Güncel Haberler

Analiz: 2021-22 NBA Doğu Konferansı Play-Off Eşleşmesi: Miami Heat – Atlanta Hawks

NBA Doğu Konferansı play-off ilk tur serisinde sezonu lider olarak tamamlayan Miami Heat, play-in’den 8. olarak çıkan Atlanta Hawks ile karşılaşacak.

Bir takım geçen sezon konferans finaline kadar gittiği sürpriz performansı tekrarlamak isterken, dieğr takım için geçen sezonki performansını unutup bir önceki sezon Orlando’da düzenlenen fanusta Lakers karşısında final serisini 6. maça kadar taşıdığı perfornansına geri dönmek istiyor.

Doğu’daki puan tablosuna baktığımızda Heat ile Hawks arasında sadece 10 galibiyetlik bir fark bulunuyor ama elbette bu eşleşmeye gelene kadar birbirlerinden farklı yollardan geçtiler. Heat konferans lideri olarak rakibini 1 hafta bekledi play-in maçları oynanırken. Hawks ise sezonu 9. sırada tamamladığı için play-in’de Hornets ve Cavs engellerini geçerek buraya gelebildi neredeyse daha terleri soğumadan Miami’ye uçtular.

Heat, normal sezonda oynadıkları 4 maçtan 3 tanesini kazandı ve o maçlarda çıkardığı aynı problemleri Hawks’ın karşısına sunacaktır; yüzdeli şutlarla Hawks savunmasını potadan uzaklaştırarak zayıflatmak ve hareketli, agresif adam değişme savunmasıyla Trae Young‘ı hem pas verirken hem de şut atarken olabildiğince yıpratmak. Heat geçen sezon ilk turda Bucks tarafından süpürüldüğünü unutmak ve tekrar final bileti kapmak istiyor.

Hawks Capela’dan en az bir maç faydalanamayacak ve Collins de 11 Mart’tan bu yana formasından uzak, ciddi bir maç eksiği bulunuyor yani rol oyuncuları konumundaki Bogdanovic ve Hunter’ın, tıpkı Heat’de Butler ve en iyi 6. adam ödülünün favorisi Herro seviyesinde katkı vermeleri gerekecek.

Gelelim iki takım için de galibiyeti getirecek kritik faktörlere:

1.Young’ın taraftarlarla imtihanı: Hawks’ın hücumda en güvendiği silah olan Young, rakip taraftarların pek sevmediği bir oyuncu ve bu genelde onun performansını yukarı çekmek adına kullandığı bir katalizör oluyor. Cavs ile oynadıkları play-in maçında 38 sayının 32 tanesini ikinci yarıda üretmişti, daha doğrusu takımının ikinci yarıda ürettiği 56 sayının 43 tanesine direkt ya da asistlerle katkı vermişti ki ikinci yarıda Cavs’ın takım olarak 40 sayıda kaldığını belirtelim… Lowry’nin savunması ve Heat taraftarının tutumu elbette onun karşısında belirleyici olacak. Young’ın bu sezon hem toplam sayıda hem de toplam asistlerde ligi lider tamamladığını, bunu NBA tarihinde Nater Archibald’dan (1972-73) sonra yapabilen ilk isim olduğunun da altını çizelim.

2.Capela’nın sağ dizi: Hawks’ın tecrübeli uzunu play-in son maçında Cavs uzunu Mobley tarafından faul ile durdurulduğu bir pozisyonda sağ dizinden sakatlandı ve en az 1 hafta formasında uzak olacak yani Heat’in ekstra şanslı olduğunu söylemek lazım. Çünkü Clint Capela’nın yokluğunda 2.05 metre boyunda olan Okongwu, sadece 8.4 dakika ortalama ile oynayan 32 yaşındaki Dieng ve 11 Mart’tan bu yana forma giymeyen Collins onun yerini doldurmaya çalışcaklar, pek iç açıcı bir uzun rotasyonu değil…

3.Yüksek tempo o kadar önemli değil: Hem Atlanta hem de Miami ligin düşük tempoda oynayan takımlarından biri yani serinin daha çok yarı sahada ve çember altında geçeceğini söyleyebiliriz ilk bakışta. Ama bunu söylemek iki takımın da üst düzey hücum silahlarına haksızlık olur. Heat %37.9 ile ligin en iyi üçlük yüzdesins sahip takımı ve aynı zamanda rakipleri de yay gerisinden %33.9 gibi düşük bir yüzdede tutabiliyorlar. Hawks ise hücum derecesi anlamında ligin en iyi ikinci takımı ki 50 ve üzeri maçta oynamış 7 oyuncusundan ortalama 10+ sayı katkısı alabiliyor ve tüm ligde bu katkıyı daha fazla oyuncudan alabilen bir diğer takım daha yok.

Sonuç:

En son Doğu’nun 1. sırasındaki takım olarak finale çıkabilen takım 2017’de Cleveland olmuştu. Ve Atlanta geçen sezonun bir numarası Philadelphia’yı elemişti. Yani Hawks’ın bu seriyi kazanabilme potansiyeli var… Miami’nin elinde çok iyi şutörler ve Bam Adebayo gibi etkili bir çember savunmacısı var. Hawks’ın elinde ise Capela’nın yokluğunda etkili bir çember savunucusu bulunmuyor. Bu nedenle de Miami’nin seriyi fazla uzatmadan 5. maç tamamlayacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Atlanta, Flynn’in 50 Sayısına Rağmen Detroit Engeline Takılmadı

NBA Doğu Konferansı mücadelesinde Atlanta Hawks konuk ettiği Detroit Pistons‘u Flynn’in 50 sayılık performansına rağmen …