Güncel Haberler

Koç Ataman’dan Milano Eşleşmesi ve Messina Hakkında Açıklamalar

Turkish Airlines EuroLeague’de normal sezonu 6. sırada tamamlayan ve playofflarda Olimpia Milano ile eşleşen Anadolu Efes‘te Ergin Ataman açıklamalarda bulundu. Anadolu Efes Stüdyo’da konuşan Ataman, serinin kilit noktasına, Messina ile olan ilişkisine ve daha birçok konuya değindi.

Olimpia Milano ile takım kadrolarının benzer olduğunu söyleyen Ataman, sistemlerinin ise farklı olduğunu belirtti ve, “Milano takımı kadro yapısı itibariyle bize çok benzer. Bizdeki Micic-Larkin gibi onlarda da Delaney ve Sergio Rodriguez gibi iki tane çok önemli oyun kurucuları var. Forvetleri Shavon Shields olsun, Devon Hall olsun skorer oyuncular. Bizdeki Beaubois, Simon, Elijah Bryant tarzında yani. Uzunları da bize benzer. Hines ile Dunston’ı gerek sizes, gerek oyun tarzı olarak karşılaştırabiliriz. Onlarda Tarczewski var, bizde Pleiss var. En çok kullandıkları 4 numara Melli. İşte onu da bizdeki Moerman ve Singleton ile kıyaslayabiliriz. Aslında bakıldığı zaman kadrolar birbirine çok denk.

Fakat iki tane farklı sistem var. Milano takımı istatistiksel olarak da gördüğünüz zaman bizden az sayı atan bir takım ama daha az sayı da yiyen bir takım. Daha kontrollü oynayan, tempoyu düşük tutarak daha az top kaybıyla oynayan, içeri dışarı dengesini iyi kuran, pozisyon sayısını azaltan ve rakibi hata yapmaya zorlayan bir takım. Biz ise bunun tersine pozisyon sayısını arttırarak hızlı hücumlarla skor bulmaya çalışan bir takımız. İki farklı sistem olacak. Burada hangi takımın kendi sistemini sahaya yansıtacağı çok önemli. Burada oynadığımız son maç önemli bir kıstas. İlk yarı biz mükemmel oynadık, Milano’yu domine ettik ettik. O gün ilk yarıya bakıldığı zaman ben dahil herkes soyunma odasına giderken biz ritmimizi bulduk, bu maçı 20-25’e taşırız derken ikinci yarı birden bire onların yavaşlatma temposuna yenik düşüp, hücumda yaptığımız hatalı tercihlerle panik yapıp savunmamızı düşürdük ve Milano’ya kendi sayı ortalamalarının üzerinde bir sayı bulma şansı verdik. Milano’nun bir devrede 50-55 sayı attığı maçlar çok az.

Onun için önemli olan sisteminizi sahada kabul ettirmek. Serinin anahtarlarından biri bu olacak. Biz kendi sistemimizde oynayıp alışkın olduğumuz performansı yakalamaya çalışacağız. Onlar ise daha sert, daha kontrollü oynayacak. Adam değişme savunması yapacaklardır. Hines ile zaman zaman Micic’i tutacaklardır. Hücumda baskıyı aşmak için zaman zaman onlar topu Hines ile getiriyorlar. Basket yedikten sonra Hines topu oyun kurucu gibi getirip ondan sonra topu Delaney’e Sergio Rodriguez’e vererek kendi sitemlerini oynamaya başlıyorlar. Rakibimizi iyi tanıyoruz. Bu sezon onlara karşı şansımızı yaver gitmedi. 2 maç kaybettiğimiz ender takımlardan bir tanesi. Ama Milano’da oynadığımız ilk maçta biz çok eksiktik. Micic, Simon gibi temel oyuncularımız yoktu. İkinci maçta ise biz de onlar da tam kadroydu. İkinci maç daha ölçüydü ama iki tane ayrı devre oynadık. İlk devre çok iyiydik, ikinci devre çok kötüydük. Şimdi bu seri de bu şekilde başlayacak.” açıklamasını yaptı.

Olimpia Milano koçu Messina ile olan ilişkisi hakkında da konuşan başarılı koç, “Ettore Messina benim çok saygı duyduğum ve antrenörlüğe ilk başladığım yıllarda idolüm olan bir hoca. Ben İtalya’da ilk antrenörlük yapmaya başladığımda Messina, EuroLeague şampiyonluğu yaşamış ve Avrupa’nın en önemli antrenörüydü. Daha sonra da EuroLeague’de kazandığı 5 şampiyonluk var. NBA’de uzun yıllar Spurs’ta organizasyon tarihinin en önemli koçu olan Popovich’in birinci yardımcılığını yaptı. Popovich’in olmadığı birçok maçta takımın koçluğunu yaptı, İtalyan Milli Takımı’nın başantrenörlüğünü de yaptı. Çok tecrübeli bir antrenör ve kişilik olarak da çok sevdiğim çok değerli de bir insan. Aramızda espriler de var. O bana hep ‘Ergin abi’ der. Ben de ona hep hürmet ederim. Bazen birbirimize karşı espriler yaparız. Bazen de maçlardan önce akşamları yemeğe çıkarız ama tabii bu playoff olduğu için bu sefer olmaz, bu sefer herkes kendi kabuğunda olacak. Yani ailevi olarak çok hürmet ettiğim, çok saygı duyduğum bir antrenör ve tabii ki şu anda EuroLeague’da faal antrenörler içinde de en tecrübeli koç. Bunu da zaten Messina’nın takımlarında görebiliyorsunuz, takımına çok hakim. Fakat ben de onu yıllardır tanıyorum, zayıf olduğu bazı yönler var ve biz de satrancı onun üzerine oynayacağız.” ifadelerini kullandı.

Koç Ataman Euroleague’in en iyi takımı olduklarını ve şampiyonluğa inandıklarını söyledi:

Anadolu Efes şu anda EuroLeague’in en iyi takımı durumunda. Bu performansımızı sahaya yansıtırsak geçen yıl olduğu gibi şampiyonluğun en büyük adayı oluruz. Hepimiz bir kez daha Final Four’a gitmek istiyoruz. Biz Final Four’a gidersek bizi öyle Barcelona falan bir daha yenemez. Kesinlikle yenemez. Biz oraya gideriz ve şampiyon oluruz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …