Güncel Haberler

Analiz: Memphis Grizzlies – Golden State Warriors Batı Konferansı Yarı Final Serisi

NBA Batı Konferansı’nda normal sezonu 2. sırada bitiren Memphis Grizzlies, üçüncü sırada bitiren Golden State Warriors ile yarı final serisinde karşı karşıya gelecek.

Üst üste ikinci sezon Warriors ve Grizzlies, play-off’daki kaderlerini belirlemek üzere karşı karşıya gelecekler ama tabiki şartlar geçen sezondan çok farklı.

Bu iki takım geçen sezon ilk kez düzenlenen play-in turnuvasında karşılaşmışlardı. O dönem Thomspon henüz iyileşmemiş, Green ile Curry henüz kendisini kanıtlamamış genç oyunculardan kurulu kadroya liderlik ediyordu. Grizzlies ise hafife alınmaması gereken bir rakip olduğunu kanıtlama peşindeydi. Sadece bir yıl geçti ama herşey değişti ve iki takım konferans yarı finalinde karşı karşıya geldi.

Her ne kadar Grizzlies’ın ilk turda normal sezonun yedincisi Wolves’u elemesi 6 maç sürse de gençlik ateşi ile beraber artık tecrübe kazanmış bir kadroya sahip ki ellerinde Morant ve Bane gibi iki dinamik skorerin yanı sıra yılın en iyi savunma beşi adaylarından biri olan Jackson da var.

Warriors ise bildiğimiz gibi. 5 kez final oynayıp 3 kez şampiyonluk kazanan kadrodan tanıdık yüzler var yine kadroda. Ligin tartışmasız en iyi şutörü Curry, ligin en iyi ikinci şutörü 🙂 Thompson, sağlıklı olduğunda ligin en iyi savunmacılarından biri olan Green ve tecrübesiyle halen çok değerli bir parça olan Igoudala takımın temel yapıtaşları konumundalar. Ama play-off’a tekrar dönmelerini sağlayan yeni isimler de var ellerinde. Bunlardan en önemlisi ligde 3. sezonunu geçiren ve sezonun en çok gelişme gösteren oyuncuları arasında yer alan Poole kuşkusuz.

Steph vs Ja

Curry de Moran de bu seride en iyi oyunlarını ortaya koyarak bizlere bir basketbol ziyafet izlettirecekler kuşkusuz. Ama daha da önemlisi bunu yaparken birbirlerini savunacaklar çoğunlukla. Şunu net olarak söylemek gerek iki yıldız da halen kazanma konusunda çok motiveler. Son jenerasyonun süper yıldızlarından biri olan Curry de ligin yükselen yıldızı Morant de işte bu nedenle, kazanma hırsları nedeniyle en iyiler arasında yer alıyorlar. Bu seride birbirlerine üstünlük kurmak için tüm yeteneklerini sergileyeceklerinden hiç kuşkunuz olmasın.

Geçen sezon sosyal medyada aralarında geçen tatlı atışma, bu sezonun ilk bölümündeki karşılaşmalarında Curry’nin son çeyrekte sayı atamadan maçı 36 sayı ile tamamlaması ve Morant’in 30 sayı ile beraber uzatmada 104-101’lik galibiyeti getiren turnikeyi bırakması… Sanırım bu seri öncesi bize güzel birer fragman olur bu hatırlatmalar. Yani yine bolca kapışma, bolca havafişek izleyeceğimiz bir kapışma olacak. Curry 1 aylık sakatlığın ardından tamamen iyileşti ve ilk beşteki yerini aldı, sakatlık öncesi keskin haline kavuşmuş durumda. Ayrıca artık savunmada da güvenilir bir isim olduğunu hatırlatalım. Diğer taraftan Moran ise sağ dizindeki ağrılara ve sadece %38.6 saha içi isabetine sahip olmasına rağmen Wolves serisinde özgüveninden hiçbir şey kaybetmedi, yine el yakan topları kullanmış ve takımına galibiyetler getirmişti. Özetle ikili arasında bir çok jeneriklik pozisyon ve büyük olaslıkla iyne tatlı-sert sosyal medya diyalogları izleyeceğiz.

Son olarak Morant’in savunması konusunda Curry’nin ilk alternatif olmadığını da belirtmek gerekli. Büyük olasılıkla koç Kerr onu farklı dozajlarda Thompson, Wiggins, Payton zehrine maruz bırakmak isteyebilir. Ama tabiki Morant de Curry de oyunun iki alanında bu eşleşmeyi seri boyu sürdürmek isteyeceklerdir.

Poole istikrarını koruyabilecek mi?

Poole play-off ilk tur serisinde bir kez daha neden en çok gelişim gösteren oyuncular arasında göstermiş oldu. Curry’nin sakatlık nedeniyle dakikalarının kısıtlandığı ilk 3 maçta onun yerine ilk beş başladı ve kulüp tarihinde ilk 3 play-off maçında en çok sayı üreten ikinci isim oldu. Ayrıca kısa sürede “small-ball” olarak adlandırılan Warriors’ın bir çok takım karşısında ölümcül hamleler yaptığı şuta ve çabukluğa dayalı sisteme de hemen uyum sağlamış durumda. Son 5 maçta toplam 39 dakika sahada kalan Curry, Poole, Thompson, Wiggins ve Green’den oluşan bu kısa beş 141.2 hücum derecesi ve 119.8 savunma derecesi ile güçlü rakamlara imza atmış durumda.

Burada önemli olan konu Curry’nin tamamen sağlığına kavuşması sonrası Poole’un bench görevine geri dönünce istikrarını sürdürüp sürdüremeyeceği. Nuggets serisinin ilk 3 maçında toplamda 28-42 şut isabeti ile oynarken 4 ve 5. maçların toplamında 3-10 isabetle oynamıştı… Tıpkı Nuggets’ın yaptığı gibi Grizzlies’da ona karşı sert bir savunma yapacaktır ve bakalım Poole buna nasıl cevap verecek. Elbette Poole’un Curry ve Thompson gibi şutörlerle ve Curry ile Green gibi iki elit pasörle oynama lüksü var. Bakalım Nuggets karşısında gösterdiği uyumu, Grizzlies karşısında da sürdürüp bu 3 yıldıza ayak uydurmaya devam edebilecek mi.

İki takım da kısa beşleri tercih edecek

Wiseman’ın sakatlık nedeniyle sezonu kapatmasıyla beraber Warriors’un elinde saf bir pivot yok. Koç Kerr’ün felsefesine göre de bu pozisyonu daha hareketli bir isimle doldurup kanatları güçlü tutarak tamamlayı tercih ediyorlar. Diğer taraftan kariyerinin sonunda Hall-of-Fame olması beklenen sahadaki tüm pozisyonları savunabilen özel bir savunmacı var ellerinde. Koç Kerr daha önce de açıkladığı gibi gerek savunmada gerekse hücumda Green’e tam anlamıyla açık çek vermiş durumda, istediğini yapabilir diyor. Warriors ilk turda Nuggets karşısında başta Green olmak üzere tüm takım yıldız uzun Jokic’i durdurmaya konsantre oldular. Artık MVP adaylarından biri olan yıldız uzunla uğraşmak zorunda değiller.

Grizzlies ilk turda Wolves karşısında sadece ilk maçta Adams’a ciddi süreler vermiş sahada 24 dakika tutmuştu. Zaten sonrasında 6. maçta da sağlık protokolleri nedeniyle tecrübeli uzun forma giyememişti. Grizzlies da genelde Bane, Jones, Brooks, Clarke ve Morant’in yer aldığı kısa bir beş tercih ediyor ki 5. maçtan itibaren bu beşle Nuggets’a üstünlük kurmuşlardı. Aynı stratejiye Warriors karşısında da devam etmeleri bekleniyor.

Açıkçası bu seride hangi takımın small-ball yani kısa beşlerle daha başarılı olacağını izlemek çok keyifli olacak. İki takımın da elinde agresif skorerler, çok yönlü savunmacılar ve sahayı verimli paylaşan tamamlayıcılar var. Dolayısıyla iki takımın da geleneksel bir pivota ihtiyaçları yok ki zaten iki takımın da elinde skor potansiyeli yüksek elit bir pota altı tehditi de yok. Ayrıca sürekli topun hareketine ve ikili oyunlara dayalı hücum ettikleri için bu sürate ayak uyduramaması açısından da geleneksel bir pivot tercih etmiyorlar.

Hem koç Kerr hem de koç Jenkins play-off ilk turunda rotasyonlarını çok iyi kullandılar ve bu maçta da karşılıklı olarak satranç hamleleri izleyebiliriz.

Sonuç

Bu sezonki performanslarına ve kadro yapılarına baktığımızda tam anlamıyla denk güçlerin kapışması olacak bu seri. İki takımın da bir çok yıldızı var, derin bir rotasyonları var ve motivasyonları üst seviyede. Ama tabiki daha önce buraları çokça kez oynamış olan Warriors bir adım önde. Her ne kadar Igoudala’nın sakatlığı tam olarak geçmemiş olsa da Curry, Thompson, Green üçlüsünün sağlıklı olması, buna karşın Morant’in ilk turu sağ dizindeki ağrılarla oynamış olması kritik olacak. Warriors’ın 3 yıldızının da sağlıklı olması ve formlarının zirvesinde olmaları bu çekişmeli seride onları öne geçirecektir ve 7. maçta işi bitirip konferans finaline çıkacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Denver, Hawks’ı Ezdi Geçti!

NBA Batı ekibi Denver Nuggets konuk ettiği Doğu ekibi Atlanta Hawks‘ı 110-142’lik skorla adeta ezdi …