Güncel Haberler

Analiz: FC Barcelona – FC Bayern Munich Serisi

Turkish Airlines Euroleague play-off serisinde FC Barcelona, Alman ekibi FC Bayern Munich ile karşılaşacak.

Spor dünyasının iki dev takımının kapışmasına sahne olacak bu eşleşmede, Barça normal sezonu lider bitirmenin avantajını 8. sırada yer alan ve bir sürpriz kovalayacak Bayern karşısında kullanmak isteyecek.

Palau Blaugrana kalesi Barça’nın en büyük avantajı

Saha avantajı play-off serilerinde her zaman çok önemli olmuştur ki bu Barça için ekstra kritik durumda çünkü evlerindeki 17 maçtan 15 tanesini kazandılar ve Palau Blaugrana’yı fethedilmesi en zor kalelerden birine çevirmiş durumdalar. Bayern ise bu sezon deplasmanlarda zorlanıyor, Bavyera dışındaki 17 maçtan sadece 5 tanesini kazanabildiler.

Ancak Alman ekibinin bu zorlu seride deplasmanda bile yüksek özgüven ile oynayacağını düşünebiliriz çünkü yakın zamanda, 34. haftada konuk oldukları bir diğer İspanyol devir Real Madrid’i 20 sayılık farkı kapatarak yenmeyi başarmışlardı. İşte bu seride sürpriz yapıp Final Four biletini kapabilmek yani Barça’yı en az bir kere Palau Blaugrana’da yenebilmek adına böyle özel bir performansa daha ihtiyaçları olacak.

Rubit, Formda Mirotic’i durdurabilecek mi?

Elbette bunu söylemek gerekli değil ama biz yine de altını çizelim ve gerçekçi olalım: Bayern, bu seriyi kazanmak istiyorsa Nikola Mirotic‘i durdurmanın bir yolunu bulmalı. Bu sezon hem Ekim hem de Aralık aylarının MVP’si seçilen Barça’nın süper yıldızı normal sezonu 19.8 verimlilik puanı ile zirvede bitirirken 2. sırada yer aldığı %47’lik 3 sayı yüzdesinin de yardımıyla 16.7 sayı ortalaması yakalayıp bu alanda da 2. sırada yer almayı başarmıştı.

Ayrıca Mirotic’in Barça’ya özellikle maçların ilk anlarında hücum performansı açısından dominant bir performans şansı tanıdığını, bu sezon 31 maça ilk 5 başladığını da belirteli, yani Bayern’in ilk dakikalardan ona çözüm üretmesi gerekecek. Bu katıyı bekledikleri isim de onun gibi 31 maça ilk beş başlayan ve sert, fiziksel oyunuyla bilinen Augustine Rubit olacak.

Üçlük şöleni

Mirotic, Barça’nın 3 sayı çizgisi gerisinden tek silahı değil elbette. %46.1’lik üçlük yüzdesiyle ligde 3. sırada yer alan Kyle Kuric, %42.9 ile 11. sırada yer alan Laprovittola ve sakatlıklar nedeniyle yeterli sayıda maçta süre almadığı için %67.6 gibi müthiş bir üçlük yüzdesine sahip olan ama sıralamada yer almayan Alex Abrines de çok önemli silahlar yay gerisinde.

Elbette bu yüzdelere sahip oyuncuların olduğu bir kadronun ligin en iyi üçlük takımı olması şaşırtıcı değil, takım olarak %41.3 isabetiyle oynuyorlar yay gerisinden. Ama diğer taraftan Bayern de üç sayılık atışlarda gayet iyi bir takım, %37.1’lik isabet oranıyla onlar da ligin en iyi 4. takımı konumundalar. Ve eğer etkili şutörleri Sisko (%46.9), Hilliard (%38.7), Rubit (%38.5), Thomas (%37.9) yay gerisinden ritimlerini bulurlarsa Bayern, Barça’ya kafa tutabilir.

Lucic, Bayern’i ateşleyebilecek mi

Bayern, normal sezon lideri Barça’yı yenebilmek adına oyunun bir çok alanında özel performanslar sergilemek zorunda ve bu aksiyonların çoğuna da Vladimir Lucic‘in liderlik etmesi beklenecek. Yetenekli forvet son 2 sezonda koç Trinchieri’nin sisteminde anahtar oyuncu oldu: ortalama 30 dakika ile en çok süre alan, 12.3 sayı ile en skorer ikinci, 4.0 ribaund ile takımın üçüncüsü ve 14.0 verimlilik puanı ile takımın lider konumunda.

Koç Trinchieri’nin sisteminin temelinde “önce takım” odaklı bir yapı var ve Bayern’in tüm performansı da kollektif oyun artı yüksek dirence, pes etmemeye bağlı. Ama tabiki ne olursa olsun böyle maçlarda, serilerde bireysel performansların da önemi çok büyük ve yani şüphesiz Lucic’in takımın ruhani lideri olarak ortaya koyacağı enerjiye, yol göstericiliğe de çok ihtiyaçları olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …