Güncel Haberler

Analiz: Hapoel Holon – Tenerife (BCL Final Four)

FIBA Şampiyonlar Ligi Final Four ilk maçında Hapoel Holon, Bilbao’da Tenerife ile kozlarını paylaşacak.

Kazanının kupaya bir adım daha yaklaşacağı bu yarı final maçı öncesinde analizimize İsrail ekibi ile başlayalım.

Eğer bir Hapoel Holon taraftarıysanız takımızın bir sonraki sezon hep daha iyi olacağını, bir basamak daha yukarı çıkacağını bilirsiniz. Ve bu süreçte de BCL’de Final Four’a çıkan ilk İsrail takımı olarak sizi gururlandımayı başarmışlardır. İlk 3 sezonları hayal kırıklığı ile geçmiş, zaman zaman yaklaşsalar da normal sezonun ötesini görememişlerdi. Ama 2020-21 sezonunda şeytanın bacağını kırmışlar ve Nizhny Novgorod’da oynanan Final Eight turnuvasına katılmayı başarmışlardı. Her ne kadar sezon ortasında koç değişikliğine gitmiş olsalar da koç Goodes’ın getirdiği momentum onlara seviye atlatmıştı. Geçen sezon Final 8 turnuvasında yer alan Strasbourg’u çeyrek finalde geçerek Bilbao’daki Final Four’a adlarını yazdırmışlardı.

Eğer bir takım sahada bir kaç işte çok iyi seviyedeyse ve bu iyi işler de birbirlerini çok iyi tamamlıyorsa o zaman o takımla başetmek gereçekten çok zordur. Holon’un guardları birebirlerler ve ikili oyunlarda çok üst seviyedeler. Aslında tüm guardlardan beklenen özellikler ama Holon’un arka alanı gerçekten iyi, öyle ki çoğu zaman hücum setlerinde sadece onları doğru yerde topla buluşturup, uygun eşleşmeye karşı birebir oynamaları bekleniyor. Ayrıca Johnson, Kyser ve Dalton yüksek seviyede atletizme sahipler, savunmada kısa bir süre uyursanız bile sizi rahatlıkla posterleyebilecek isimler. Bunlara ek olarak neredeyse tüm oyuncuların dış şut tehditi bulunuyor. Tenerife karşısında büyük olasılıkla Joe Ragland (11.5 sayı, 3.1 ribaund, 7.9 asist), Adam Smith (13.3 sayı, 2.5 ribaund, 2.5 asist), Chris Johnson (15.1 sayı, 5.8 ribaund, 1.4 asist), Dalton, Kyser ilk beşini göreceğiz ama McGee’nin de kadroya eklenmesiyler aslında artık beşleri tahmin etmek daha zor oluyor, son maçlarda McGee, Pnini ve Menco’nun da ilk beşte yer aldıklarını gördük. Bu isimlerden ilk beşte yer almasına kesin gözüyle bakacağımız 3 isim ise Ragland, Johnson ve Kyser diyebiliriz. Ayrıca Ragland, Smith, McGee üçlüsünün aynı anda sahada olduğu dönemler de kritik, her ne kadar birlikte sahada yer alacakları süreler kısıtlı olsa da takımın skor yükünü en üst seviyeye çektiği anlar oluyor diyebiliriz.

Gelim şimdi de İspanyol ekibini mercek altına alalım.

Tenerife, BCL organizasyonunun kısa tarihinin en istikrarlı takımlarından biri tartışmasız. Ligin oynanmaya başlandığı 6 sezondan 5 tanesinde çeyrek final ve bunlardan 3 tanesinde de Final Four biletini kapmayı başarmışlardı. Hiçbir takım onların bu başarısına erişemedi şuana kadar. Turnuvanın açılış sezonunda kupayı kaldırmalarının yanı sıra, 2019’da da final oynamayı başarmışlardı. Onlar dışında sadece AEK iki kere final oynama başarısı göstermişti.

Koç Vidoretta’nın hücum sistemini anlatan en iyi kelime sanırım denge olabiliriz. Ligin en iyi oyun kurucularından ve karar vericilerinden ikisi olan Marcelinho Huertas (10.0 sayı, 1.4 ribaund, 6.8 asist) ve Fitipaldo’ya sahipler. Ligin en iyi bitiricilerinden 3 tanesi, Shermadini (13.2 sayı, 6.5 ribaund, 1.2 asist), Wiltjer (11.7 sayı, 3.1 ribaund, 1.1 asist) ve Salin (12.6 sayı, 2.2 ribaund, 1.6 asist) var kadrolarında. Geniş, kaliteli ve dengeli bir kadroya sahipler ki rakip savunmaları nasıl zorlayacaklarını ve nereden tehdit edeceklerini çözebiliyorlar. Hangi seti oynarlarlarsa oynasındalar Salin gibi şutörler sayesinde savunmacıları dışarı çekerek ya da Shermadini ve Guerra gibi uzunlarla onları çember altına çekerek dengelerini bozuyorlar. Koç Vidoretta farklı beşlerle oynamayı seven bir koç, yani bu maçta sahaya süreceği isimleri tahmin etmek güç. Ama yine de 3 ismi garanti olarak görebiliriz; Huertas, Salin, Shermadini. Bu üçlünün yanında ise kanatta Sastre, Todorovic, Doornekamp üçlüsünden biri, pota altında ise Wiltjer ya da Sulejmanovic ikilisinden biri yer alabilirler. Ayrıca Holon’un dış şut tehditi yüksek 4 numarı Dalton karşısında Doornekamp’ı da 4 numarada sahaya sürebilirler, sürpriz olmaz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …