Güncel Haberler

Analiz: AS Monaco – Olympiakos (Play-off 3. maç)

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi 3. maçında AS Monaco, Fransa’da Olympiakos‘u konuk edecek.

Monaco’nun Pire’deki 2. maçı kazanması ile seriye 1-1 eşitlik geldi ve saha avantajının Fransız ekibine geçmesiyle seri çok ilginç bir hal aldı. 3 galibiyet alanın adını Final Four’a yazdıracağı serinin bana göre belirleyici maçı olacak bu maçı gelin birlikte analiz edelim, keyifli okumalar.

** Tekrar hatırlatalım, bu serinin kazananı Final Four’da Olimpia Milano-Anadolu Efes serisinin kazananı ile eşleşecek.

KRİTİK EŞLEŞME:

Play-off’lar her zaman farklı oyuncuların sahne alarak özel katkılar verebildiği özel bir seviye olmuştur. İki takım adına bu role giren isimler ise Olympiakos adına Thomas Walkup ve Monaco adına Danilo Andjusic oldular.

Walkup takımının ilk maçı 71-54 gibi dominant bir skorla kazanmasına yardım ederken oyunun iki alanında da etkili bir performans sergilemişti. Karşılaşmayı 11 sayı, 4-4 2sayı, 2 as,st, 4 top çalma ve 12 verimlilik puanı ile tamamlamıştı. Ayrıca James’i de ciddi anlamda yavaşlatmış, onu 3-9 isabetle sadece 10 sayıda tutup, 4 top kaybına zorlamıştı. İkinci maçta da iyi istatistiklere imza attı Walkup, 9 sayı, 3 ribaund, 4 asist üretti. Serideki 2 maçtaki ortalaması 10.0 sayı, yani sezon ortalaması olan 5.4 sayının neredeyse 2 katı! Ve tabi koç Bartzokas ona bu maçta da yine oyunun diğer tarafında da, topa yapacağı baskı konusunda da çok güveniyor.

Sırp şutör serinin ilk maçında forma giyememişti ama takımların 48 saatten az bir zaman sonra Pire’deki 2. karşılaşmalarında sahne aldı. O maçta da takımını 72-96’lık zafere taşıyan ana isimlerden biriydi kuşkusuz, benchten gelerek önemli bir skor katkısı yapmıştı. Sahada 22 dakikadan az süre kalan Andjusic 2-3 2sayı, 3-4 3sayı, 6-6 s.atış isabetleriyle Euroleague kariyer rekoru olan 19 sayıya ulaşmış ve istatistiklerine 5 ribaund ekleyip 23 verimlilik puanına ulaşmıştı ki bu da bir diğer kariyer rekoruydu. Andjusic bu maçta da kendi taraftarı önünde yine koç Obradovic ona ihtiyaç duyduğunda skor katkısı vermek üzere hazır olmalı.

GALİBİYETİN ANAHTARLARI:

Monaco ikinci maçta Olympiakos potasına Pire’de tam 96 sayı bırakırken bu performansın önemli faktörlerinden biri de benchten aldıkları 50 sayı, 14 ribaund, 6 asist, 5 top çalmalık katkıydı. 9 farklı Monaco oyuncusu en az 11 dakika süre bulmuştu ve Olympiakos rakibin sahadaki bu tazeliğine karşılık verememiş, Monaco son 3 çeyreğin tamamında rakibine skor anlamında üstünlük kurmuştu. Monaco şimdi evinde aynı planı uygulayabilir ama unutmayalım ki koç Obradovic’in ikinci maçta Olympiakos’un evindeki baskısını onlara karşı kullandığı gibi koç Bartzokas da aynısını onlara yapabilir. Dolayısıyla Monaco’nun evindeki taraftar baskısını mental olarak nasıl yöneteceği kritik olacak.

Olympiakos normal sezon boyunca maç başına sadece 11.7 top kaybı yaptı ve topun değerini en iyi bilen ekiplerden biriydi. İlk maçta da bunu geliştirdiler ve sadece 8 top kaybı yaptılar ama ikinci maçta bu rakamın iki katından fazlasını kaybettiler. Monaco 2. maçta Olympiakos’un yaptığı 20 top kaybından tam 27 sayı üretti ve bu sayede rakibinden saha avantajını kapmayı başardı. Ayrıca 2. maçta Olympiakos maçın büyük bir bölümünü sadece 7 kişilik bir rotasyonla oynadı, benchten de sadece 19 sayılık bir katkı alabildiler. Şimdi deplasmanda top kayıplarını minimize etmeleri ve benchten mutlaka daha fazla katkı almaları gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …