtığı anlarda yaratıcı oyuncu sıkıntısı çektikleri için tercih hatalar ve top kayıpları artıyor, verimlilikleri düşüyor. Yabancı sınırlaması olduğu için sonuçta Guduric, Henry, Starks, De Colo dörtlüsünden 2 tanesini kullanabilecekler.

Bursaspor üretim konusunda ligin orta şekerli takımlarından biri, ortalama 84.0 sayı ile bu alanda 6. sırada yer alıyorlar. Onların oyun sistemleri daha çok yüksek tempo, açık alan ve yarı sahada birebirlere dayalı, bu nedenle de asist rakamları ligin orta sıralarında, maç başına 19.0 asist yapıyorlar. Diğer taraftan birebirleri daha fazla tercih eden bir takım olmalarına rağmen topun değerini çok daha iyi bildiklerini söyleyebiliriz, maç başına sadece 11.6 top kaybı yapıyorlar ve bu alanda ligin en iyi 4. takımı konumundalar. Dar rotasyonla oynamalarına rağmen konsantrasyonlarını hep yukarıda tutup tercih hatalarının minimum seviyede olması takdiri hakediyor.

Fenerbahçe yaptığı bu organizasyon hataları ve tercih problemleri ile beraber rakiplerine maç başına 7.8 top çaldırıyor ve bu alanda ligin en kötü 2. takımı konumundalar düşen Afyon’dan sonra… Eğer Bursaspor bu hataları ve çaldığı topları, Mahşerin Dört Atlısı (Needham, Holland, Andrews, Onuralp) ile açık alanda koşarak geçiş hücumlarına ya da hızlı hücum sayılarına dönüştürebilirse Ataşehir’de Fenerbahçe’nin başını ciddi şekidle ağrıtır.

“3 Sayı Savunması”

Fenerbahçe ligin en etkili hücum takımlarından biri dedik evet ve bu istatistikte onları rakiplerden öne taşıyan en kritik faktör de 3 sayılık atışlar oluyor, maç başına 9.7 isabetle neredeyse 30 sayılarını yay gerisinden üretiyorlar. Bursaspor da bu alanda rakibinden bir adım önde, maç başına 10.0 üçlük isabeti buluyorlar ve Mahşerin Dört Atlısı’ndan birini yay gerisinde unutma lüksünüz olmuyor onlara karşı.

İki takım adına da üçlük atışların 30 sayılık katkı verdiği bir ortamda sadece kısaların değil, rotasyon ya da ikili oyunlardaki adam değişmeler esnasında uzunların da perimetre savunmasına dikkat etmesi gerekiyor haliyle. Köşe üçlükleriyle hem cezalandırılan hem de ceza kesmeyi bilen bir takım Fenerbahçe. Bursaspor’un sadece ana yıldızlara değil, Melih, İsmet ve hatta Metecan gibi x-faktörlere de yay gerisinde önlem alması gerekecek. Tabi benzer şekilde Fenerbahçe’nin de Bursa kısalarını hafife alma şansı yok. Koç Alimpijevic dar rotasyonla oynadığı için neredeyse maçın her dakikasında Mahşerin Dört Atlısı’ndan en az 3 tanesi sahada oluyor. Bu da hem tepeden hem forvetlerden 3 sayı tehditi yaratmalarını sağlıyor.

“Bench Katkısı”

Fenerbahçe yabancı sınırlaması olduğu için elbette 5 yabancı ile sahaya çıkmak durumunda kalıyor diğer takımlar gibi. Ama ellerinde Ahmet, Tarik, Şehmus, İsmet, Melih, Metecan gibi kaliteli bir yerli rotasyonu da var. Yani koç Djordjevic tam 11 isme rahatlıkla önemli süreler verme lüksüne sahip BSL seviyesinde. Nitekim bu sayede de maç başına 31.1 sayılık bir bech katkısı alıyorlar ve bu alanda açık ara ligin en iyi takımı konumundalar.

Bursaspor ise 5 yabancısına önemli dakikalar veren bir takım. Ellerindeki yerli rotasyonu Tolga’nın da sakatlanmasıyla iyice daralmıştı sezon ortasında. Onuralp çoğu maçta ilk beş başlayıp önemli süreler alıyorken, Metin 19.6 dakika, 4.5 sayı ve Ömer Al 12.6 dakika 3.0 sayı ile 8 kişilik rotasyonu tamamlayan diğer isimler oluyorlar. Dolayısıyla Fenerbahçe gibi kaliteli yerli rotasyonuna sahip, geniş rotasyonlu bir takıma karşı başarılı olabilmek için EuroCup’da finale yürürken yaptıkları gibi özellikle deplasmanda çift ciğerle oynamaları, faul probleminden uzak durmaları gerekecek ki EuroCup finalinde özellikle Needham’ın erken faul probleminin onlara ne kadar zarar verdiğini net olarak görmüştük.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …