Güncel Haberler

Analiz: Boston Celtics – Milwaukee Bucks Doğu Konferansı Yarı Final Serisi

NBA Doğu Konferansı’nda normal sezonun ikincisi Boston Celtics ile üçüncüsü Milwaukee Bucks, yarı finalde karşı karşıya gelecekler.

İlk turda şampiyonluk adaylarından Brooklyn Nets karşısında çok iyi bir performansa imza atan Celtics, son 6 sezonda 5. kez konferans yarı finalinde boy gösterecek. Karşılarında ise son şampiyon Bucks olacak ama şampiyon, takımın yıldızlarından biri olan, 3 kez All-Star seçilmiş olan Middleton’dan seri boyunca faydalanamayacaklar.

Bucks’ın en skorer ikinci oyuncusu konumundaki Middleton, 20 Nisan’da oynanan Bulls serisinin 2. maçının son çeyreğinde sol dizinden sakatlanmış ve maça devam edememişti. 2017-18 sezonundan bu yana Middleton play-off serilerinde Celtics’in karşısında iki kere görev almış, bu maçlarda ortalama %51.6 saha içi isabetiyle maç başına 22.4 sayı üretmişti.

Celtics ise rakibine nazaran daha fazla dinlenerek ve tüm kadrosu sağlıklı bir şekilde bu seriye geliyor. Tüm ilk tur play-off serilerinde rakibini tek sürpüren ekip olarak dinlenme konusunda önemli bir avantaja sahipler.

Celtics son 3 aya baktığımızda NBA’in en iyi takımı takımı konumunda, normal sezonun son 32 maçında 26 galibiyet elde ettiler ve bu momentumu da play-off’ara taşıdıklarını görmüştük zaten. Mart ayında dizinden operasyon geçiren R.Williams’ın da Nets serisinin 3. maçında sahalara dönmesiyle eksikleri kalmadı artık, tam kadro olarak yola devam ediyorlar.

Celtics’in Nets’i elerken fiziksel ve sert bir oyun oynadığını, özellikle Nets’in süper skorerleri Durant ve Irving karşısında çok etkili bir savunma yaptıklarını gördük. Şimdi karşılarında daha zorlu bir sınav olacak; son olarak Finallerin MVP’si seçilen ve kariyeri boyunca Celtics karşısında çıktığı 12 play-off maçından 7 tanesini kazanmış olan, Celtics’e karşı 26.8 sayı, 10.1 ribaund, 1.5 top çalma istatistikleriyle oynayan Giannis Antetokounmpo‘yu yavaşlatmaya çalışacaklar. Ama onun en büyük yardımcısı konumundaki Middleton’un forma giyemeyecek olmasıyla beraber Bucks’ın diğer rol oyuncularının, Holiday, Portis ve Allen’ın daha fazla sorumluluk almaları gerekecek.

Boston, Antetokounmpo’yu nasıl savunacak

Celtics, Nets serisinin daha ilk maçında Durant’in devreye girmesini engellemek adına maçın ilk yarısında onu tam 5 farklı isimle, sezonun en iyi savunmacısı seçilen Smart, Brown, Tatum, Horford, G.Williams, savundular ve tüm zamanların en iyi skorerlerinden biri olan yıldızı 2-10 isabetle sadece 7 sayıda tuttular ilk 24 dakikada. Benzer savunmayı Giannis karşısında da uygulayacaklardır ama tabi Yunan yıldızın bu savunmadan en azından fiziksel açından Durant’e nazaran daha az etkileneceği de bir gerçek. Nets serisinde Taum’u genelde Durant ile tutmuşlardı ama Giannis karşısında fiziksel olarak zayıf kalacaktır. Bunun yerine her fırsatta onu ikili sıkıştırmalarla zorlayacaklardır ve onun da savunmayı iyi okuyup boş şutörü bulması gerekecek. Tabi bunu yaparken de Brown’a dikkat etmesi gerekecek, play-off’larda 2.5 top çalma ortalaması ile oynuyor.

Portis’in katkısı

Middleton’un sakatlığının ardından Bucks ilk beşine yerleşen Portis, play-off’da ilk 5 başladığı ilk 2 maçta %42 3 sayı, %50 sahaiçi yüzdesiyle 16 sayı, 13 ribaund ortalamlarını yakalamıştı. Ayrıca onunla beraber savunmadaki sertlik seviyelerini yukarı çektikleri de bir gerçek ve koç Buedenholzer’ın da belirttiği üzere savunma kaynaklı basketler hücuma akıcılık getiriyor. Middleton’un yokluğunda onun x-faktör katkısına çok ihtiyaçları olacak. Celtics’in elinde Tatum ve Brown gibi önemli skorerler var ki ilk 5 başlayan 5 isimden 4 tanesinin çift haneli skor ortalaması var, bu nedenle de Portis’in sorumluluk alarak savunmada Holiday ve Giannis’e destek olması bekleniyor.

Tatum’un elit seviyeye çıkan çift taraflı performansı

Jayson Tatum‘un kendine güven seviyesi Nets serisinde Durant’e karşı sergilediği performanslarla beraber tavan yapmış durumda. 3 kez All-Star seçilen yıldız forvet Nets serisinde 29.5 sayı, 7.3 asist, 1.8 top çalma istatistikleriyle oynadı. Ama Bucks karşısında çok daha sert bir savunmaya karşı oynayacak, Giannis ve Holiday onu çok zorlayacaktır ki Lopez gibi etkili bir çember savunucusu da çıkacak karşısına sıklıkla. Tatum adına en önemli artı artık bir oyun kurucu gibi güvenli bir şekilde organizasyona da katkı verebiliyor. Yani Bucks onu üretim anlamında yavaşlatmayı başarsa bile boşta kalacak şutörleri besleyebilecek özelilkle sahip. Tatum ve Brown’u durdurmak zaten oldukça zor ve Smart, Horford, G.Williams ile Prichard’ın yay gerisinden öldürücü olabileceğini gördük play-off’larda.

Sonuç

Tam kadro olsalardı bu iki takımın denk güçler olduğunu söyleyebiliriz ki normal sezondaki 4 maçı da ikişer galibiyetle paylaşmış durumdalar. Ama Bucks’de Middleton’ın diz sakatlığı ve büyük olasılıkla seride dönemeyecek olması işin rengini değiştiriyor. Boston tam anlamıyla performansının zirvesinde, Nets karşısında kendisini test etme fırsatı bulmuş, kazanmaya aç ve yeteneli genç oyunculardan oluşan kadronun başında kulübün sahanın her iki alanındaki kollektif ve agresif basketbol anlayışına uygun olan çaylak koç Udoka var. Son şampiyon Bucks ise ilk turda sadece bir kere zaaf gösterdiler ve evlerindeki ikinci maçta Bılls’a yenildiler ama sonrasında seriyi 4-1 ile kapattılar. Kesinlikle çok keyifli ve kaliteli bir seri izleyeceğiz. Middleton’un sakat olmasının avantajını kullanacak olan Celtics’in 7. maçta konferans finaline yükseleceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Denver, Hawks’ı Ezdi Geçti!

NBA Batı ekibi Denver Nuggets konuk ettiği Doğu ekibi Atlanta Hawks‘ı 110-142’lik skorla adeta ezdi …