Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Pınar Karşıyaka Play-Off Serisi 1. Maç

ING Basketbol Süper Ligi‘nde normal sezon heyecanı tamamladı ve play-off serileri başlıyor.

Euroleague Final Four takvimi nedeniyle orada ülkemizi temsil edecek olan Anadolu Efes ile Pınar Karşıyaka arasında oynanacak seri diğerlerine göre erken başlayacak. Ben de sizler için bu serinin analizini yapacağım. Keyifli okumalar.

Yerli Rotasyonu

Anadolu Efes, ligin son şampiyonu ve bu ünvanını korumak adına da ne kadar kararlı olduğunu bu sezon boyunca gösterdi. Euroelague’in aksine BSL’de yerli oyunculara beklendiği çok daha fazla süre veriyor koç Ataman. Buğrahan 29 maçta 21.4 dakika, Yiğitcan 30 maçta ortalama 16.3 dakika, Erten 27 maçta 15.4 dakika Egemen 14 maçta 13.6 dakika ortalamalarda süreler buldu. Bu seride sakatlıkları bulunan Simon ve Beaubois’dan da faydalanamayacaklar, hatta Micic’in durumu da net değil, ilk maça yakın saatlerde netleşecek. Bu nedenle de özellikle Buğrahan Tuncer‘in ne kadar katkı verebileceği önemli olacak. Halen istikrar ve sürdürülebilirlik konusunda sorunları var, bir patlama daha yapması gerekiyor, sınırlarını aşması gerekiyor. 9.7 sayı, 2.3 ribaund, 4.2 asist ortalamaları ile tamamlamıştı BSL sezonunun ama bu seride bu istatistikleri yukarı çekmesi gerekiyor. Ayrıca Erten’in ve hatta zaman zaman sezon ortalaması 9.8 dakika olan Ömer’in de katkısına ihtiyaç duyabilirler guard rotasyonunda.

Koç Sarıca’nın sisteminde her zaman yerli oyuncuların yeri önemlidir, takımın onların enerjisi ve mücadele gücü ile toplanmasını ister ve kritik anlarda da onlara sorumluluk vermekten kaçınmaz. Ancak bu sezon yerli rotasyonundan pek de istediği verimi aldığı söylenemez. Yunus 30 maçta 17.8 dakika, Can 29 maçta 15.5 dakika, Burak Can 26 maçta 14.4 dakika, Berkan 27 maçta 13.8 dakika ve Mahir 30 maçta 13.8 dakika ortalamalarla süre bulabildiler ve açıkçası istatistiklere hatrı sayılır katkı verdikleri maç sayısı çok az. Ayrıca bu maçta hem Burak Can hem de Berkan’dan faydalanamayacak olmaları, Roll, Colson, Mbaye gibi isimlerin kanat ve 4 numaradaki sürelerinin artmasına, rotasyonunun ciddi anlamda daralmasına neden olacak. Efes gibi komple bir takıma karşı ayakta kalabilmek için pota altında Mahir’den, guard rotasyonunda da Yunus’dan özellikle işin savunma ve enerji tarafında önemli katkılar almaları gerekiyor.

Ribaundlar

Efes ortalama 33.9 ile ligin en iyi ribaund çeken 2. takımı konumunda. Maç başına 8.7 hücum ve 25.2 savunma ribaundlu alıyorlar ki bu alanda ligin lideri konumundalar. Adrien Moerman (7.3), Pleiss (6.5), Petrusev (6.2) ve Singleton (4.4) takımın öne çıkan isimleri konumundalar. Tabi bu isimlerden büyük olasılıkla ikisi kadroda olabilecek yabancı sınırlaması nedeniyle. Efes’in 90 sayı ortalaması ile ligin en skorer takımı olmasının temel nedenlerinden biri savunma ribaundlarında rakiplerine kurduğu bu üstünlük. Bu sayede geçiş hücumlarını ve hızlı hücumları istedikleri gibi organize edip, tempoyu da dikte edebiliyorlar. Dolayısıyla onlar bunu devam ettirmek isterken, Karşıyaka’nın ise onları yavaşlatmak adına Efes pota altında çözüm üretmeye başlaması gerekecek.

Karşıyaka ise oyunun bu alanında ligin orta altı takımlarından biri, ortalama 30.5 ribaund çekebiliyorlar ve 12. sıradalar. Maç başına 8.7 hücum ribaundu alıyorlar ki bu alanda 6. sıradalar, çok daha iyi durumdalar. İşte bu istatistiği yukarı çekerek ya da en azından hücum ribaundlarını alamasalar da agresif bir şekilde forse ederek Efes’in savunma ribaundlarını rahat çekerek tempoyu dikte etmesine engel olmaları gerekiyor. Takımın ribaundlar konusunda en güvendiği isim Bonzie Colson (7.0) ve Tyus (5.1) ile M’Baye (4.5) de onun en önemli yardımcıları konumundalar. Tabi bu alanda Berkan (3.1) ile Burak Can’dan (3.1) yoksun olmaları da onları epey zorlayacak.

Sonuç

İki takımın da kanat ve forvet rotasyonunda Simon, Beaubois, Berkan, Burak Can gibi önemli eksikleri var. Dolayısıyla bu pozisyonlarda süreleri artacak olan ya da ekstra süreler bulacak isimlerden gelecek x-faktör katkısı belirleyici olacktır. Karşıyaka her ne kadar bir savunma takımı olsa da son haftalarda bu performansdan uzak ve karşılarında eksikleri olsa da Larkin, Bryant, Moerman, Pleiss gibi formda hücum silahları bulunan, maç başına 90 sayıyla ligin en skorer takımı konumundaki Efes olacak. Sinan Erdem’de savunma anlamında dişlerini gösteremezlerse, ilk maçtan mesajı veremezlerse Efes’in fazla zorlanmayacağını ve seriyi 2-0 ile süpürerek Final Four’a gideceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …