Güncel Haberler

Analiz: Maccabi Tel Aviv – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague‘de normal sezonun son resmi maçı olan 23. hafta ertelemesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, İsrail’de Maccabi Tel Aviv‘e konuk oluyor.

Play-off şansı bulunmayan Fenerbahçe Beko adına formalite niteliğinde olan, Maccabi’nin ise alacağı sonuca göre kendi rakibini ve diğer temsilcimiz Anadolu Efes’in rakibini belirleyeceği bu maç öncesinde gelin her zamanki gibi kritik eşleşmeyi ve galibiyetin anahtarlarını mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

KRİTİK EŞLEŞME:

Normal sezonda verimlilik puanı alanında ilk 10 sırada yer alan iki yıldız uzun, Ante Zizic ile Jan Vesely‘nin kapışmasını izleyeceğiz sezonun kapanış maçında.

Formda olan Zizic’in istatistikleri geçen hafta cidd anlamda düşmüş, takımının Barça deplasmanında aldığı tarihi galibiyette etkisiz kalmıştı. Sezon boyunca ilk kez skor üretemeden bir maçı tamamlamış, sadece 10 dakika sahada kalırken 0 verimlilik puanı elde etmişti. Bu kötü performans bir önceki hafta Asvel karşısında parladığı, kariyerinin en yüksek skoru olan 24 sayıya ulaştığı performanstan sonra geçmişti. Hırvat uzun, bu sezon 15. haftada oynadığı ilk Fenerbahçe maçında ise 9 sayı, 11 ribaund ile önemli bir katkı sağlamıştı takımına. Bu maçta da play-off arifesinde yine etkili bir performans sergilemesini bekleyebiliriz.

Sakatlıklarla boğuşan Vesely buna rağmen sezonu klas bir şekilde tamamlıyor. Son olarak İstanbul’da kaybedilen Pana maçında 20 sayı, 7 ribaund, 2 blokluk etkili bir performansa imza atmıştı. Maccabi ilk karşılaşmalarında Fenerbahçe 90-79 ile kazanırken Çek uzun da 8 sayı, 6 ribaund, 4 asist, 3 bllk ile istatistik kağıdının her alanını doldurmuştu. 13.6 sayı, 6.1 ribaund ortalamalarına sahip olan Vesely, 18.2 verimlilik puanı ortalaması ile de ligin 4. sırasında yer alan bir oyuncu. Fenerbahçe’nin sezonu galibiyetle kapatabilmesi için onun Zizic karşısında sağlayacağı üstünlük kritik olacak elbette.

GALİBİYETİN ANAHTARLARI:

İsrail şampiyonu play-off biletini garantilemiş durumda ve bu maçta alacağı sonuca göre rakibini seçme lüksüne de sahip. Kazanırlarsa sezonu 5. sırada bitirerek Real Madrid ile eşleşecekler, kaybederlerse ise 6. sırada yer alacaklar ve Milano ile eşleşecekler. Maccabi taraftarı sezonun genelinde gördüğümüz üzere yine Menora Mivtachim Arena’da ateşli bir atmosfer oluşturarak oyuncuların performansını bir kademe yukarı çekecektir. Bu tarz maçlarda erken kaçan şutlar ve basit hatalar, misafir takımın farkı birden bire arttırıp psikolojik üstünlüğü de ele almasını sağlayabilir, Maccabi oyuncuları üstündeki baskı üst seviyelere çıkabilir. Bu nedenle Maccabili oyuncuların duygularını kontrol ederek gaza gelmeden oynamaları onlar adına kritik noktalardan biri olacak.

Temsilcimiz adına bu maçın formalite olduğunu belirtsek de BSL’deki play-off’lara yaklaştığımızı düşünürsek onlar adına isteseler de bulamayacakları kalitede bir hazırlık maçı olduğunu da belirtmemiz lazım aynı zamanda. Rakamlara baktığımızda İsrail ekibinin en zayıf noktası olan perimetre savunmasını zorlamalı Fenerbahçe. Maccabi rakiplerin ortalama %38.2 ile 3 sayı isabeti bulmasına izin veriyor, bu alanda en kötü takım konumundalar. Ama temsilcimiz adına da problem aynı noktada, sadece %33.0 ile 3 sayı isabeti bulabilen sarı lacivertliler bu alanda ligin en kötü 2. takımı konumundalar. Eğer Melih, Starks, Henry gibi kısalar yay gerisinden ritmlerini bulabilirlerse maçın seyri sarı lacivertliler adına çok daha pozitif bir noktaya gidebilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …