Güncel Haberler

Analiz: Tenerife – Tofaş Serisi

FIBA Şampiyonlar Ligi çerek final serisinde temsilcimiz Tofaş, İspanyol ekibi Tenerife ile Final Four bileti için mücadele edecek.

BCL organizasyonunun kısa tarihinde her sezon bu seviyeye kadar çıkmayı artı şampiyonluk kupasını bir kez kaldırmayı başarmış ve son Endesa maçında Real Madrid’i sahadan silmiş olan Tenerife karşısında temsilcimiz Tofaş‘ın tarihindeki ilk Final Four biletini kovalayacağı zorlu seriyi sizler için analiz ettim. Keyifli okumalar.

TENERIFE

Tenerife bu sezon BCL’deki en verimli hücum takımı, 100 pozisyon başına 116.3 sayı üretiyorlar. Topu çok iyi çeviren, rakip savunmaları iyi okuyan ve gerektiğinde doğru pası vererek şutörlere pozisyon hazırlamayı bilen bir takımlar. Elbette oyun sistemleri iki oyun kurucu Huertas ve Fitipaldo’nun Shermadini, Guerra, Sulejmanovic gibi iyi devrilen uzunlarla aralarındaki bağlantıya dayalı. İki keskin şutör Salin ile Doornekamp’ı da bu isimlere eklediğimizde bu ekip sanki asırlardır birlikte oynuyormuş gibi diyebiliriz, birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Tabi bu sezon kadroya kattıkları Wiltjer ile Sastre de kadroya ciddi ölçüde bir derinlik getirmiş durumda ki Todorovic’in de iyileşmesi onların özellikle hücumda farklı opsiyonlara sahip olmasını sağladı.

İspanyol ekibinin bu seride en güvendiği isimler ise uzunlar ve pota altı etkinliği olacak. Kısaların ikili oyunlarda devrilen uzunlara direkt pas vermek yerine devrilmelerinin sonunda potaya en yakın anda pasları iletmeleri, mutlak sayı ya da faul durumunu ortaya çıkarıyor. Ayrıca aynı uzunlar fiziksel avantajlarını da iyi kullanarak ikili oyun savunmasında kısaların penetre açılarını doğru yer alarak kapatmayı biliyorlar. Bu seride de üretken guardlara sahip olan Tofaş’ın bol bol uzunlara atak etmesi muhtemel, özellikle Guerra ile Shermadini ile Tofaş kısalarını sıklıkla karşı karşıya göreceğiz. Tofaş’ın guardlarının ne kadar üretken olduğunu hatırlatmışken onlara karşı Tenerife’nin elinde Sastre gibi önemli bir savunmacı olduğunu da belirtelim, onun performansı da Tenerife adına kritik olacak bu seride.

TOFAŞ

Tofaş, bu sezon BCL’de kesinlikle hafife alınmaması gereken ekiplerden biri ki bunu da ligin en verimli hücum eden 3. takımı olarak kanıtlamış durumdalar; 100 pozisyon başına 113.3 sayı üretiyorlarlar. Ennis, Cruz, Shepherd, Cook, Simmons, Zubcic ve son olarak eklenen Zukauskas gibi silahların yanı sıra Berk, Yiğit ve Muhsin gibi önemli tamamlayıcılar da var ellerinde. Hücumda heyecan verici ve akıcı bir basketbol oynuyorlar, verimli olmanın ve üretkenliğin bir çok yolunu bulabiliyorlar. Elbette takımın merkezindeki isim Ennis, hem dış şut tehditi olması hem de potaya atak ederek üretebilmesi onu farklı bir noktaya getiriyor ki koç Çakı onu hem ana top yönlendirici olarak hem de gerektiğinde Berk ya da Cruz’un yanında bitirici pozisyonunda kullanabilme lüksüne sahip. Her iki görevde de verimli oynamaya devam ediyor Ennis. Zaten koç Çakı’nın sisteminin temelinde ikili oyunlarda guardlarından en yüksek verimi almak var. Tabi ikili oyunlar demişken Zubcic ve Zukauskas gibi iki dış şut tehditi olan 4 numaranın varlığı da Tofaş’ın sisteminde çok önemli, onların dışa açılarak bulduğu üçlükler Tenerife gibi etkili boyalı alan silahlarına sahip bir takım karşısında bu seride kritik olacak.

İşin savunma tarafında ise Simmons’ın peformansı çok kritik olacak. Birden fazla pozisyonu savunabilen bir oyuncu ve 2.04 metre boyunda olmasına rağmen güçlü fiziği ile her pivot ile dişe diş kapışabiliyor ki bu seride de karşısında turnuvanın en önemli uzunlarından biri Shermadini olacak. Yani ona karşı savunmada göstereceği performans ve genel anlamda çemberi ne kadar iyi koruyacağı belirleyici olacak. Ayrıca sürekli ikili oyunlarla uzunları potaya deviren Tenerife karşısında Simmons’un kısaların karşısında adam değişmelerde daha agresif kalabilmeleri için 4 numarada oynayan Zubcic, Zukauskas ve Cook’un boyalı alanda kuvvetli olmaları gerekiyor. Shermadini’yi birebirde Simmons veya Muhsin ile yanlız mı bırakacaklar, yoksa yardım mı getirecekler, eğer getireceklerse bu yardım kimden gelecek bunlar temsilcimizin serideki durumunu belirleyecek önemli faktörler olacaklar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …