Güncel Haberler

Analiz: 2021-22 NBA Batı Konferansı Play-Off Eşleşmesi: Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves

NBA Batı Konferansı play-off eşleşmesinde normal sezonun ikincisi Memphis Grizzlies ile yedincisi Minnesota Timberwolves karşı kaşıya geliyor.

Elbette Grizzlies’in normal sezonun en iyi ikinci derecesine sahip olan takımı olduğunu unutmamak lazım ama Wolves’un genç ve yetenekli kadrosunu da asla hafife almamak gerek aynı zamanda.

Öncelikle iki takımın da son dönemde süper yıldızlarından yoksun bir şekilde verdikleri sınavları iyi geçtiklerini biliyoruz. Memphis Ja Morant‘in yokluğunda 20 galibiyet ve sadece 4 mağlubiyet alırken, Wolves ise çıktığı play-in maçında All-Star uzunu, takımın en skorer ismi Karl-Anthony Towns kötü bir gece geçirip faul problemine girerken bile Edwards ile Russell liderliğinde Clippers’ı devirerek son 18 sezonda kulübün 2. play-off biletini kapmıştı.

Grizzlies bu sezon Morant liderliğinde savunmada kısalara çok iyi baskı yapan ve kapılan toplarla, savunma kaynaklı hızlı hücum sayıları ile rakipleri zor durumlara sokan bir takım oldu ki 56-26 ile NBA’in en iyi ikinci derecesine sahip olurken aynı zamanda evleirndeki son 22 maçtan da 19 galibiyet çıkarmışlardı. Zaten bu sezon minimum 30 iç saha galibiyetine sahip 3 takımdan biri konumundalar ve tabi bu galibiyetlerin ikisi de Wolves karşısında gelmişti. Ama iş Minnesota’daki maçlara gelince ibre tamamen ev sahibine geçmişti. Bu sezon aralarında oynadıkları 4 maçta 2-2’lik bir beraberlik söz konusu. Bu maçlarda Russell 31.0 sayı ve Morant 20.0 sayı ortalaması ile takımlarına liderlik eden isimler oldular. Morant toplamda 24 maç kaçırdı ama Wolves serisindeki 4 maçın tamamında da oynamıştı. İki takım son olarak 24 Şubat’ta karşılaşmışlar, Russell ile Towns’un toplam 59 sayısı liderliğinde Wolves karşılaşmayı 119-114 ile kazanmıştı.

Yani özetlemek gerekirse Wolves’un sezonu 7. sırada bitirmesi ve play-in’den buraya gelmiş olması sizi yanıltmasın, onlar da Grizzlies gibi genç ve yetenekli bir kadroya sahipler. Dolayısıyla bizi kesinlikle fiziksel ve çekişmeli bir seri bekliyor.

Gelelim serideki kritik faktörlere:

1.Memphis Towns’u nasıl savunacak: Aslında Clippers koçu Lue son oynana play-in maçında Towns’un nasıl savunulacağını gösterdi. Perimetrede onun karşısına Batum’u koyarken faul çizgisinin altına indiğinde ise Zubac’dan gelen yardımla ikili sıkıştırma uyguladı. Bu strateji ve Towns’un faul problemine girmesiyle beraber gayet iyi sonuçlandı; Towns ilk yarıda 0-7 isabetle sadece 2 sayı üretip 4 faul yapmıştı. Grizzlies’ın büyük olasılıkla bu ikili sıkıştırma takdiğine ihtiyacı olmayacak çünkü ellerinde yılın savunmacısı ödülünün adaylarından Jackson ve tecrübeli savunmacı Adams var. Bu arada Towns her ne kadar takımın skor lideri olsa da bu sezon Wolves ile oynanan 4 maçta da bu alanda takımın lideri değildi.

2.Beverley faktörü: Beverley play-in maçında Clippers karşısında belki sadece 7 sayı bulabildi ama hepimiz veteran guardın maça ne kadar etki ettiğini izledik. Kariyeri boyunca 59 play-off maçına çıkmış olan tecrübeli guard özellikle savunma tarafında tüm trikleri biliyor ve rakiplerinin aklına girerek kritik anlarda hata yapmalarını sağlıyor. İşin fiziksel boyutuna gelirsek Memphis guardlarının hepsi Brook, Bane, Morant onunla karşılaşmalarında ayakta kalmayı, savaşmayı bildiler. Ama zaten problem onunla sözlü ya da fiziksel atışma boyutunu abartıp bunun oyunlarına negatif etki etmemesi. Tabi benzer konu da Wolves için geçerli çünkü Grizzlies da rakiplerini mental ve fiziksel olarak bozmayı, yıpratmayı çok iyi bilen bir takım.

3.Yıldız savaşları: Elbette seri boyunda iki özel skorer MOrant ile Edwards artı All-Star uzun Towns’un adını çokça kez duyacağız. Ama Bane, Jackson, Brooks ve Russell gibi önemli isimleri unutmamak gerekli. Russell bu sezon Grizzlies karşısında oynadığı 4 maçtan 3 tanesinde 30 ve üstünde sayı üretmiş bir isim. 23 yaşındaki Bane de ligin en tehlikeli üçlükçülerinden biri ve aynı zamanda En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu ödülünün de adaylarından biri. 22 yaşındaki Jackson tam anlamıyla duvar gibi bir savunmacı ve 26 yaşındaki Brooks da Memohis’in kalbi artı ruhu diyebileceğimiz bir isim. Yani bu seride tahmin edeceğinizden çok daha fazla yıldız izleyeceğiz.

İki takımın da normal sezondaki 2 iç saha maçlarını kazandığını biliyoruz. Dolayısıyla bu etkinin bu seriye de yansıyacağını, daha geniş bir kadroya sahip olan Memphis’in deplasmandaki 2 maçı kaybetse de seriyi 4 iç saha galibiyetiyle tamamlayacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Orlando, Evindeki İlk Maçta Cleveland’ı Farka Boğdu!

NBA Doğu Konferansı çeyrek final serisi 3. maçında Orlando Magic konuk ettiği Cleveland Cavaliers‘ı 121-83 …