Güncel Haberler

Analiz: Real Madrid – Maccabi Tel Aviv Serisi

Turkish Airlines Euroleague play-off serisinde normal sezonu 4. sırada bitiren Real Madrid ile 5. sırada sezonu tamamlayan Maccabi Tel Aviv karşılaşacaklar.

Euroleague tarihinde özel yerleri bulunan iki ekip, Real Madrid ile Maccabi, Final Four bileti için mücadele edecekler.

Momentum ne kadar önemli

Play-off’a yüksek momentum ile gelmenin önemini bu seride net olarak anlayacağız. Normal sezonu 18-10’luk derecesiyle 4. sırada tamamlayan Real Madrid play-off’a 4 maçlık mağlubiyetlik serisiyle, üstelik deplasmandaki 6 maçlık mağlubiyetlik seriyle geliyor. Real son galibiyetini 30. haftada Asvel’e karşı alırken, son deplasman galibiyetini ise 23. hafta mücadelesinde, Ocak ayında Monaco karşısında 84-90 ile elde etmişti.

Diğer taraftan Maccabi play-off arifesindeki en sıcak olan takım kuşkusuz. İsrail şampiyonu 6 maçlık güzel bir seri yakaladı ve 2022 yılı içerisinde kendi sahasında hiç maç kaybetmedi. Son mağlubiyetlerini 29. haftada Belgrad deplasmanında 84-77’lik skorla almışlardı. Menorah Mivtachim Arena’da onları yenebilen son takım ise 16. hafta mücadelesinde, Aralık ortasında eçen sezonun şampiyonu Anadolu Efes olmuştu.

Uzunların rolü kritik olacak

Her ne kadar son yıllarda basketbol daha kısa ve daha çabuk beşlerle oynanan bir sisteme dönüyor olsa da hem Real hem de Maccabi’nin elinde iki tane geleneksel uzun var ve 40 dakika boyunca onlardan boyalı alanda katkı alabilecek durumdalar. Real’in uzunu Walter Tavares, geçen sezonun en iyi savunmacısı, 7.8 ribaund, 1.6 blok ve 19.6 verimlilik ile Miki alanda da ligin en iyi ikinci ismi. Maccabi’nin uzunu Ante Zizic ise 12.8 sayı, 5.2 ribaund, 0.9 blok, 16.6 verimlilik puanı ile bu alanda 10. sırada yer alan bir isim.

İki yıldız uzun da bu sezon birbirlerine karşı özel performanslar sergileyemediler. Tavares, Zizic ve Maccabi karşısındaki 2 maçta toplam 15 sayı, 20 ribaund ve 4 blok üretebilmişti. Zizic ise bu 2 maçta 13 sayı, 5 ribaund, 4 blok ile oynayabilmişti. Hücumdaki en önemli katkı ise yedek uzunlardan gelmişti; Poirier Real adına 24 sayı, 9 ribaund ve Maccabi adına Reynolds 20 sayı, 8 ribaund ile toplamda 2 maçta etkili olan isimlerdi.

Sezon ortasında yapılan hamleler

Hem Real hem dem Maccabi’nin sezon ortasında yaptıkları hamlelerin pozitif etkisi oldu play-off’a giden yollarında. Real eski oyuncusu, Arjantinli forvet Gabriel Deck’i NBA’de Thunder forması ile geçirdiği kısa maceranın ardından tekrar takıma getirdi. Daha önce Real formasını 3 sezon boyunca giymiş olan Deck, takıma da hızlıca adapte olup ilk beşteki yerine yerleşti. Bu sezon sadece 9 maçta forma giyebildi ama 10.3 sayı, %62.5 2sayı, %50.0 3sayı, 4.8 ribaund istatistikleriyle önemli bir katkı verdi. Son 6 maçta da ortalamalarını 13.3 sayı, %65.7 2sayı, %58.3 3sayı seviyelerine taşıdı. Ama maalesef serinin başlamasına 2 gün kala kulüpten COVID testinin pozitif çıktığı açıklandı, ilk 2 maçta forma giyemeyecek.

Maccabi ise Ocak ayında Khyri Thomas’ı kadrosuna kattı. Ameirkalı guard geldiği günden beri benchten gelerek getirdiği enerji ve savunma direnci ile takımda kilit bir rol üstlendi. Ama Maccabi adına sezon ortasında yapılan en önemli o değil, koç Avi Even‘di kuşkusuz. Koç Sfairopoulos ile yolların ayrılmasından sonra aslında onu geçici koç olarak takımın başına getirmişlerdi ama beklentilerin çok üstüne çıktı. Uzun süredir kulüp bünyesinde bulunan, gözlemci, genç takım koçu ve A takım asistan koçluğu görevlerinde bulunan Even yönetiminde Maccabi çıktığı 9 maçtan 7 tanesini kazandı. Onun getirdiği değişim sayesinde Maccabi 2015’den bu yana ilk kez play-off biletini kaptı ve şimdi koç Even en büyük sınavını Real karşısında verecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …