Güncel Haberler

Analiz: 2021-22 NBA Batı Konferansı Play-Off Eşleşmesi: Golden State Warriors – Denver Nuggets

NBA‘de Batı Konferansı’nın üçüncüsü Golden State Warriors ile altıncısı Denver Nuggets‘ın karşılaşacağı play-off serisinde son MVP Nikola Jokic‘in, Stephen Curry ve arkadaşları karşısında vereceği sınava tanıklık edeceğiz.

Sezonu 53-29 ile tamamlayan Warriors ile 48-34’lük dereceye sahip olan Nuggets’ın karşılaşacağı ilk tur serisinde çok farklı parametreler söz konusu.

Öncelikle Warriors cephesine bakarsak, her ne kadar üst üste gelen sakatlıkların etkisiyle Curry, Thompson, Green üçlüsünün sadece 11 dakika birlikte oynamış olsalar da Warriors’un elinde kazanmayı bilen tecrübeli oyuncularla genç yeteneklerin harmanlandığı bir kadro var. 2 yıldız skorer ve onların etrafında yer alan kaliteli veteranlar ile yüksek potansiyelli genç oyuncular kadronun özeti niteliğinde.

Nuggets ise bu sezon da MVP ödülünü kaptırmayacağı düşünülen Nikola Jokic gibi çok önemli bir silaha sahip olsa da normal şartlarda onu tamamlayacak olan çok önemli iki parçadan, Jamal Murray ve Michael Porter’dan uzun süredir yoksun, bu seride de onlardan faydalanamayacaklar.

İşte tüm bu etkenlere baktığımızda bizi ilginç bir ilk tur serisinin beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Warriors 3 yıldaki ilk play-off biletini kapmış durumda ve ellerinde Iguodala’yı da düşünürsek 4 tane yıldız var. Ancak Warriors’ın o şaşalı günlerindeki dominasyondan uzak olduğunu da belirtmek lazım. Nuggets da 2020’de Konferans finaline yükselirken hem Jazz’ı hem de Clippers’ı 3-1’den geri gelerek geçtiği günlerden uzakta. Ama elbette yine de hafife alınmaması gereken bir rakip kesinlikle.

Gelelim takımlar adına galibiyeti getirecek kritik faktörlere:

1.Curry ne zaman dönecek: Son 11 maçı kaçırmış olan Curry’nin bir çok haber kaynağına göre ilk maçta formasına kavuşması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta sağlık ekibi tarafından bireysel antrenmanlar yapmasına izin çıkmıştı ama 16 Mart’tan beri forma giymeyen yıldız skorer ilk takım antrenmanına 14 Nisan’da çıkabilmişti. Koç Kerr oyuncusunun iyi ve sağlıklı hissettiğini, ertesi gün yapılacak 5×5 tam saha antrenmanda durumunu tekrar değerlendireceklerini belirtti. Dolayısyla ilk maç sahada olup olmayacağı henüz netlik kazanmadığı gibi süre bulursa ne kadar katkı verebileceği de soru işareti elbette.

2.Nuggets, Jokic’in yükünü hafifletebilecek mi: Her ne kadar Nuggets cephesinden Murray ve Porter’ın durumları hakkında net bir açıklama yapılmamış olsa da The Athletic geçtiğimiz günlerde 2 yıldızın play-off’larda forma giymesinin mümkün olmayacağını belirten bir haber yapmıştı. Yani Nuggets, Jokic’in geçen sezonki MVP performansını seri boyunca sahaya koymasını umacak. Warriors’ın ise 5 numarada fazla seçeneği yok çünkü Wiseman da sezonu kapatmıştı bildiğiniz üzere. Bu süreçte de kulüp transfer yapmak yerine mevcut oyuncuların pozisyonlarını kaydırarak 5 numarayı doldurmaya çalıştı. İşte eğer Nuggets bu avantajı kullanabilirse Jokic’in yükünü hafifletmek adına Gordon, Barton, Morris, Green, Hyland gibi alternatif isimleri daha rahat devreye sokabilir. Bu isimlerin tamamı Jokic’e gelen ikili sıkıştırmalar ve onun süper pas becerisi sayesinde bu sezon çift haneli skor ortalamalarını yakalamış durumdalar. Ancak diğer taraftan Warriors’ın da Curry, Thopson ve Green gibi isimlerin sakatlığında başta Poole olmak üzere alternatifleri yarattığını, rotasyonu genişlettiğini belirtmek lazım ki Looney’i de beş numarada çok iyi kullandılar ve Green ile beraber ortaya koydukları sert ve fiziksel oyunlarıyla 5 numaradaki açığı kapatabiliyorlar.

3.Warriors 3 yıldızıyla birlikte nasıl oynayacak: Teoride baktığımızda Curry, Thompson, Green üçlüsü birlikte doğru kullanılırsa son 5 yılda 3 NBA şampiyonluğu getirme potansiyeline sahipler. Ancak bu 3 isimle beraber kadroda yer almış sadece 3 isim var. Diğer isimler bu 3 yıldızla birlikte oynamanın tecrübesini yeni yaşayacaklar. İşte bu dinamiğin neler getireceği kritik olacak çünkü sakatlıklar boyunca sorumluluk alarak öne çıkan ve iyi işlere imza atan Poole ile Wiggins’in 3 yıldız sahadayken geri plana çekilip verimli oynamayı sürdürmeleri beklenecek. İşte bu iki ismin bu yeni düşürülmüş rolleri nasıl kabul edecekleri kritik olacak.

Sonuç:

Warriors, 5 final koşusunda olduğunun aksine bu kez ilk turu rahat geçemeyecektir. Nuggets normal sezondaki 4 maçtan 3 tanesinde rakibini yendi ve Jokic ne kadar dominant olduğunu net olarak gösterdi o maçlarda. Bu seride Curry’nin bir kaç maçta mutlaka 16 Mart’tan bu yana bileklerinde biriken pası atması ve o özel performanslarından sahneye koyması gerekecek. Ben bu seride Warriors’ın 3 yıldızından birinin aşırı formsuz olması ya da sakatlık geçirmeleri gibi özel durumların dışında seriyi kazanacağını düşünüyorum. Daha geniş ve daha yetenekli bir rotasyona sahip olan Warriors’ın seriyi 6. maçta sonlandırmasını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Golden State, Kerr’ün Kontratını Uzattı

NBA Batı konferansı ekiplerinden Golden State Warriors yaptığı açıklamayla Steve Kerr, ile çok yıllı bir …