Güncel Haberler

Analiz: Gaziantep – Darüşşafaka Play-Off Serisi

ING Basketbol Süper Ligi‘nde play-off heyecanı devam ediyor ve bu eşleşmede normal sezonu 4. bitiren Gaziantep ile 5. sırada tamamlayan Darüşşafaka‘nın kapışmasını izleyeceğiz.

Gelin bu keyifli ve çekişmeli geçmesi beklenen serinin analizini birlikte yapalım. Keyifli okumalar.

“Savunma, Savunma, Savunma”

Ligimizin sert ve disiplinli savunma yapan, gerektiğinde vidaları sonuna kadar sıkabilen, maçlarında kemik seslerinin yükseldiği iki “duvar” takımının kapışmasını izleyeceğiz. Gaziantep rakiplerine ortalama 75.9 sayı izni verirken bu alanda 4. sırada yer alıyor ve Daçka ise sadece 73.9 sayıya izin verirken bu alanda Fenerbahçe’den sonra ligin en iyi takımı. Ayrıca iki takım da perimetreyi çok iyi savunuyorlar, Daçka maç başına 8.6, Gaziantep ise 8.8 3 sayı isabetine izin veriyor. Perimetre savunması demişken Daçka’nın oyunun bu tarafında en iyi yaptığı şey kuşkusuz kısalara uyguladığı baskı ve rakiplerin maç başına tam 15.4 top kaybı yapmasını sağlıyorlar ki bu alanda ligin lideri konumundalar. Ellerinde ligin en çok top çalan ismi Doğuş Özdemiroğlu‘nun yanı sıra Caupain ve McCullough gibi 2 tane sert, göğüs göğüse çarpışmaktan kaçınmaya kısaya da sahipler. Gaziantep ise özellikle Kaba oyundayken çemberi iyi savunan, ikili oyunlarda ters eşleşmelerden kolay sayı yemeyen bir ekip. İki takım adına da serinin kritik faktörlerinden biri savunma olacak ve Gaziantep, rakibinin kısalara kurduğu baskıyı daha çok pasla daha az dribblingle kırmaya çalışacakken, Daçka da Kaba’yı olabildiğince potadan uzaklaştırıp tepe ikili oyunlarında onu zorlamaya çalışacak.

“Tempo Kontrolü”

İki takım da düşük tempoda oynamayı seviyorlar ve genelde yarı sahada üretimi tercih ediyorlar. Özellikle Daçka pozisyon başına sadece 1.2 sayı üretebiliyor ve bu alanda ligde veda eden Afyon’dan sonra en düşük istatistiğe sahip olan takım Gaziantep de sadece 1.3 sayı üretbiliyor pozisyon başına yani onların da temposu oldukça düşük. Böyle iki takımın karşılaşmasında da doğal olarak bulunacak savunma odaklı sayılar, kolayı hızlı hücum ya da geçiş hücum sayıları çok değerli, belirleyici oluyor. Daçka’nın kısalara iyi baskı yapması ile bahsettiğimiz gibi rakipleri top kayıplarına zorluyorlar ve bunları kolay sayılara dönüştürebiliyorlar. Bu nedenle Gaziantep’in basit hatalardan kaçıp rakibe bu şansları vermemesi gerekiyor. Aynı şekilde Daçka’nın Gaziantep’in yarı sahayı hızlı geçmesine izin vermemesi, sayıdan sonra bile toplu adama baskıyı unutmaması lazım. Peterson ve Gulley göz açıp kapayıncaya kadar potanıza tam sahadan atak edip sayı ile sizi cezalandırabilecek oyuncular.

“Ribaund Üstünlüğü”

Takımların düşük tempoda oynadığından ve savunma odaklı bir yapıya sahip olduğundan bahsederken bunun temelinde ribaundlar olduğunu da belirtmek gerekli. Gaziantep ligin ribaund lideri, en güçlü MVP adayı Alpha Kaba‘ya sahip. Fransız uzun her iki pota altında da tam bir ribaund canavarı ve onun sayesinde ligin en iyi ribaund alan takımı konumundalar tahmin edeceğiniz üzere. Diğer taraftan Daçka da özellikle Boothe, Pineiro, Olaseni üçlüsü aynı anda sahadayken ribaundları domine eden, her iki pota altında da agresif olan bir takım ki kısalardan Caupain ile Doğuş da ribaundlara ciddi anlamda yardımcı oluyorlar. Tempoyu kontrol etmeyi seven iki takımın mücadelesinde elbette ribaundlarda kimin üstünlük kuracağı da net olarak belirleyici olacak. Ayrıca bu kadar az pozisyona giren iki takımın kapışmasında hücum ribaundlarından gelecek ikinci şans sayıları da galibiyeti getiren x-faktörlerden biri olacaktır kuşkusuz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …