Güncel Haberler

Analiz: Virtus Bologna – Frutti Extra Bursaspor EuroCup Finali

2013’den bu yana ilk kez 7DAYS EuroCup finali tek maç üzerinden oynanacak, kazanan kupayı müzesine götürecek. 11 Mayıs Çarşamba günü İtalya’da temsilcimiz Frutti Extra Bursarpor, rakibi Virtus Bologna’ya konuk olacak ve o kupa için savaşacak.

Gelin maçın başlamasına saatler kala her zaman olduğu gibi maç önü analizini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Birbirlerini iyi tanıyorlar

Bologna ve Bursaspor normal sezonda B grubunda birlikte mücadele ettiler. Grubu Bologna 4. ve temsilcimiz ise 7. sırada tamamlayarak eleme maçlarına başlamışlardı. Bu gruptaki iki karşılaşmalarını da İtalyan ekibi kazanmıştı, açılış haftasında Bursa’da 18 sayı farkla kazanan Bologna sonrasında 10. haftada kendi sahalarında olmalarına rağmen 37 sayı üreten Andrews liderliğindeki Bursaspor karşısında çok zorlamış ama yine de 4 sayı farkla kazanmıştı.

Bu iki maçta da Virtus Bologna, ligin en kötü savunmalarından biri konumundaki temsilcimiz karşısında çok rahat hücum etmiş ve pozisyon başına ortalama 1.25 sayı gibi müthiş bir rakama ulaşmıştı. Yarı saha hücumlarında pas trafiğini iyi kurarak kaliteli ve istikrarlı şutlar bularak Bursaspor savunmasını delmişlerdi ama temsilcimizin eleme maçlarıyla ortaya koyduğu savunma performansı bu alanda gelişim gösterdiğini kanıtlamış durumda.

Savunma faktörü

Bursaspor normal sezonda pozisyon başına 1.06 sayıya izin verirken eleme maçlarında ise bu ortalamayhı 0.91 sayıya düşürmeyi başardılar. Oynadıkları 3 eleme maçında da savunma rotasyonlarını en üst seviyede konsantrasyonla ve yüksek enerjiyle yaptılar, takım olarak savunmayı bir seviye yukarı çıkardılar ve bunun da meyvlerini final biletini kaparak toplamış oldular. Artık ligin en kötü savunmalarından biri değiller aksine en iyi savunma yapan 2. takım konumuna geldiler. Sezon boyunca hücumda ortaya koydukları patlayıcı performansın üstüne savunmayı da ekleyince rakiplerin eşleşmek istemeyeceği bir takıma dönüştüler. Yani Mart ayında Virtus’un İtalya’da sadece 4 sayı farkla yenebildiği takımdan çok daha farklı bir noktadalar.

Sezon içinde karşılaştıkları 2 maçın sonuçlarını hatırlarsak, ilk maçta 83-101 ve 10. haftaki diğer maçta ise 98-94 yani final maçının da savunma odaklı bir mücadele olmayacağını söylemek yanlış olmaz. Ama ne olursa olsun sonunda kupa ve Euroleague bileti olan bu maçta savunma belirleyici faktör olacaktır. Bursaspor, Top 16, çeyrek final ve yarı final eşleşmelerinin tamamında kendisinden daha güçlü, favori konumundaki takımlarla deplasmanda oynadı ve tamamında savunma momentumu onları taşıdı. İşte eğer bu momentumu finalde de sürdürebilirlerse bir adım öne geçerler.

Virtus adına da durum pek farklı değil. İtalyan ekibinin maç içerisinde savunmada vidaları sıkarak rakiplerini belli sürelerde de olsa yavaşlatması hatta durdurması bu maçta da en gerekli silahlardan biri olacak. Eleme maçlarında rakiplerin geçiş oyunlarında ve hızlı hücumlarda kullandığı şut sayılarını limitleme ve çemberi koruma konusunda çok iyi işler çıkarmışlardı. Şimdi EuroCup’ın en iyi hücum eden takımlarından biri olan temsilcimiz karşısında da bu savunma performansını sürdürmeleri gerekiyor.

Belirleyici oyuncular

Savunmanın ne kadar önemli olacağından bahsettik çünkü iki takımın da hücum tarafında çok patlayıcı ve yüksek skor potansiyelli isimleri var ellerinde.

Bursaspor’da sezon ortasında takıma katılan John Holland 1.37 sayı-pozisyon ile öne çıkan isimken, Andrew Andrews 1.19 sayı-pozisyon, Kevarrius Hayes 1.14 sayı-pozisyon ve Dave Dudzinski 1.12 sayı-pozisyon ona destek olan diğer isimler konumundalar.

Virtus cephesinde ise normal sezonun MVP’si seçilen Mam Jaiteh 1.33 sayı-pozisyon ile en etkili isim olurken, Sampson 1.26 sayı-pozisyon ve Hackett 1.00 sayı-pozisyon diğer öne çıkan isimler konumundalar.

Evet Bursaspor’da Holland, Andrews, Needham, Onuralp dörtlüsünün skora katkısı çok kritik olarak ki Virtus’da da Hackett, Teodosic, Shengelia, Belinelli, Weems gibi yüksek skor potansiyeline sahip isimler olduğunu biliyoruz. Ama burada belirleyici isimler oyunun iki sahasında da bir çok kez karşı karşıya geleceklerini düşündüğüm Hayes ile Jaiteh’in performansları olacak. Pota altında sert, atletik ve keyifli bir mücadele bizi bekliyor olacak.

Sonuç

2013’den bu yana ilk kez EuroCup finali tek maç üzerinden oynanacak ve eleme maçlarında da gördük ki bu tamam mı devam mı maçları sürpriz sonuçlara gebe oluyorlar. Finalde turnuvanın en sıcak takımı konumundaki temsilcimiz Bursaspor ile sezon başlamadan favorilerden biri oalrak görülen Virtus ile karşılaşacak ve temsilcimiz bir kez daha deplasmanda kazanıp sürpriz yapma peşinde olacakken yüksek bütçeli bol yıldızlı Virtus Bologna ise taraftarı karşısında kupayı kaldırıp son yıllarda çok istediği ama bir türlü elde edemediği Euroleague biletini kapmaya çalışacak

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Bologna, Tecrübeli Guardı Hackett ile Kontrat Yeniledi

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Virtus Bologna, tecrübeli guardı ile kontrat yenilediğini açıkladı. İtalya Lega Basket …