Güncel Haberler

Seri Analizi: Leiden – Bahçeşehir Koleji

FIBA Europe Cup yarı final serisinde temsilcimiz Bahçeşehir Koleji, Hollanda ekibi Leiden ile 2 kritik maça çıkacak.

Ben de sizler için bu kritik seri öncesinde bir analiz hazırladım. Gelin hem birlikte rakibin artılarına bir göz atalım hem de temsilcimizi galibiyete taşıyacak faktörleri netleştirelim. Keyifli okumalar.

Öncelikle temsilcimizin buraya gelene kadar Europe Cup sahnesinde çıktığı 14 maçtan 13 tanesini kazandığını, sadece 2. tur gruplarında Avtodor’a deplasmanda yenildiğini belirtelim. Bu başarılı sürecin temelinde ise savunma var. Koç Ernak’ın öğrencileri ilk tur gruplarında potalarında maç başına sadece 69 sayıya izin vermişlerdi. İkinci tur gruplarında ise biraz daha tempoyu yükseltip hücuma önem vermiş olsalar da yine 80 sayının altında bir ortalama yakalamışlar, maç başına 79 sayı yemişlerdi. Play-off serisinde ise Sporting’e ilk maçta 70, ikinci maçta ise sadece 54 sayı izni vererek savunmadaki disiplin ve istikrarın onlar adına ne kadar önemli olduğunu göstermişlerdi.

Leiden ilk tur gruplarında, E grubunda temsilcimiz ile birlikte mücadele etmiş ve 6 maçtan 3 galibiyet alabilmiş, 2. sırada yer alarak ikinci tur biletini kapmıştı. Burada özellikle hücumda çok zorlandıklarını görmüştük, ortalama 74 sayı üretebilmişlerdi ki bu ilk turun en kötü hücum performanslarından biriydi. İkinci tur gruplarında ise onlar da Bahçeşehir gibi tempoyu yükseltip hücuma daha fazla önem vermişler ve 6 maçtan 5 tanesini kazanıp lider olarak adlarını play-off’a yazdırmışlardı ki bu grupta potalarında ortalama 82 sayı görmüşlerdi. Play-off serisinde ise geceyle gündüz gibi 2 farklı maç oynamışlar, Crailsheim karşısında ilk maçta 68, ikinci maçta 85 sayı atarak toplamda 5 farkı yakalamışlar ve zor da olsa yarı final biletini kapmışlardı.

Hollanda ekibi elbette temsilcimizden kalite olarak da tecrübe olarak da gerisinde bir takım. Ama özellikle ikinci tur gruplarında hücum performansı açısından bir çıkış yakalamışlar, bu sayede de yarı final biletini kapmışlardı. Bu seride galibiyetin anahtarının savunmadan geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Leiden şimdiye kadar 5 maç kaybetti ve bu maçlarında 4 tanesinde 75 bareminin altında, 3 tanesinde ise 70 bareminin altında kaldılar. Onlara açık alanda koşma şansı ve kolay sayı fırsatları vermemek temel gayemiz olmalı, De Jong , Mikalauskas, Dunn gibi isimlerin devreye girmesini de sınırlandırmış oluruz bu şekilde. Diğer taraftan 133 isabet ile bu sezon Europe Cup’da en fazla 3 sayı isabeti bulan 3. takım olduklarının da altını çizelim. 3 sayı savunması, aslında genel olarak savunma, bu seride temsilcisimin final yolundaki en önemli silahı olmalı ve unutmayalım; bu biz bu takımı ilk tur grubundaki 2 maçta da savunma odaklı bir oyunla yendik. Zaten üretim konusunda Dekker, Oğuz ve Smith gibi tecrübeli silahlarımızla sorun yaşamayacağımızı, üstünlük kuracağımızı düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Hazırlık Maçı: Bahçeşehir, Oturu’ya Rağmen Merkezefendi Engeline Takılmadı

Hazırlık Maçları kapsamında Petkim’in ev sahipliği yaptığı Ege Cup turnuvasında Bahçeşehir Koleji, Oturu’nun etkili performansına …